Rajt az élvonalban

Három női és egy férfi fővárosi csapat kezdi meg a bajnoki küzdelmeket az élvonalban. A hölgyeknél a Vasas, a BEAC és az MTK, férfi vonalon pedig a MAFC próbál minél jobb eredményt elérni a legmagasabb osztályban.

Ma 17 órától a Vasas kezdi a bajnokságot, a fiatal szakember, Földi Attila irányította pasaréti alakulat a nyáron szinte teljesen kicserélődő Diósgyőrt látja vendégül a nyitányon. Egy órával később a BEAC a bajnok Sopron otthonában lép pályára. Szombaton az MTK a hét közben az Euroliga selejtezőn francia riválisan ellen bravúros győzelmet arató Szekszárdhoz látogat. A MAFC férfi együttese szombaton este - ahogy ma a BEAC - Sopronban kezdi a szezont.

A Vasas új útra lépve, fiatal saját nevelésű magyar játékosai mellett légiósokat is bevetve az előző évadban bejutott a legjobb 8 közé. Légiósok most is lesznek Pasaréten, "nagy fogás" lehet a nigériai válogatott irányító, az előző években Portugáliában remek statisztikákat produkáló, korábban az Egyesült Államokban egyetemen tanuló Ezinne Kalu. Latinca Dusanic, a szerb bedobó maradt a Vasasnál, miként a magyar magból is jó néhányan. Egy szerb center, Jefimija Karakasevics korábban már játszott az NBI-ben, ő legutóbb Aradon játszott.

A BEAC továbbra is színmagyar kerettel játszik a bajnokságban. Három meghatározó játékos távozott az egyetemiektől, Lelik Réka Ceglédre igazolt, Pál Szandra és Szabó Flóra pedig a közvetlen városi riválist, az MTK-t erősíti. Az "érkezési oldalon" a legnagyobb erősítésnek Pusztai Sára tűnik, ő szülés után tér vissza. Egy Szabó ugyan ment, de egy Szabó érkezett is a BEAC-hoz, Dóra, a fiatal, egyes és kettes poszton bevehető játékos az előző évadban a PINKK csapatában játszott, a palánk alá pedig erősítésként Győrből kölcsönbe érkezett Kovács Vanessza. Az előző évi 9. hely bravúr volt Balogh Judit együttesétől, amelynek szakmai stábja egy másik korábbi válogatott játékossal, Vajda Annával erősödött. Ezzel gyaníthatóan idén is kiegyeznének...

Ami az előző évadban sereghajtóként záró MTK-t illeti, a Ceglédre távozó Zsovár Orsolya személyében "vezért vesztett" a városmajori alakulat, viszont az igazolások alapján úgy tűnik, jelentősen bővülnek Nagy Dorottya vezetőedző variációs lehetőségei. Két-két játékos érkezett a Diósgyőrből és a nagy rivális BEAC-tól, Adamecz Lilla és Horváth Bernadett, illetve, amint azt a BEAC kapcsán már említettük, Pál Szandra és Szabó Flóra. Az előző szezonban "színmagyar" MTK a most kezdődő évadban már légióst is foglalkoztat, az Egyesült Államokból egyetemi tanulmányai után Európába visszatérő szerb center, Andrijana Cvitkovics - az előző évhez képest előreléphet az MTK.

Ami az előrelépést illeti, nyilván a MAFC-nak is ez a célja, hiszen az előző évadot sereghajtóként zárta, s a Vasas visszalépésének köszönhetően maradhatott az élvonalban. A játékoskeret jelentősen átalakult, a légiós sort teljesen kicserélték a Hauszmann utcában. A felkészülés során váltakozó eredményeket ért el az immáron egy szerb szakember, Jovica Arsics irányította gárda. A légiósok közül korábban Bennet Davis több helyen is bizonyított Magyarországon, a másik 3 külföldi kosaras egyelőre ismeretlen idehaza. A legnagyobb fogás azonban talán a korábbi válogatott irányító Fodor Márton lehet, aki rutinjával, tapasztalatával igazi vezére lehet a jó néhány tehetséges fiatal magyar kosaras alkotta gárdának. A csapatok egy része elég nagy átalakuláson ment át férfi vonalon, elég nehéz "belőni", hová érhet oda új edzőjével a MAFC. Az viszont biztos: valamivel jobb eredményre törnek, mint amit az előző szezonban elértek - kérdés, sikerül-e ezt az új szakvezetővel megvalósítani.

Foto, Slide - Will Neighbour facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus