Menetelő fehéroroszok, kihívónak jelentkeznek a szerbek

A fehéroroszok elkapták a törököket is, a görögök a nyomukban, a szerbek kihívták az oroszokat, nagy csata lesz az A-csoportban.

Lettország - Nagy-Britannia 67-58 (20-20, 6-7, 23-11, 18-20) 
Szombathely, Aréna Savaria - C-csoport

A remek hangulatot teremtő lett szurkolók és a csapatok is magas csapásszámmal kezdték a találkozót. Fagbenle centerpontjaira támaszkodtak a britek, akik minimális előnyre tettek szert, míg a baltiak többször is hibáztak a gyűrű közvetlen közelében. Steinberga egymaga vezényelt 6-0-s rohamot, amikor felzárkóztatta csapatát. A második negyedben négy percen át nem talált gyűrűbe egyik válogatott sem. Collins triplája törte meg a kosárcsendet, de a baltiak nem újultak meg jelentős mértékben, viszont Steinberga újabb 2+1-es játéka a felzárkózást jelentette számukra.

Jekabsone két perc alatt több pontot szerzett, mint a teljes lett csapat a második negyedben, hat ponttal lépett el a balti állam válogatottja. 19-6-os rohanást mutattak be Steinbergáék és több mint tíz ponttal léptek el a britektől, akik nem tudtak mit kezdeni ellenfelük zónavédekezésével és csak elvétve találtak a gyűrűbe. A záró etapban három triplával feljebb zárkóztak a britek, de Basko-Melnbarde két villanása eldöntötte a mérkőzést a lettek javára.

Lettország: Steinberga (25 pont, 4 kiharcolt fault, 2 blokk), Basko-Melnbarde (18/9 pont, 5 lepattanó), Jekabsone (12/6 pont, mind a 3. negyedben)
Nagy-Britannia: Fagbenle (22 pont, 7 kiharcolt fault, 3 szerzett labda, 2 blokk), Handy (12 pont, 6 lepattanó), Vanderwal (11/9 pont, 5 lepattanó, 5 eladott labda), Collins (8/6 pont, 5 lepattanó)

Franciaország - Csehország 85-75 (28-17, 16-28, 23-13, 18-17)
Temesvár, Constantin Jude csarnok, A-csoport

Impozáns rajtot vettek a gallok, ugyanis alig három perc után már több, mint tíz ponttal vezettek, előnyüket egészen a negyed végéig megtartották, hiába ébredtek fel támadó oldalon a csehek. A második játékrészben sokáig a korábbiakban látott mederben folytak az események, még nem az utolsó három percben a csehek elképesztő rohamot vágtak ki, s még a vezetést is átvették a félidőhöz érve.

A fordulás után magasabb fokozatra kapcsoltak védekezésben a franciák, hat perc alatt csak négy pontot kaptak és mivel támadásban megtalálták korábbi hatékonyságukat, újra tíz pontosra növelték fórjukat. A negyedik negyedet hasonlóan csendesen kezdték a csehek, bő három perc alatt csak egyetlen mezőnykosarat tudtak felmutatni, mely megpecsételte sorsukat, s a franciák megérdemelt sikert arattak.

Franciaország: Gruda (26 pont, 5 lepattanó, 9 kiharcolt fault), Miyem (14 pont), Tchatchouang (12 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz)
Csehország: Elhotova (20/3 pont, 3 lepattanó), Burgrová (17 pont), Hanusová (12 pont)

Lengyelország - Görögország 50-59 (25-15, 4-11, 9-20, 12-13)
Nagyvárad, Antonio Alexe Csarnok, B-csoport

Amilyen ritmusban kezdtek a lengyelek, s tettek így szert tíz pontos vezetésre, nem azt prognosztizálta, hogy a folytatásban hatalmas visszaesést látunk majd tőlünk. A második negyedben csupán négy pontot tudtak kiszenvedni magukból a piros-fehér mezesek, a görögök pedig köszönték a lehetőséget és felzárkóztak.

Dimitrakou és Spanou 10-2-es rohamot vezényeltek a harmadik negyedben kezdetén, mellyel teljesen kifogták a szelet a lengyelek vitorláiból, akik innen már csak futottak az eredmény után, mivel a görögök magabiztosan tartották a megszerzett előnyüket. A lengyelek elbúcsúztak a továbbjutási reményeiktől, ugyanis harmadik vereségüket gyűjtötték be.

Lengyelország: Kobryn (11 pont, 6 lepattanó), Zurowska-Cegielska (7 pont, 7 lepattanó), McBride (8/3 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz)
Görögország: Spanou (12 pont, 10 lepattanó), Kaltsidou (13/6 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 5 kiharcolt fault), Sotiriou (11/9 pont, 5 lepattanó)

Szerbia - Horvátország 89-72 (19-20, 25-20, 26-17, 19-15) 
Szombathely, Aréna Savaria - C-csoport

Ellenállhatatlanul kezdte a találkozót Mazic, aki nyolc ponttal, közte két triplával adott lendületet a horvát nemzeti együttesnek, mely alig négy perc játék után már öt ponttal lépett el esélyesebb ellenfelétől. Petrovics és Jovanovics hárompontosaival zárkózott fel Szerbia, s innen a játék teljesen kiegyenlítetté vált. Ahogy felváltva estek a kosarak egyik, illetve másik oldalon, úgy változott az előnyben játszó csapat személye. A szerbek elképesztő mennyiségű, 17 személyi hibát vétettek az első félidőben, ám a horvátok ennek ellenére csak követni tudták őket.

Gyorsan gyűltek a személyi hibák a szerbeknél a második félidő elején, viszont a rotációnak köszönhetően ezt meg sem érezték Milovanovicsék, akik tíz ponttal léptek el. A horvátok úgy kezdtek elkészülni erejükkel, ahogy közeledtünk a találkozó végéhez. Bár feljöttek öt pontos különbségre, onnan már kizárólag a szerbek akarata érvényesült, akik a negyedik tíz perc elején már biztosak lehettek győzelmükben.

Szerbia: Milovanovics (18/12 pont, 5-ből 4 tripla), Jovanovics (10 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz), Petrovics (9 pont, 5 lepattanó)
Horvátország: Borovic (17/9 pont), Mazic (16/6 pont, 7 lepattanó), Ciglar (11/3 pont)

Ukrajna - Románia 78-71 (19-24, 13-12, 25-20, 21-15)
Temesvár, Constantin Jude csarnok, A-csoport

Két nyeretlen csapat párharcát a házigazdák kezdték jobb, a negyed derekán már közelítette előnyük a tíz pontot, de még épp időben eszméltek az ukránok és felzárkóztak. A második negyed hullámvölgyekkel tarkított játékot hozott mindkét oldalon, de ebből a hátrányban lévő csapat tudott profitálni, így megérkeztek a románok nyakára.

A harmadik játékrész ádáz csatát hozott a felek között, szinte támadásonként változott az aktuálisan előnyben játszó alakulat személye, egyik fél sem tudott meglépni. A hazaik a záró etap első négy percében 11-1-es futást produkáltak, s úgy festett megszerzik első győzelmüket. Ám az ukránok elővettek valamit abból a játékból, amit a csehek ellen produkáltak és Iagupova kimagasló egyéni teljesítményével fordítottak, megnyerték a mérkőzést.

Ukrajna: Iagupova (33/6 pont, 7 lepattanó, 10 kiharcolt fault), Dorogobuzova (17/6 pont, 6 lepattanó)
Románia: Pop (14 pont), Pascalau (13 pont, 4 lepattanó), Marginean (11 pont, 4 lepattanó), Pavel (8 pont, 10 lepattanó), Parau (6 pont, 9 gólpassz)

Törökország - Fehéroroszország 52-67 (13-15, 8-11, 17-25, 14-16)
Nagyvárad, Antonio Alexe Csarnok, B-csoport

Esélyeshez méltóan kezdett a fehérorosz válogatott, hiszen folyamatosan lépett el ellenféltől, viszont a törökök nem adták könnyen a győzelmet és egészen a félidőig - amennyire tudtak - tapadtak az ellenfélre. 

A harmadik negyedben aztán kiütközött a felek közötti különbség. A fehéroroszok megerőltetés nélkül tartották a tíz pont körüli különbséget, a félholdasok, pedig bármennyire is szerettek volna, nem tudtak betalálni távolról, bajaikat tovább tetézte, hogy 19 eladott labdát hoztak össze, mellyel komoly lehetőségeket adtak a fehéroroszoknak, akik még úgy is magabiztos győzelmet aratta, hogy a negyedik negyed elején, öt és fél percig pontot sem szereztek.

Törökország: Yilmaz (12 pont, 7 lepattanó), Sanders (10 pont), Vardarli Demirmen (8 pont, 5 gólpassz)
Fehéroroszország: Harding (13/9 pont, 6 gólpassz), Leuchanka (15 pont, 10 lepattanó), Verameyenka (10/6 pont, 4 lepattanó), Snytsina (14/6 pont)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus