A kapitány bízik a csapatában

Ma este a svédek ellen kezdi meg szereplését a női kosárlabda válogatott az Európa-bajnokságon. Az első napon a szlovákokkal szemben alulmaradó skandinávok számára "élet-halál" lesz a mai összecsapás.

Stefan Svitek együttese szabadnappal indította a kontinensviadalt, ám mától hétfőig minden napra jut egy nagy csata. A nagy sorozatot előtt beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal

- Hogy érzi, mennyire sikerült a csapattal elvégezni a felkészülés során a tervezett munkát?

- A tervezett munkát el tudtuk végezni. Ami nehézséget, gondot jelentett, hogy jó néhány játékosnak volt kisebb sérülése, akiknek ezek miatt napokat kellett kihagyni. Quigley Alexandria pedig csatlakozhatott volna valamivel korábban is hozzánk, de ez van, így kell megoldani a feladatot. 

- Ha már Quigley-t említette, a legtöbben nyilván az ő, valamint a szülése után visszatérő Fegyverneky Zsófia állapotára kíváncsiak, az ő teljesítményük fontos is lehet...

- Zsófi úgy látom, napról napra jobb, és ami nagyon fontos, az önbizalma is fokozatosan nő. Allie Quigley képességeit jól ismerem, edzésben, játékban van, ráadásul a világ legerősebb bajnokságából, az amerikai profi ligából, a WNBA-ből érkezett. Igaz, nem töltött túl sok időt velünk, de nagyon bízom benne, hogy mind Zsófi, mind pedig Quigley sokat hozzá tud majd tenni a csapat teljesítményéhez, hogy mindketten hasznos tagjai lesznek az Európa-bajnokságon a magyar válogatottnak. 

- A sors(olás) szeszélye folytán szabadnappal kezd a csapat, majd négy nap zsinórban játszik. Hogy látja, szerencsés a csoportmérkőzések menetrendje?

- Nem igazán, de ez van, nem tudunk mit tenni ellene. Várhatóan négy nagy iramú, a játékosokat alaposan megterhelő mérkőzés vár a csapatra, jobb lenne, ha két vagy három meccs után jönne a szabadnap. Kis pozitívum, hogy egy napot még építhettük a csapatot, hogy például Quigley még dolgozhatott kicsit együtt a többiekkel. 

- Van egy válogatott kialakításának egy mindig kissé kellemetlen, talán fájó pontja, ez pedig a keret szűkítése. Mennyire esett nehezére?

- Valóban nem egyszerű a dolog, sem emberileg, sem szakmailag, de a stábbal meg kellett hozni a döntéseket. Azoknak a játékosoknak, akik együtt készültek a csapattal, de végül nem kerültek be az Európa-bajnoki keretbe, köszönettel tartozunk, sokat segítették a munkát, a felkészülést, és hozzájárultak az Európa-bajnokságon pályára lépő magyar válogatott reménybeli jó szerepléséhez.

- Szlovákként, de a magyar válogatott szövetségi kapitányaként az utolsó csoportmeccs Szlovákia ellen az ön számára nyilván érdekes, pikáns lehet... Nyilván nem bánná, ha a továbbjutás szempontjából már nem lenne tétje, mert már mindkét csapat továbblépett...

- Nem lesz pikáns, úgy tekintek rá, mint egyikre a csoportmérkőzések közül, amelyen annyi előnye lesz csapatomnak, hogy a szlovák játékosok erősségeit, gyengéit ismerem. A csoportban amúgy a spanyolok kiemelkednek, úgy gondolom, a másik négy válogatott közel azonos játékerőt képvisel. Nekem stábommal a magyar csapat minél jobb szerepléséért kell dolgoznom. Igen, az jó lenne, ha a meccsnek már nem lenne tétje, de egyrészt ennek azért kevés a valószínűsége, másrészt nem is szeretnék ennyire előre szaladni. Nagyon fontos lesz a nyitó mérkőzésünk a svédek ellen, először azt kell sikeresen megvívni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus