Hazai vereségek

Nem volt túl jó hétvégéjük a másodosztályban szereplő fővárosi alakulatoknak: 2 győzelem 4 vereség a mérleg, ráadásul három Budapesten lejátszott mérkőzésen is vendégsiker született. A piros csoportban csak a Tehetséges Fiatalok együttese, a zöldben pedig a Budafok örülhetett.

Piros csoport

Tehetséges Fiatalok Basketball Players - Vásárhelyi KS 84-69

Gyorsan döntött a Hepp-kupa címvédője, amely a Beák Gábor (22/9 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz), Szobi Dániel (16/6 pont, 6 gólpassz) duó vezérletével állva hagyva ellenfelét, 12-1-es 4 perccel indított. A folytatásban ugyan kiegyenlítettebb lett a játék, de a hazai gárda magabiztos vezetését, győzelmét pillanatnyi veszély sem fenyegette. A "kezdő lökést" megadó két játékos mellett a TFBP további két kosarasa nyújtott átlag feletti teljesítményt, s tett sokat az együttes újabb magabiztos sikeréért: Kerkai Ákos (18/9 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Filipovics Stefan (16 pont, 6 lepattanó).

Bp. Honvéd-OSE Lions 75-90 

A hangulat az 1980-as, 90-es éveket idézte, amikor a Honvéd és az Oroszlány az élvonalban számított élcsapatnak. vagy 500 néző látogatott ki a nosztalgiarangadóra, mindkét csapatot szép számú tábor buzdította. Kezdetben - ahogy mondani szokás - egy csapat volt a pályán, úgy tűnt, hogy a jelentős részben együtt tartott Honvéd összeszokottabb, mint a jelentős változásokon áteső OSE. A Máté Márk (9/3 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 gólpassz), Tóth Bence (14/6 pont, 7 gólpassz), Stefán Dávid (10 pont) trió vezette gyors, szellemes, gördülékeny hazai akciókkal szemben a vendégek egyénileg erőlködtek - kevés sikerrel. 7 és fél perc elteltével 18-6-os hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Az első félidőben a folyatásban is csapatként a Honvéd játszott jobban, szervezettebben, ám az első percekben oly remek dobószázalék jelentősen visszaesett hazai oldalon, így szívós munkával apránként csökkentette hátrányát az OSE.

Szünet után a 3. negyed közepéig fej-fej mellett haladt a két gárda, majd óriási fordulat következett. A feszültség fokozódott, 45-45-nél egy, a vendég pad ellen megítélt technikai a hazaiakat zavarta meg, az OSE csapatának pedig óriási lökést adott: a széteső Honvéddal szemben az ekkor már tudatos, szervezett játékot nyújtó OSE egy 17-5-tel lényegében eldöntötte a meccset. A záró etapban Kováts Róbert (10 pont, 4 lepattanó) és a végén triplákat "vágó" Pintér Dávid (9/9 pont) eredményességének köszönhetően csak az igazán nagy verést tudta elkerülni a Honvéd. Amiről még feltétlenül szólnunk kell: lefújás után egymást elismerve a pályán találkoztak, barátkoztak, talán meg közös fotókat is készítettek a két csapat szurkolótáborának tagjai.

Vasas - PVSK Kronosz 71-81 

Meglepetés! Az előző évadban még élvonalbeli Vasas tűnt a találkozó esélyesének. Meg is nyerte nagy fölénnyel - no nem a mérkőzést - a lepttanózást (43-28), ám hogy mégis alulmaradt, abban jelentős szerepe volt annak, hogy az eladott labdák rovatában is a fővárosi gárda neve mellett szerepelt a jóval nagyobb szám: 22, illetve 12, viszont szerzett labdák tekintetében nagy pécsi "fölényt" regisztrálhatott a statisztikus: 4, illetve 13. Három negyeden át fej-fej mellett haladt a két együttes. A záró 10 perc döntetlenről indult, aztán ezt 12-2-vel kezdve "döntő csapást" mértek a pécsi fiatalok a Vasasra. A piros-kékek szempontjából a jövőre nézve biztató lehet Katona Róbert 50%-os triplamutatóval elért 16/12 pontja és 5 gólpassza, Andrássy Géza 10 pontos, 11 lepattanós dupla-duplája - igaz a 0/5-ös triplamutató ront az összképen -, valamint két ifjú titán, Universiade-válogatottbeli centertársát Kővágó-Laska Márkot a pályáról szinte "lejátszó" Peringer Balázs (20 pont, 9 lepattanó) és Boros Márk (12/3 pont) eredményes játéka.


Zöld csoport

MOTAX Pápai KC - MAFC II 77-74

Az első negyedet (21-15) és a lepattanóharcot (43-28) is simán megnyerték a MAFC fiataljai Pápán. mégis alulmaradtak. A második negyedtől végig szoros volt a találkozó, a rutin végül a hazaiak javára döntött, fél perccel a lefújás előtt a pápaiak bedobták a nyerő hármast, amire már nem volt válaszuk a fővárosi fiataloknak. Bordás Soma ismét "izmos" dupla-duplával jelentkezett (23/3 pont, 17 lepattanó),  Fehér Ákos (14 pont, 5 lepattanó) és Siklós Olivér (12 pont, 5 lepattanó) is eredményesen kosarazott. Ami jelentős tényező volt a MAFC-fiatalok vereségében az az igen-igen gyenge tripla (3/22, 13,6%) és nem túl acélos büntető (15/30) mutató.

Óbudai Kaszások - Ford Ivanics Budafok 80-89

Elsősorban egy egészen kiemelkedő, extra egyéni dobóteljesítmény révén az első fordulóban a MAFC ellen a végjátékban alulmaradó óbudaiak végig partiban voltak a nyáron jelentősen megerősödő budafoki gárdával. Vámos László 11/15-ös (73,33%) mezőnymutatóval 34/18 ponttal terhelte meg a budafokiak kosarát. Az ő triplamutatója 6/9 (66%) volt, csapatáé 7/21, azaz a többiek 1/12-es hatékonysággal céloztak távolról. Vámoson kívül csupán a rutinos Sebők Tamás (12 pont, 6 lepattanó) nyújtott maradandót. A Budafoknál volt, aki remek dobóformát fogott ki: Fehér Csaba 7/9-es (77,77%) mezőnymutatóval és 4/5-ös (80%) triplamutatóval zárt. Neki azonban több "alvezére" is volt, azaz érdemi társai a pontszerzésben, tehát csapatként jobban működött a Budafok. Varga Dániel 17 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával vette ki részét a vendégsikerből, Tursics Krisztián 15/3 pontig és 6 gólpasszig jutott, Wehner Zoltán pedig 14/3 pontot és 3 labdát szerzett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus