Nyerő volt a 21-es

Fordulatos, a végletekig kiélezett csatában az első félidő végén s a második elején 21-0-s száguldást "repesztő" Litvánia legyőzte Svédországot, s hatalmas lépést tett a csoportból való továbbjutás felé.

Az északi ütközet ki-ki meccs lett a továbbjutás szempontjából. Kellemetlen technikai malőrrel kezdődött a meccs, a feldobásnál nem indult el az óra... Majd miután Gulyás László, a kiváló kommentátor is elfoglalta helyét a sajtópáholyban, minden varázsütésre helyreállt. A tétnek megfelelően szikrázóan kemény párharcokkal indult a meccs, hatalmas volt az iram. A negyed közepén Kamle Nacickaite 2 triplája egy 13-3-as litván "száguldás" szerves részét képezte. Svéd időkérés után a skandinávok kiegészítő embereik, Ydeström és Vesterberg révén felzárkóztak. Sőt, előbbi dudaszóra bevágott triplája azt jelentette, hogy a negyed hajrájában a maga javára fordította az állást a svéd csapat.

A második negyed úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: a svéd 3-as hármasával. A 6. és a 12. perc között egy 13-0-s rohanást produkált a többszáz szurkoló buzdította svéd együttes, amely a szakasz közepén küzdelmes játék közepette tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét. A félidő hajrájában leblokkoltak a svédek, a litvánok pedig Sandra Linkeviciene vezérletével egy 11-0-s rohamot kivágva visszaszerezték a vezetést.

És lendületben is maradtak szünet után, a második félidőt 10-0-s két és fél perccel indítva, Santa Okockyte és Nacickaite triplával vétette észre magát. Az első félidő utolsó 3 és a második játékrész első 2 és fél perce között 21-0-t produkált Litvánia, 29-22-es hátrányát 43-29-es vezetéssé alakítva. A folytatásban potyogtak a triplák mindkét oldalon, látványos, közönségszórakoztató játék mellett tartották 10 pont körüli előnyüket a litvánok. A játékrészben mindkét csapat játékosai 4-4 hárompontost dobtak.

A befejező etap elején Loucie Halvarsson büntetőivel 10-en belülre került Svédország, majd Elisabeth Egnell faragott tovább a skandináv hátrányon. Balti időkérést követően Okockyte betörés utáni kosárral tolt egyet a litván csapat elakadó szekerén. A szakasz közepén egy elvesztett labda után Gabriela Gutkauskaite sportszerűtlen hibáját követően Frida Eldebrink 4, majd Ashley Key indításból 2 pontra hozta fel Svédországot. Okockyte dobott "gyilkosnak látszó" triplát, ám azonnal felel távolról F. Eldebrink. Az utolsó percre fordulva a legeredményesebb litván, Okockyte egy támadó hibával kipontozódott, 2 pontos balti előnynél támadhattak a skandinávok. Nem tudtak pontot szerezni, Ráadásul amikor 11 másodperccel a befejezés előtt szabálytalankodtak, az csak a negyedbeli 2. személyijük volt. Aztán 3 másodperc alatt beütöttek még hármat. Nacickaite bedobta a büntetőket. Egy bedobás figura után Halvarsson szerzett könnyű duplát, alapvonali bedobásnál 5 másodperccel a vége előtt eladták a labdát a litvánok. Az egyenlítésért vagy akár a győzelemért támadtak a svédek, de Frida Eldebrink dobása leperdült, így a baltiak léptek óriásit a továbbjutás felé.

Svédország-Litvánia 68-70 (17-15, 12-18, 22-28, 17-9)

Ld: Halvarsson (18/6 pont, 11 lepattanó), F. Eldebrink (15/9 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), Yderström (14/12 pont) ill. Okokckyte (19/9 pont, 7 eladott labda), Nacickaite (15/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 5 eladott labda), Petronyte (11 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), Linkeviciene (9/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus