Sok-sok tapasztalat játékosoknak és edzőknek egyaránt

Öt mérkőzést játszott az észtországi Tallinban és ezzel befejezte szereplését az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) 2016/17-es idényében az U20-as Budapest-válogatott. Az együttes három tornán vett részt, és összességében a mezőny harmadik harmadában végzett.

BC Himki (orosz) – Budapest-válogatott 50-47 (12-14; 17-12; 14-9; 7-12)
Legjobb dobók.: Vígh 10; Völgyi 8.

Az orosz sztárcsapat ellen mindig pikáns és nagy élmény játszani. A Himki fiataljai hatalmas srácok, de egy parádés kezdéssel a fővárosi fiatalok alaposan meglepték őket, és fura, de mintha átmenetileg kicsit a kedvüket is elvették volna volna. Persze nem annyira, hogy feladták volna. Fordítottak, s 5 perccel a vége előtt vezettek 11 ponttal. A hajrában azonban óriási akarattal onnan is vissza tudtak jönni Völgyiék, és ez hatalmas dolog. A végjátékban volt labdájuk egyenlíteni a srácoknak sőt, nyolc másodperccel a vége előtt a győzelemhez is. Nagy kár érte, de a kevés pont ellenére nagyon jó mérkőzés volt, ellenfelünk is gratulált. Szergej Klujev személyében pedig talán egy hamarosan az Euroligában is pályára lépő játékost ismerhettünk meg.
 

Budapest-válogatott - BG Lulea (svéd) 56-59 (19-18; 9-9; 14-13; 14-19)
Ld.: Katona 12/3; Völgyi 9; Siklós 8; Vígh 8/3

Nagyon kemény, jó mérkőzés volt, igazi egylabdás, voltak elszakadási kísérleteink, de a tavalyi U18-as svéd bajnok nem csak jól, de okosan is játszott. A végén a szerencse a svéd srácok mellé állt, de ez is nagyon hasznos fordulatos mérkőzés volt, amelyen mind a két csapat győzelmet érdemelt volna.
 

BA Tallinn Kalev (ÉSZT) – Budapest-válogatott 71-61 (20-22; 15-12; 19-18; 17-9)
Ld.: Katona 11/3; Völgyi 10/3; Weisz 8/6

Az első három negyed rendben volt, jól játszottak a fiúk, és ha kicsit okosabbak, pontosabbak, akár el is dönthették volna a meccset a maguk javára. A végén - egy-két számunkra kedvezőtlen, vitatható ítélet kíséretében – az észt fiúk fölénk kerekedtek.
 

Budapest-válogatott - Grúzia 34:66 (6-13; 4-17; 8-13; 16-23)
Ld.: Katona 8; Nagy 8

A nyári B diviziós Eb-re készülő grúz válogatott sokkal rutinosabb, fizikailag erősebb volt a Budapest-válogatott játékosainál. A fővárosi fiataloknak minden pontért nagyon meg kellett dolgozniuk. Ritkán játszanak a fiúk ekkora nyomás alatt még ebben a korban is.
 

BC Asseco (lengyel) – Budapest-válogatott 35-68 (6-22, 9-18, 6-18, 14-10)
Ld.: Völgyi 15; Weisz 9/3; Katona 9; Nagy 9; Szanyi 8/6

A lengyelek egy fiatalabb csapattal jöttek, de jó volt, hogy így alakult, mert jó szájízzel, fölényes, magabiztos győzelemmel tudta zárni az U20-as Budapest-válogatott a tornát. A játék minden elemében jobbak voltak lengyel riválisuknál Simon Nándor tanítványai.
 

A torna végeredménye

1. Grúz U20-as válogatott 10 pont
2. BC Himki (orosz) 9
3. BA Tallinn Kalev (észt) 9
4. BS DSN (lett) 7
5. Olimp ’97 (fehérorosz) 7
6. BG Luleå (svéd) 7
7. Budapest-válogatott 6
8. BC Asseco (lengyel) 5 pont.
 

Simon Nándor az utanpotlassport.hu-nak adott értékelést: „Összességében négy győzelemmel zártuk a három tornát, amivel a tizenhatcsapatos mezőny harmadik harmadában végeztünk. A tizenöt mérkőzésből volt három egylabdás találkozónk, ha azokat hozzuk, akkor előreléphettünk volna a középső harmadba – értékeli a látottakat Simon Nándor, a csapat vezetőedzője. – Úgy gondolom, mindenki kihozta magából a maximumot, végig érezhető volt a folyamatos fejlődés. Sikerült eloszlatni azt a tévhitet is, hogy magyar csapat ne bírna három nap alatt öt húzós mérkőzést magas színvonalon lejátszani, Tallinnban ugyanis sikerült. A grúz válogatott elleni meccsünk eredménye kicsit kilóg a sorból, de ők ennyivel jobbak voltak. Elégedett voltam a fiúkkal, akiknek megköszöntem a munkát. Remélem, folytatjuk, méghozzá kis módosítással, és végig számíthatunk azokra a játékosokra, akikkel az elején elképzeltük a csapatot. Ugyanezek a srácok keveset készültek közösen, de az edzőtársaimmal mégis kihoztuk belőlük a legjobbat, ami megerősítést jelentett nekünk. Mindannyian sokat tanultunk a sorozatból, nemcsak a játékosok, hanem az edzők is sok tapasztalatot szereztek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus