Búzásék "arattak" a Hepp-kupában

Fővárosi döntővel, azon belül pedig a Merim Mehmedovic által dirigált Tehetséges Fiatalok Budapest csapatának sikerével zárult a férfi Hepp-kupa. A másodosztályban a Honvéd kikapott Miskolcon. A hölgyeknél az élvonalban a három fővárosi együttes ezúttal nem tudta megnehezíteni riválisai dolgát. A második vonalban viszont az MTK fiataljainak sikerült mindez az éllovas Nyíregyháza ellen.

A két fővárosi együttes már azzal bravúrt vitt véghez, hogy túljutott az elődöntőn, azaz a Tehetséges Fiatalok a Nyíregyháza, a Vasas II. pedig az Oroszlány legyőzésével bejutott a Hepp-kupa döntőjébe.

Ott a vélhetően ilyen szintű sorozatterheléshez nem szokott csapatoknál nyilván szerepe volt annak is, melyik félből vett ki többet az elődöntő. Nos, ez a fiatalabb Vasas csapata volt, amely óriásit fordított az OSE elleni záró szakaszban. A finálét még azzal a lendülettel kezdte, de a két középső negyedet 10-10 ponttal megnyerő, előzetesen talán a végső győzelemre legkevésbé esélyesnek tartott, ám csapatként végeredményben a legegységesebbnek tűnő Mehmedovic-gárda felülkerekedett, s az NBI/B nyugati csoportjának 5. helyezettjeként elhódította a trófeát.

Beák Gábor mindkét összecsapáson vezéregyénisége volt a TF-Bp. együttesének, az elődöntőn 27/9 pontot és 8 lepattanót, a fináléban pedig 24/15 pontot - parádés 5/7-es triplamutatóval - szerzett. Szobi Dániel mind az elődöntőben, mind pedig a fináléban bizonyította sokoldalúságát. A döntőbe jutásért lejátszott meccsen 13 pontot s 6 gólpasszt tett a közösbe, a fináléban pedig 22/6 pontot dobott, 8/10-es remek büntetőzéssel, s volt 4 lepattanója és 3 gólpassza. Somogyfoki Szabolcs és Kerkai Ákos szép csendben óriási mezőnymunkát végzett, előbbi 10 ponttal és 6 lepattanóval, utóbbi 9 ponttal, s 5 pattanóval járult hozzá a döntőbe jutáshoz, s nem mellékesen mindketten szereztek 3-3 labdát a Nyíregyháza ellen. A fináléban előbbinek nem ment a dobás, de 2 pontja mellé szerzett 6 lepattanót és 4 labdát, Kerkai viszont a 9/3 pontját a döntőben is megdobta, megspékelve 2-2 lepattanóval és gólpasszal.

Persze az ő eredményes, hasznos játékuk mit sem ért volna, ha nincs a torna nagy felfedezettje, Búzás Bence. Ő előbb a nyíregyháziakat 15/9 ponttal, 4-4 szerzett labdával és lepattanóval szomorította, keserítette, a fináléban pedig 14/9 pontot és 8 lepattanót szerzett. Ami teljesítménye értékét növeli, hogy nem a "vakvilágba dobálózva" volt ilyen eredményes, mind az elődöntőben, mind pedig a fináléban 3/5-ös, azaz 60%-os triplamutatóval vétette észre magát. Úgy ért el a két győri meccsen 14,5 pontos átlagot, hogy az NBI/B-ben 6 pontot hoz meccsenként! A legjobbkor teljesített a legjobban.

A Vasas névleg ugyan NB II-es, ám erősségét tekintve mindenképpen NBI/B-s együttesét is dicséret illeti, főleg mert az elődöntőt 12 pontos hátrányról meg tudta fordítani. A sok 20 év alatti, ám az élvonalbeli kerettel edző fiatal, valamint két rutinos játékos, Surmann Péter és Lekli József alkotta gárdában a döntőben nem igazán akadt társa az akkor remek játékkal kirukkoló Boros Márknak, de összességében azt mondhatjuk: A Tehetséges Fiatalok és a Vasas II csapatainak köszönhetően igen szép hétvégéje volt Győrben a budapesti férfi kosárlabdának.

A Hepp-kupa fináléja miatt a férfi másodosztályban csak néhány - többnyire halasztott - mérkőzést rendeztek. Egyetlen fővárosi együttes, a Honvéd lépett pályára, Miskolcon, mégpedig abban a reményben, hogy visszavág az őszi, a fővárosban elszenvedett vereségért. Nos, bár nem adta olcsón a bőrét a Honvéd, s végig próbált tapadni új, amerikai centerét először e meccsen bevető riválisára, mivel Stefán Dávidon (24 pont, 9 lepattanó) kívül más nem nyújtott átlag feletti teljesítményt, végül 79-74-re alulmaradt a fővárosi alakulat.

A női élvonalban Szekszárdon az ezúttal teljes csapattal felálló Vasas légiósai, elsősorban Latinca Dusanic (11/3 pont) és Cassandra Rochel (11 pont, 6 lepattanó) vezérletével időnként felnőtt a feladathoz, és egyenrangú ellenfele tudott lenni a Szekszárdnak, ám a első 30 percben végig nagyjából hasonló szinten, hullámvölgyek nélkül kosarazó, s csapatként remekül működő hazai együttes a félidőben kerek 20 ponttal vezetett, s végül magabiztos, 81-57-es győzelmet aratott.

Az MTK-nak sem sikerült megszorongatni a soros ellenfelét, jelesül a Diósgyőrt. A városmajori találkozón a hazai játékosok közül ezúttal egyedül Benczurné Túróczi Nikolett játszott kiemelkeden (15/6 pont, 8 lepattanó), és Szabó Bettina (9/3 pont, 5 lepattanó) nyújtott még átlagon felüli teljesítményt, ez azonban még a mérkőzés szorossá tételéhez sem volt elég, 79-48-as vendég siker született.

A Győrt fogadó BEAC sem tudta azt az játékát bemutatni, amellyel egy hete 37 percen át szorossá tette a mérkőzését a Diósgyőr otthonában. Ezúttal 40 perc alatt mindössze 33 pontra voltak képesek Balogh Judit tanítványai, s bár a győri 58 sem túl fényes, a papírformának megfelelően magabiztos győri győzelem született.

A Női Amatőr Nemzeti Bajnokság keleti csoportjában a vendéglátó MAFC az első negyed közepéig tartotta a lépést a Vasas második csapatával. Ekkor a vendégek egy 15-2-es "száguldással" elhúztak, s ettől kezdve elég egyoldalúvá vált a mérkőzés. A Varga Alíz (20 pont, 7 lepattanó, 4 szerzett labda, 5 gólpassz), Farkas Fanni (19/9 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz), Tóth Dorina (15/3 pont, 3 szerzett labda, 6 gólpassz), Tóth Franka (14/3 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz) és Bernáth Réka (11/9 pont, 5-5 lepattanó és szerzett labda, 10 gólpassz) vezette vendég együttes végül 100 pont fölé jutott. Hazai részről Gorácz Eszter (15 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) dicsérhető leginkább, Fülep Csilla 13/3 ponttal, 5-5 lepattanóval és gólpasszal, Tillmann Dóra pedig 12 ponttal, 4 lepattanóval és 6 eladott labdával zárt, a 109-63-as Vasas győzelemmel végződő találkozón.

Talán nem túlzás azt állítani a 78-71-es vereség ellenére, hogy a szezon legjobb meccsét játszotta az MTK második csapata. Konta Gyula tanítványai remekül dobva a triplákat (7/8) alaposan megnehezítették az éllovas Nyíregyháza dolgát. A városmajori fiatalok Wéber Fruzsina (15/6 pont, 6 lepattanó, 4 eladott labda), Tarnai Kata (14/12 pont, 3 lepattanó, 4 gólpassz), Aradi Zsanett (13 pont, 4 lepattanó), Grófi Tímea (10/3 pont) és Jankó Flóra (9 pont, 8 lepattanó) vezérletével végig tartani tudták a lépést a záró szakasz közepén csupán 5 ponttal vezető hazaiakkal, és egy igen értékes, jó meccset játszottak Nyíregyházán.

A nyugati csoportban egyetlen igazán jó negyed - a harmadik - elég volt az éllovas, de szünetben még hátrányban lévő TFSE csapatának, hogy Németh Alma (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Mányoky Judit (16/12 pont - 18 mezőnykísérlet -, 8-8 szerzett labda és gólpassz) és Karlócai Julianna (16/6 pont, 7 lepattanó, 4 szerzett labda) eredményessége révén csapatként is jól kosarazva, egy 27-8-as 10 perces parádéval végül biztos, 70-52-es győzelmet arasson.

A BEAC fiataljai a szoros első negyedet követően a másodikat 27-4-re nyerve a 20 pontig jutó Boros Dorka vezérletével fölényesen, 78-31-re nyertek a második negyedtől már kevés ellenállást kifejtő Szombathelyi Egyetem csapatának otthonában.


Foto, Slide - Kosarsport MKOSZ facebook-oldal, Rébay Viktor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus