Fókuszban a MAFC-Vasas férfi derbi

Két élvonalbeli és több másodosztályú bajnoki találkozóra kerül sor a hétvégén a fővárosban. Felfokozott a várakozás a vasárnapi MAFC-Vasas fővárosi férfi derbi előtt.

Szombaton 16 órától a BEAC női együttese a Zalaegerszeget fogadja. Balogh Judit csapatának fiatalabb, 23 év alatti játékosai a múlt hét végén elhódították a Hepp-kupát, ami lendületet, lökést, önbizalmat adhat a társaságnak a zalaiak elleni találkozó előtt. A három idősebb, tapasztaltabb játékos, Pál Szandra, Süle Krisztina és Szabó Flóra pedig frissen, pihenten, tettre készen várja az összecsapást. Amennyiben sikerül féken tartani a közel 19 pontos átlagával az élvonal messze legeredményesebb játékosát, a zalaiak amerikai bedobóját, Burkholdert, akár bravúrt is elérhet a BEAC.

Vasárnap 16 órakor kezdődik a derbi, a MAFC-Vasas férfi presztízscsata. Mindkét fővárosi alakulat 3-3 győzelemmel áll, éppen ezért a jobb alapszakaszbeli pozíció megszerzése szempontjából nagyon fontos lesz az alsóházi rangadó. Ősszel, Kamaraerdőn egy látványos, izgalmas, kosarakban gazdag meccsen 93-85-re a Vasas győzött. Annak a találkozónak a végkimenetele szempontjából fontos volt, aminek vasárnap is nagy jelentősége lehet: a "Kovács-Szabó", azaz a Smith-Taylor párharc. Akkor a Vasas tapasztalt játékmestere, Ronnie Taylor - szezonbeli egyik legjobb játékát nyújtva - 30 pontot dobott, s kiosztott 15 gólpasszt, Smith a MAFC-tól 15 ponttal és 7 gólpasszal zárt.

Azóta persze történtek változások mindkét klubnál. A MAFC kispadján egy "helycserés támadással" Jakab Máté lett az első számú szakmai vezető, s most Garai Péter segít neki. Erősítésként pedig Polyák László érkezett a Hauszmann utcai brigádhoz - a két csapat őszi összecsapásán még a nem sokkal azt követően távozó Jesse Hardin játszott a MAFC-ban. A Vasas pedig center posztra szerződtette azt a Ryan Wrightot, aki a szezon első felében még a Szolnok színeiben a Bajnokok Ligájában is szerepelt. A piros-kékeknél több belső poszton szereplő játékos is sérüléssel bajlódott, ám ha mindenki felépül, a palánk alatti játékosoknál nagyobb lehet Sárosi Bulcsú variációs lehetősége. Az utóbbi hetekben a három amerikai, Thompson, Pacher és Wright gyakorlatilag "kisajátította" a belső pozíciókat.

Mindkét együttes vereséggel "hangolt" a derbire, csak amíg a MAFC a papírformának megfelelően maradt alul az éllovas Alba Fehérvár otthonában, addig a Vasas fájó vereséget szenvedett saját pályáján a Falco idegenben nem túl acélos legénységétől. Jakab Máté legénysége ráadásul szerdán, Sárosi Bulcsú fiai pedig csütörtökön játszottak, tehát a vasárnapi vendéglátó egy nappal többet készülhetett. Egy biztos: vasárnap este mindkét fél mindent kiad majd magából. Egy küzdelmes, izgalmas presztízscsata várható, a győztes sokat nyerhet, aki alulmarad, talán többet is veszíthet, mint egy egyszerű alapszakasz-meccset. A legnagyobb nyertes pedig a közönség lehet.

A női másodosztályban ma este a MAFC a DEAC-ot fogadja, a vendégek az esélyesek. Szombaton Szegeden sem a fővárosi együttesnek, jelesül az oda látogató Kiss Lenke KS-nek áll a zászló, vasárnap pedig az MTK és a Vasas második csapata csap össze. A "Városmajor II-Pasarét II" összecsapáson - persze kérdés, melyik csapat milyen erős kerettel áll fel - vendég sikert ígér a papírforma. A nyugati csoportban ma a TFSE győzelmi reményekkel utazik Szombathelyre, vasárnap pedig Baján két, múlt hét végén a Hepp-kupa négyes döntőjében érdekelt együttes találkozóján a látogató BEAC a favorit.

A férfi NB I B keleti csoportjában a MAFC fiataljai ma este a csoport 2. helyán álló MEAFC-hoz látogatnak - a hazaiak az esélyesek. Érdekesnek ígérkezik szombaton 18 órától a Honvéd-Békés találkozó. Bár a tabella alapján esélyesnek tűnik a Honvéd, az ősszel gyengélkedő viharsarki gárda újabban kezd magára találni. Az Óbudai Kaszásoknak - szintén szombaton 18 órától - a tisztes helytállás lehet a reális célja a télen jelentősen megerősített, Farkas Attila, Molnár András és Szabó Miklós személyében immár 3 korábbi válogatott kosarassal felálló DEAC ellen.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus