Cseh csattanó, dudaszós hármassal

Tükörsima török siker – Közel volt a görög szenzáció – Cseh csattanó győztes hármassal - rajt a női Eb középdöntőjében.

Törökország – Montenegró 62-41 (20-8, 8-13, 22-7, 12-13)
 
Jól kezdett a török együttes, mely két perc alatt 7-0-s futás mutatott be, s úgy tűnt, hogy Montenegró rendezni tudja sorait, elkezdődött Dubljevicséknél is a pontgyártás, ám a negyed végéig csak nyolc egységig jutottak, így a félholdasok 12 pontos fórra tettek szert. A második tíz percben nagyon hamar begyűjtötte Cakir és Caglar is harmadik személyi hibáját, a montenegróiak pedig köszönték a lehetőséget és csökkentettek hátrányukon.
 
A törökök gyorsan kiheverték a második negyed negatívumait, a harmadik tíz perc középső részében Yilmaz három kosarat magába foglaló magánszámához a társak is hozzászóltak, 16-0-s etapot produkáltak a törökök, mellyel választ adtak a mérkőzés érdemi kérdéseire. Ezt követően a Yilmazék már nem tettek mást, csak őrizték a húsz pontos előnyüket, egy-egy megingástól eltekintve tükörsimán hozták a középdöntő első mérkőzését.
 
Törökország: Yilmaz (18/6 pont, 5 lepattanó), Sanders (15 pont, 6 lepattanó, 2 blokk), Alben (11/3 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 5 kiharcolt fault)
Montenegró:  Alekszics (7/3 pont), Perovanovics (6 pont, 5 lepattanó), Skerovics (5 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz)


Csehország – Fehéroroszország 73-70 (18-17, 13-16, 17-19, 25-18)
Debrecen, Főnix Csarnok, középdöntő, E-csoport

Bár még csak az első összecsapását játszotta a két csapat a középdöntőben, máris létfontosságú volt a csehek és a fehéroroszok számára. A csehek két vereséget hoztak magukkal, így tulajdonképpen győzelmi kényszerben léptek pályára.

A kezdeti pontatlanságot a fehéroroszok törték meg, akik kifejezetten jól céloztak távolról, ám az első negyed végén mégis a csehek jártak előrébb, főként – szokás szerint – Elhovota révén (18-17).

A túloldalon ezúttal is Leucsanka volt a középpontban, szinte nem volt fehérorosz támadás, amely ne a centeren „keresztül” zajlott volna. A minimális különbséghez persze Harding is kellett, de a továbbra is jó triplaszázalék ellenére is csupán 31-33 állt az eredményjelzőn a félidőben.

A fordulás után megint Elhotova igazolta klasszisát, a cseh hátvéd egy 2+1-gyel és egy triplával kezdte a második félidőt – ki is egyenlített csapata. A játékrész végéhez közeledve viszont 44-44 után beragadtak, a szokásos dupla-dupláját már ekkor szállító Leucsanka pedig a játék képét tekintve jelentős előnyhöz juttatta övéit (46-52).

A záró szakaszban Burgrová kapcsolt feljebb, a cseh center addig sok hibával játszott, igaz „mentségére” szólt, hogy Leucsanka védéséhez komoly erőket kellett mozgósítania. Lubor Blazek csapata ekkor már nem csak Elhotovára számíthatott, ez pedig meg is látszott: az eddigieknél halványabb Hanusová fontos büntetőket értékesített (65-58). Az utolsó percbe 70-64-gyel érkeztek a felek, de a fehéroroszok fel tudtak támadni: Likhtarovics faulttal talált be, majd Veselá rossz átadása után Harding rámolt be 8 másodperccel a vége előtt egy hármast (70-70). A hátralevő időt viszont végigjátszották a csehek, Hanusová pedig szemből a dudaszóra csont nélkül beszórt egy triplát! Győzött Csehország, egy kifejezetten jó meccsen.

Csehország: Elhotova (25/6 pont, 4 lepattanó), Burgrová (12 pont, 4 lepattanó), Hanusová (11/3 pont, 6 lepattanó), Veselá (7 pont, 8 lepattanó), Bartonova (5/3 pont, 5 assziszt).
Fehéroroszország: Harding (25/9 pont, 4 lepattanó), Leucsanka (19 pont, 12 lepattanó), Sznicina (10/6 pont), Veramejenka (9/3 pont).


Görögország – Franciaország 42-51 (6-15, 10-10, 16-11, 10-15)
Debrecen, Főnix Csarnok, középdöntő, E-csoport

Nem várhatta jó előjelekkel a görög csapat a középdöntőt, hiszen az első csoportkör végén csúnyán kikaptak Fehéroroszországtól. A franciák a sérült Miyem nélkül várták a találkozót.

Nem is okozott nagy meglepetést, hogy a görögöknek négy perc után már időt kellett kérniük, hiszen 0-9 állt a eredményjelzőn… Bár Dimitrakou ezúttal is igyekezett meccsben tartania övéit, de a tíz pont körüli különbség állandósulni látszott. A színvonal nem nagyon verdeste az Olümposz csúcsát, 11-22 után öt és fél percig nem esett egyetlen mezőnykosár sem… nagy volt a kontraszt a cseh-fehérorosz meccs stílusához képest.

Nem ízlett Grudáéknak a kellemetlen görög védekezés és mindezt tetézte, hogy tíz rossz triplakísérlet után Sotiriou betalált és – ha egy üzlet beindul alapon – Chatzinikolaou is eredményes volt. A francia arcokon a döbbenet ült, amikor 39-38-nál már Görögország vezetett. Dumerc minden rutinja kellett ahhoz, hogy rendezze csapata sorait és visszavegyék előnyüket. Ráadásul elfogyott a görög csapata ereje, hosszú percekig nem találtak a gyűrűbe – így is minden dicséret megilleti őket, hiszen csaknem megtréfálták az esélyesebb Franciaországot.
 
Görögország: Dimitrakou (16 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés), Kaltsidou (8/3 pont, 6 lepattanó), Chatzinikolaou (7/3 pont, 6 lepattanó).
Franciaország: Dumerc (10/6 pont, 5 lepattanó, 5 assziszt), Gruda (12 pont, 6 lepattanó), Salagnac (12/3 pont), Skrela (9/3 pont, 6 lepattanó).


Az E-csoport állása: 1. Franciaország (3-0), 2. Fehéroroszország (2-1), 3. Törökország (2-1), 4. Montenegró (1-2), 5. Csehország (1-2), 6. Görögország (0-3)

Fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus