A jövő nagyjai: Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, a következő rész a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémiával, vagyis a Kőbányai Darazsakkal foglalkozik.

Az 1997-ben alakult Kőbányai Diákok Sportegyesülete azzal a céllal jött létre, hogy a kőbányai általános, majd a középiskolákban tanulók részére a kosárlabda sportágban egy magasabb szintű oktatást biztosítson a 10–18 éves korú lányok és fiúk részére. Ebből merítődött a minőségi kiválasztás igénye és alakult ki egy olyan program, amely egy általános és egy középiskola bevonásával, valamint a Kőbányai Önkormányzat finanszírozásával lehetővé tette a kosársuli indítását. Ez vezetett azután a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia megalakulásához, amelyet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2013-ban akkreditált.

„Az első toborzó alkalmával az általam nagyrabecsült Ránky Mátyással álltunk a Zrínyi Gimnázium tornatermének ajtajában és azon tanakodtunk, miként lehetne menedzselni azokat a gyerekeket, akik megjelentek az akkori tehetségkutatón.” – emlékszik vissza Hajdu Péter, a KDSE Zsíros Akadémia és egyben a Budapesti Kosárlabda Szövetség elnöke. Azután abban maradtak, hogy nyárig próbálják őket összetartani, majd augusztusban edzőtábor és ősszel elindulnak a bajnokságban. Így is lett, ez az edzőtábor volt az a bizonyos hódmezővásárhelyi, ahol a gyerekek a nevet (Kőbányai Darazsak) és a logót választották és az 1998/99-es bajnoki év lett az első idényük.

Az oroszlánkörmök már négy év után mutatkoztak, hiszen a fiúknál 2001-ben a kadett, 2002-ben az ifi korosztály bejutott az ország legjobb nyolc csapata közé. Még ugyanebben az évben a gyermek csapat budapesti első és országos harmadik lett. 2003-ban lány gyermek csapatuk is bejutott az országos döntőbe, majd 2004-ben a serdülő fiú csapat a klub eddigi legnagyobb sikerét érte el: megnyerte az országos bajnokságot. Ez a csapat 2005-ben a kadett korosztályban ezüstérmes lett, majd 2006-ban országos bajnoki címet szerzett. A következő években stabilizálták fővárosi pozíciójukat, csapataik általában az 1–3. hely valamelyikét szerezték meg, illetve több csapatuk rendszeresen bekerült az országos döntőkbe és a jamboreeba, játékosaik közül többen szerepelnek a különböző korosztályos válogatottakban.

Több darazsas kosaras eljutott az élvonalbeli szerepléshez is, a lányok közül Szondi Dóra, Bach Boglárka és Lilik Melinda, a fiúk közül Harazin Tamás, Takács Norbert, Kovács Domonkos és Lepsényi Ádám játszott vagy játszik ma is a legjobbak között, de rajtuk kívül többen szerepelnek a második, illetve a harmadik vonalban.

Na de miről szól a Zsíros Tibor Akadémia, mi a mottó, a filozófia, milyen szellemben dolgoznak a klubnál? 

„A Zsíros Tibor Akadémia célja - a kosárlabda játék népszerűsítésén és fejlesztésén túl - egy országszerte ismert és elismert, névadójához méltó kosárlabda-akadémia létrehozása, amely nem csak minőségi utánpótlás-nevelésre alkalmas, hanem kielégíti a sportolni vágyók igényeit, minőségi szabadidős elfoglaltságot biztosít a régióban sportolni vágyók részére” – mondja Hajdu Péter.

„Működésünk nem csak a Kelet- és Dél-budapesti régióra korlátozódik, hanem az agglomerációt is bekapcsolja programjába. Tevékenységünk során az MKOSZ mindenkori stratégiai koncepciójához illeszkedik. A működés szakmai alapja kidolgozott tematikánk, melyet tantervszerűen alkalmaznak edzőink. A mi klubunk egy utánpótlásképző központ, ahol a kiváló edzői állomány megfelelő záloga a minőségi szakmai munkának, magas színvonalon meg tudják tanítani ezt a játékot a lányoknak és a fiúknak, valamint tudjuk menedzselni a tehetségeinket is minden korosztályban.  Úgyhogy jó szívvel ajánlom a szülőknek és biztatom őket, hogy minél több gyermeket hozzanak a klubba is és a Harmat Általános Iskola sporttal tanulás osztályába is” – teszi hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy egy gyerek, vagy egy szülő miért válassza ezt az akadémiát.

A klub minden korosztályban indít mind a lány, mind a fiú bajnokságokban csapatokat – az alsóbb korosztályokban többet, felfelé haladva kevesebbet. „Jelenlegi állományunk több mint 350 utánpótlás-korú játékos, ebből 150 előkészítős. Ezen kívül – elsősorban a kerületi - általános iskolákban foglalkoztatjuk a tanulókat. A 10 év alattiak részére Kőbányai Kenguru Kupa néven bajnokságot is szervezünk minden évben, ahol 15 csapat 150 nebulója kergeti a labdát tornarendszerű lebonyolításban. De nyitottunk az óvodák felé is, részükre heti foglalkozásokat szervezünk, illetve egy évben egyszer egy ovis jamboreen vetélkedhetnek (sajnos az idei szezonban a vírushelyzet miatt ez most elmarad). Közülük kerülhetnek ki azok a gyerekek, akik a Harmat Általános Iskola sporttal tanulás, vagy köznapi nevén sportos osztályába felvételiznek, ahol a kosárpalánta program alapján dolgoznak a testnevelés órákon I-IV. osztályban” – meséli Hajdu.

Érdekesség, hogy a klubnak főállású alkalmazottja nincs, összesen 25 fővel (ebből 20 edzővel) végzik a tevékenységüket. „Minden versenyző csapatunknál két edző dolgozik, az alsóbb korosztályokban egy, illetve kondícionáló edzőt és gyógytornászt is foglalkoztatunk. Természetesen technikai vezető is dolgozik a csapat mellett, illetve az adminisztrációs, könyvelési és versenyek lebonyolításával kapcsolatos feladatokat megbízásokkal és külső vállalkozókkal látjuk el. De segítenek a szülők is, jelenleg pszichológus és dietetikus is van köztük, akik szükség esetén rendelkezésre állnak. A versenyző csapatok tekintetében 77 lány és 132 fiú szerepel korosztálya bajnoki mérkőzésein.”

A magyar kosárlabdában fontos kérdés: folyik-e edzőképzés, hogyan biztosítják a folyamatos szakmai fejlődést?

„Edzőink természetesen rendszeresen részt vesznek az MKOSZ továbbképzőin, sőt közülük többen olyan táborokat vezetnek, ahol kreditpontot szerezhet az oda meghívott szakember. Ezen kívül Varga István évek óta oktató az OKJ-s edzőképzőn. A tavalyi évtől kezdve bentlakásos hétvégéket szervezünk saját képzőtáborunkban, ahol mind a szervezeti, mind pedig a szakmai koncepció átbeszélésére, a tantervek frissítésére kerül sor. Ezen kívül meghívásos formában részt vesznek szakembereink a különböző sportszervezetek által rendezett továbbképzőkön. A jövőben a Bp. Honvéddal kötött együttműködés keretrében közös szakmai továbbképzőkre is sor kerül” – árulta el az elnök.

Az akadémia a kerületi iskolákban már az óvodák nagycsoportjaiban lévő gyerekeknek szervez labdás foglalkozásokat. Ezen kívül a hozzá közel lévő kerületekben és az agglomerációban lévő iskolákból várja a gyerekeket és az intézményekben szerveződött csapatokat a Kőbányai Kenguru Kupára. Innen tudnak csatlakozni a legügyesebbek a versenyző csapatokhoz mind a Kosárpalánta, mind pedig az U11-es bajnokságokban való szerepléssel. 

„Természetesen oldalágról is várjuk a gyerekeket elsősorban azoktól a partner kluboktól, akik kevesebb edzéslehetőséget tudnak biztosítani és hozzánk irányítják az ügyes gyerekeket. A 14 éves kort elértek után már kisebb az esély a csatlakozásra, hiszen sokéves lemaradásban lesznek a többiekhez képest. Persze kivételek vannak, mert ha pl. egy két méter feletti fiatal jelentkezik, neki több esélye van megállni a helyét még akkor is, ha alapképzésben nem vett részt. De az alapvetően fontos, hogy 3-4 évet eltöltsenek a képzési rendszerünkben, mert akkor jó eséllyel megtalálják a helyüket a magyar bajnokságok valamelyikében. Jelentkezni pedig bármikor lehet akár személyesen az edzésidőpontjainkban – ez weblapunkon elérhető – vagy a darazsak@darazsak.hu mail címen.”

Az Akadémia nemrég együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Honvéddal, amely újabb lépést jelent előre.

„Egyértelműen a fővárosi férfi kosárlabda vezető szerepének visszaszerzését várjuk ettől. Az elképzeléseink találkoztak, hiszen a Bp. Honvéd ugyanazt szorgalmazza, amit én is mindig akartam budapesti elnökként, hogy végre legyen a fővárosnak egy stabil utánpótlás-nevelésen alapuló NBI/A csoportos csapata. A Honvéddal valóra válhat a fővárosi hegemónia visszaszerzése, de ehhez az is kell, hogy a parciális érdekeket félretéve a többi fővárosi férfi szakosztály is beálljon mögéjük. Meggyőződésem, hogy csak és kizárólag így tudunk felépíteni egy erős, többségében magyar kosarassal felálló – és később a nemzetközi porondon is helytálló – csapatot. Úgyhogy a jövő biztató, hiszen egyrészt van egy fiatal és lelkes menedzsment, másrészt a fiatalságot és a tapasztalatot jól vegyítő edzői gárda és harmadrészt vannak olyan reális fejlesztési elképzelések, amelyek mind az infrastruktúra mind pedig a menedzselés tekintetében biztosítékul szolgálnak. Közös szakmai koncepció alapján a kölcsönösség szellemében fogunk együttműködni és remélem, hogy három éven belül egy olyan A csoportos erős, majd pedig egy bajnokesélyes férfi kosárlabda csapata lesz Budapestnek, ahol többségében hazai - köztük remélhetően sok Zsíros Akadémia nevelésű - játékosok szerepelnek.”

Maga a Zsíros Akadémia viszont nem gondolkodik minőségi felnőtt csapatban.?

„Behatároltak a lehetőségeink. Alapvetően egy utánpótlás-nevelő egyesület vagyunk, ahol remekül dolgozó kvalifikált szakemberek egy stabil önkormányzati háttérrel – ahogy az eredményeink is mutatják – magas színvonalon meg tudják tanítani ezt a játékot a lányoknak és a fiúknak. Jelenleg legidősebb lányaink az NBI/B zöld csoportjában, fiaink az NB II-ben szerepelnek. Ez azért szükséges, hogy a junior korú játékosaink meg tudják méretni magukat a felnőtt mezőnyben és meccsrutint, tapasztalatot szerezzenek további pályafutásukhoz. Úgyhogy eljön a kiemelkedő játékosaink életében az az idő, amikor tovább kell lépniük, aki profi kosárlabdázó akar lenni, annak a fiúknál ott a Bp. Honvéd és a lányoknál is törekszünk olyan együttműködésre, ami biztosítja további fejlődésüket.”

Ami pedig a közeljövő terveit illeti:?

„Még az idény elején mutattam be az edzőknek és a stábtagoknak azt az elképzelést, ami az akadémia működésére vonatkozik a 2020-2024 közötti időszakra. Ebben alapvetően szerepel egy rövid értékelés a múltra vonatkozóan, illetve meghatározza azokat a feladatokat, amelynek során változtatnunk kell mind szakmailag, mind pedig szervezetileg. Ebben meghatároztuk a kiválasztási rendszerünket is és azokat a sarokpontokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy jó kosarasokat neveljünk. Csak néhány kiragadott megfogalmazás:

- A helyünk meghatározása az MKOSZ új rendszere tekintetében.

- A környezet változása (új módszerek, az angol nyelv használata, autodidakta tanulás, önképzés) miatti kényszer a kosárlabda oktatásának célrendszere és módszertana tekintetében.

- Meg kell teremteni az egyesületünkben sportoló fiatalok továbblépési lehetőségét egyrészt a jelenlegi versenyrendszereink felhasználásával (ffi NBII, női NBI/B), másrészt akadémiai megállapodás(ok) kötésével.

- A különböző korosztályokban egységes tematika alapján képezzük a kosarasokat úgy, hogy megfelelő tudású játékosokat adhassunk tovább a partner akadémiáknak.

- A játékosok korosztályváltásánál ki kell alakítani olyan személyre szabott megfigyelési/értékelési rendszert, ami alapján az egyes játékosok teljesítményét be lehet mutatni, érzékeltetve az erősségeket és a gyengeségeket.

- Óvodások előkészítőjének megszervezése és a „Sportolva tanulás” program folytatása a Harmat Általános Iskola sportos osztályában. 

Az infrastruktúra tekintetében – köszönhetően a Kőbányai Önkormányzattal fennálló partnerségnek – az elmúlt években építettünk két kosárlabda csarnokot, felújítottuk a Szt. László Gimnázium és a Harmat Általános Iskola tornatermeit, valamint saját erőből építettünk egy képző-központot a Dunakanyarban és felújítottuk a Pannónia Általános Iskola tornatermét. Idei terveink között szerepel még a Zrínyi Gimnázium tornatermének felújítása, valamint a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok világításának korszerűsítése. Amire még büszkék vagyunk, hogy elsőként közvetítettünk mérkőzéseket élő streamen, ami a pandémia idején jól jött, hiszen mind a Zsíros Tibor, mind pedig a Darázsfészek Kosárlabda Csarnokból tudjuk közvetíteni a mérkőzéseket. Ezt az infrastruktúrát az MKOSZ támogatásával valósítottuk meg és a jövőben kiválasztó központként is működni fogunk.”

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus