BEAC-bravúr: színmagyar siker a PINKK ellen

A fővárosi élvonalbeli együttesek közül ezúttal a BEAC női csapata örülhetett győzelemnek, Balogh Judit tanítványai alsóházi rangadón remek második félidei játékukkal verték a PINKK együttesét, s ezzel a felsőházba "juttatták" a Cegléddel szemben alulmaradó Vasast. A férfi élvonalban a MAFC hosszabbítás után kapott ki a Kecskeméttől, a Vasas pedig a hajrában maradt alul a Kaposvárral szemben. A női másodosztályban a Vasas második csapata 100 pontot dobva nyert rangadót a DEAC ellen, a férfi NBI/B-ben pedig hazai pályán kapott ki a Hepp-kupa győztes Teheteséges Fiatalok.

Még a múlt hét közepén lejátszotta soros bajnokiját a sereghajtó MTK női csapata, amely csupán a záró szakaszban tudott egyenrangú ellenfele lenni az élcsapattá élőlépő Szekszárdnak. A városmajori lányok közül csupán Székely-Horváth Zsuzsa (19/15 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda) jutott túl a 10 ponton, így nem meglepő, hogy a Szekszárd fölényes, 100-56-os győzelmet aratott.

Szombaton a múlt hét végi, MTK elleni idegenbeli sikere után a PINKK 81-68-as legyőzésével győzelmi sorozatot épített, zsinórban második sikerét aratta a BEAC-Újbuda együttese. Az alsóházi rangadó két óra hosszúságúra nyúlt, 67 személyi hibát, 6 kipontozódást, 75 büntetődobást hozott. A BEAC sikere azért különösen értékes, mert a színmagyar, jórészt 20 év körüli vagy annál is fiatalabb játékosokból álló egyetemiek egy olyan együttest múltak fölül, amely egyrészt indult a FIBA-Európa-kupában, másrészt egy-egy szlovén, amerikai egy szerb légióssal állt föl. A félidő hajrájáig fej-fej mellett haladt a két csapat, majd a második negyed hajrájában 5 pont előnyt szerzett a PINKK, amely a második félidő elején 8 pontosra növelte előnyét. A 3. negyed közepén azonban a hazai csapatkapitány, Süle Krisztina (22/12 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz) két hármast dobva egy huszáros, 18-6-os hazai rohamot vezényelt, amellyel nemcsak fordított, pár ponttal el is lépett ellenfelétől a BEAC. A PINKK mindent megtett a felzárkózás érdekében, de a kritikus helyzetekben valaki - többnyire Barnai Judit (16 pont, 8 lepattanó) vagy Lelik Réka (16 pont, 4 gólpassz) - villant hazai oldalon. A kegyelemdöfést másfél perccel a befejezés előtt, 67-63-as állásnál Süle demoralizáló, a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában dobott triplája jelentette a vendégeknek. A hazaiak pedig a végén sok-sok büntetőt dobva 13 ponttal nyertek, s ezzel összesítésben jobbaknak bizonyultak az ősszel 10 ponttal diadalmaskodó riválisuknál.

A BEAC sikere egyben azt is jelentette, hogy a Vasas abban a tudatban fogadta a Ceglédet, hogy a PINKK már nem foghatja be, azaz biztos résztvevője a felsőházi rájátszásnak. Hogy ezért vagy sem, nem tudni, de a pasarétiek visszafogottan kezdtek, az első negyed végén a Cegléd 9 pontos előnyt szerzett. Ezt a hátrányt dolgozták le a 3. negyed végére Cassandra Rochel (13 pont, 12 lepattanó, 3 szerzett labda), Snezena Csolics (11/9 pont - 18 mezőnykísérlet -, 9 lepattanó, 3 szerzett, 6 eladott labda, 8 gólpassz) és Radoslava Bacsvarova (10/3 pont, 3-3 lepattanó és eladott labda) vezetésével Igor Szkocsovszki tanítványai, akik a záró etap elején még a vezetést is megszerezték. Úgy tűnik azonban, a hátrány ledolgozása és a fordítás az Európa-kupában a legmesszebb jutó magyar együttessel szemben túl sokat vett ki a Vasas játékosaiból, a Cegléd "megrázta magát", egy 18-3-as rohamot bemutatva eldöntötte a meccset a maga javára, s végül 70-57-re győzött.

A férfi élvonalban a MAFC a játékidő nagy részében üldözte a Kecskemétet. A vendégek kezdtek jobban, ám a MAFC ledolgozta hátrányát. A második negyedben fej-fej mellett haladtak a felek, a félidő végén egyénieskedésbe csapott át a hazai gárda játéka, szünetben 7 ponttal a vendégek vezettek. Szünet után volt már 10 pont is a Kecskemét előnye. A MAFC az Uros Duvnjak (23/6 pont, 9 kiharcolt fault), Deville Smith (20/6 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett, 6 eladott labda, 6 gólpassz), Kovács Ádám (15/3 pont) trió jóvoltából tartotta a lépést, sőt többször kiegyenlített, s végül nagy izgalmak közepette 73-73-mal zárult a rendes játékidő. A hosszabbításban ugyan a MAFC szerzett vezetést, ám ezt követően a rutinosabb, összeszokottabb Kecskemét akarata érvényesült, amely a ráadásban könyörtelenül kihasználta a fővárosi gárda hibáit, s végül 92-81-re győzött.

Három negyed után még vezetett a jól játszó, légiósai - Thompson (20/15 pont), Andrew Pacher (20 pont, 12 lepattanó), Ronnie Taylor (12 pont, - 17 mezőnykísérlet -, 14 gólpassz), Ryan Wright (11 pont, 5 lepattanó) -, valamint Katona Róbert (11/6) eredményességére építő, a Kaposvárt fogadó Vasas. A záró szakaszra 3 pontos hazai vezetéssel fordultak a felek. Ennek elején azonban több mint 5 percig nem szereztek pontot a hazaiak, a Kaposvár pedig egy 9-0-lal fordított. A 6 pontos hátrányt a hajrában még ledolgozta a Vasas, ám a mérkőzés egy 8-1-es somogyi rohammal, s 89-82-es vendég sikerrel fejeződött be.

A Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban a záró szakasz közepén még 52-47-re a Kulcsár Bianka (17/6 pont, 3 lepattanó, 5 eladott labda), Hercze Szandra (13/9 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz. 6 eladott labda), Varga Zsófia (10 pont, 9 lepattanó, 3 eladott labda, 4 gólpassz) "hármas fogat" által "húzott" NKE vezetett a Szolnok elleni halasztott alsóházi rangadón, ám a hajrát a vendégek bírták jobban, akik az utolsó 5 percet 21-8-ra nyerve fordítottak, s 68-60-as győzelmet arattak.

Hét végén az NKE-t legyőző Szolnokhoz látogattak az MTK fiataljai, akik a lepattanózást 69-44-re nyerve Wéber Fruzsina (15/3 pont - 20 mezőnykísérlet -, 18 lepattanó, 3-3 szerzett és eladott labda, 5 blokk), Aradi Zsanett (13 pont, 8 lepattanó, 3-3 eladott labda és gólpassz) és Gróf Tímea (10 pont, 8 lepattanó) vezérletével magabiztos, 55-37-es győzelmet arattak

Az NKE együttesének nem termett sok babér az élcsapatnak számító Szeged otthonában. A fővárosiak közül egyedül Hercze (13/9 pont)  jutott 10 pont fölé a 78-37-es hazai sikerrel záruló találkozón.

Hiába nyerte meg a második félidőt Orosz Anett (11/3 pont, 5 lepattanó), Szabó Enikő (10/6 pont, 4 lepattanó, 3-3 szerzett és eladott labda), Mészáros Anna (9/3 pont, 4 lepattanó), valamint Nagy Andrea (8 pont - 16 mezőnykísérlet -, 10 lepattanó, 5 szerzett labda) vezérletével a Diósgyőr fiataljait fogadó Kiss Lenke Kosársuli, az egyoldalú első 20 perc után 53-17-re vezető vendégek végül 87-58-ra nyertek.

Kiváló hírverése volt a női kosárlabdának a Vasas-DEAC rangadó. A valóságos kosáresőt hozó első negyed után még a Mérész Beatrix (24 pont, 3-3 lepattanó, szerzett és eladott labda), a tripla-dupla közelében járó Bernáth Réka (17/6 pont, 8 szerzett labda, 11 gólpassz), Tóth Orsolya (16/3 pont - 17 mezőnykísérlet -, 4 szerzett labda) és Dúl Panka (12/3 pont, 4 gólpassz) vezette hazaiaknál volt az előny (29-24), a második negyedben azonban fordítottak a debreceniek. Szünet után, különösen a záró szakaszban a Vasas felőrölte ellenfele ellenállását, s végül 100-83-ra győzött. Érdekesség, hogy  bár  nagy fölénnyel, 47-30-ra a lepattanóharcot a DEAC nyerte, a Vasas fiataljai agresszív védekezésükkel 34 labdaeladásba hajszolták bele a vendégeket.

A férfi NBI/B keleti csoportjában nagy verésbe szaladt bele Hódmezővásárhelyen a légiósát, Joseph Prophetet nélkülöző Óbudai Kaszások. A 109-62-es vásárhelyi diadallal záruló találkozón az óbudaiak csak időnként tudtak felnőni a feladathoz, legjobbjuk Lakosa Ákos 19/6 ponttal, 7 lepattanóval, 4 szerzett és 5 eladott labdával, Korona Zsolt pedig 12/9 ponttal és 3 gólpasszal zárta a találkozót.

A nyugati csoportban az igen gyenge dobóformát kifogó (tripla: 5/30 16,67%) Hepp-kupa győztes Tehetséges Fiatalok együttese saját pályáján maradt alul a Bonyháddal szemben. Az első félidőben összeszedett 9 pontos hátrány után Beák Gábor (16/3 pont, 8 lepattanó), Tóth Dávid (13/3 pont) és Szobi Dániel (12 pont - 13 mezőnykísérlet -, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 eladott labda) vezetésével többször is felzárkóztak a hazaiak. A harmadik negyedben volt, hogy 3, a hajrában, a 39. percben 1 pontra jöttek föl. A kiélezett helyzetekben a rutinos bonyhádiak rendre újítani tudtak, s végül 75-68-ra győztek.

A szintén hazai pályán "elvérző" Budafok csapatában nem akadt igazi vezéregyéniség a pécsi fiatalok ellen, egyedül Steier Krisztián (11 pont, 5 lepattanó) jutott 10 fölé. A triplázás sem igazán ment a hazaiaknak (2/16, 12,5%). A fokozatosan ellépő PVSK Kronosz Kiadó együttese a záró szakaszban már 20 ponttal is vezetett, s végül 75-64-re győzött.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus