A csodában és a sporttörténelem ismétlődésében bízva

Két meccs után a D-csoportban egyedül nyeretlen női válogatottunknak minimális esélye még van továbbjutni. Ehhez azonban ma mindenképpen le kell győzni a címvédő, s a csoportban még veretlen spanyolokat.

Tegnap lányaink sajnos "lepattantak" a litvánokról, a baltiak 49-31-re nyerték a lepattanó harcot. Ez egy igen fontos eleme volt az újabb vereségnek, amelyet egy előzetesen mindenképpen verhetőnek vélt riválisával szemben szenvedett el válogatottunk.

Az összecsapást követő sajtótájékoztatón Stefan Svitek szövetségi kapitány nem rejtette véka alá elégedetlenségét a válogatott néhány tapasztalt játékosa teljesítménye kapcsán. Mint kifejtette, a védekezés, lepattanószerzés az nem napi dobóforma, hanem akarat kérdése, és bizony e tekintetben akadtak, akik csalódást okoztak. Jegyezzük meg, nem csak neki...

Na igen! Ha egy vergődő csapatot a két még igencsak "zöldfülű", felnőtt válogatott szinten szinte semmiféle tapasztalattal nem rendelkező játékosa, valamint egy amúgy messze átlag feletti fizikai állapotától fényévekre lévő kismama hoz vissza (agyon)vert helyzetből, ott valami nincs rendben.

Azok a játékosok hozták tűzbe-lázba a második negyedtől a meccset értetlenkedéssel kevert beletörődéssel figyelő szurkolókat, akiktől a legkevésbé lehetett várni. Akiknek húzni kellett volna a szekeret, leszámítva Quigley-t és rövid időszakokra Honti Katát, nem tudtak felnőni a feladathoz. Az okokat nyilván elemezni kell a szakmai stábnak, amelynek az eddig látottak alapján - anélkül, hogy egyéni teljesítmények boncolgatásába kezdenénk - mentálisan nem sikerült túl jól "ráhangolni" a társaságot az Eb-re.

De akár még minden megfordulhat, ha ma a sporttörténelem megismétli önmagát! Majdnem napra pontosan 20 esztendeje, 1995. június 11-én, a brnói Eb-n válogatottunk két fájó vereséggel kezdett, kikapott Szlovákiától és Ukrajnától, majd jött az akkor - is - címvédő, az azt megelőző, 1993-as Eb-t megnyerő spanyol együttes. Az Európa-bajnokságok történetének talán legjobb csoportmérkőzésén. kétszeri hosszabbítás után 108-105-re legyőzték lányaink a címvédőt.

Most Svédország és Litvánia ellen két fájó vereséggel kezdte csapatunk az Eb-t. Ma a címvédő spanyolokkal játszunk. Ha a sporttörténelem ismétli önmagát - az eddig látottak alapján ez ugyan csodaszámba menne, de a címvédő ellen nem lesz nyomás a lányokon - és sikerül a bravúr, akkor a záró napon a szlovákok esetleges legyőzésével még továbbjuthatunk. Hogy hogyan, abban a tekintetben a ma délutáni svéd-litván mérkőzést követően okosabbak lehetünk.

De ahhoz, hogy érdemes legyen elkezdeni számolgatni, ahhoz ma meg kellene ismételni a 20 évvel ezelőtti elődök óriási bravúrját...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus