Honti Kata: óriási rendezvény lesz a hazai Eb

Csütörtökön kezdődik a magyar-román közös rendezésű női Eb, a mieink pénteken kezdik meg szereplésüket Sopronban. Honti Kata, válogatottunk soproni játékosa nemcsak itthon nyert meg minden nyerhetőt, kétszer volt olasz bajnok, kupagyőztes és Szuperkupa-győztes, spanyol földön egyszer. A legrangosabb klubtrófeát, az Euroligát is elhódította. Klubszinten tehát amit lehetett, megnyert már, most a válogatottal készül "nagy dobásra".

- Az elmúlt hetekben az Eb-csoportmeccsek helyszínén készültetek. Mennyire "ég" már  az Eb-láz Sopronban? - kérdeztük Honti Katát

- Amíg ott edzettünk, a csarnokban ez abszolút érezhető volt: lázasan dolgoztak, az építkezés utolsó simításai zajlottak, hogy az Európa-bajnokság rajtjáig minden rendben legyen. A tréfát félretéve ahogy közeledik a sorozat, úgy fokozódik az érdeklődés, a szurkolók érdeklődnek, hogy áll, milyen lesz a csapat. 

- És mit tud felelni e kérdésékre az edzőmeccsek eddigi felemás mérlege után?

- Azt, hogy bízom benne, jók leszünk. Az első két-három hét kemény volt, megterhelő, napi négy és fél, öt órát edzettünk. Ami pedig az edzőmeccseket illeti, gyakoroltunk, próbálgattuk a játékokat, de nem azokon kell jól játszani, így azok eredményeiből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Arra viszont rávilágítottak a felkészülési mérkőzések, miben kell előrelépni, javulni. És azon dolgozunk, hogy e hibákat az Eb rajtjáig kijavítsuk. 

- Milyen a hangulat, s az a bizonyos Eb-láz mennyire van már meg a csapatban?

- Napról napra fokozódik. A félkészülés végén már minden az Európa-bajnokság körül forog, annak a jegyében zajlik. Nyilván mi játékosok is, magunk között sokat beszélgetünk róla. Azt kell mondjam, hogy az időszaknak megfelelő egészséges feszültség, várakozás van a csapatban. A hangulat pedig úgy érzem, nagyon jó, tényleg játékos, vezető, stábtag egyaránt azon dolgozik, hogy minél jobban szerepeljünk. A keret magja már jó ideje együtt válogatott, a fiataloknak pedig nagyon nagy fejlődési lehetőség már maga a felkészülés is, egy Európa-bajnoki szereplés pedig még inkább az lehet. 

- Az ön számára a címvédő spanyolok elleni meccs lehet majd különösen pikáns, hiszen barátnői, volt csapattársai ellen küzdhet. Van valami különleges bizonyítási vágy önben velük szemben?

- Valóban több volt csapattársam, köztük egészen jó barátnőim érkeznek. Nagyon várom már egyrészt, hogy Sopronba érkezzenek, másrészt a pályán való találkozást is velük. Ugyanakkor bizonyítási vágy nem velük szemben van bennem. Bár ők a címvédők, s kiemelkednek a csoportból, ahogy minden ellenfelünket, őket is szeretnénk legyőzni. Az Európa-bajnokság Sopronnak és az egész országnak egy nagyon nagy rendezvény lesz. Bizonyítani nem a spanyol lányoknak, hanem a magyar kosárlabdának, szurkolóknak szeretnénk. 

- Klubszinten több országban is megnyert már minden nyerhetőt, válogatott szinten viszont a nagy sikerek eddig elkerülték...

- Felnőtt szinten, hiszen a korosztályos Európa-bajnokságokról van ezüst és bronzérmem, sőt, világbajnokságra is eljutottam. Ami pedig a felnőtt szintet illeti, azt mondom, mikor érjünk el valami nagy eredményt, mikor legyen valami "nagy dobásunk", ha nem most, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. 

- Amelyről akár az olimpiára is ki lehet jutni...

- Így van, ott még nem jártunk. Próbáljuk mindenesetre a lehető legtöbbet kihozni magunkból, s eljutni a magyar szurkolók segítségével ameddig csak lehet.

- Először a csoportkörön kellene túljutni...

- Igen, a spanyolok kiemelkednek, úgy érzem, a másik négy csapat hasonló játékerőt képvisel. Nagyon bízom benne, hogy Sopronból sikerül kiharcolni a továbbjutást a győri középdöntőbe. És ehhez - nem győzöm hangsúlyozni - nagyon nagy szükség lesz a szurkolók segítségére.  

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus