Szlovákia: egyetlen pontra a címvédő legyőzésétől

Fordulatos, remek meccsen a szlovákok a címvédő spanyol csapat ellen is igazolták: nem voltak véletlenek eddigi sikereik. Az izgalmas végjátékban a címvédő kerekedett felül.

Nem sokan gondolták, hogy a spanyol és a szlovák együttes egyaránt makulátlan mérleggel várja a D-csoport harmadik játéknapjának első mérkőzését. Hogy a címvédő veretlen, az nem meglepő, de hogy északi szomszédaink "behúzzák" első két mérkőzésüket az fölöttébb váratlan. Így aztán Szlovákia szövetségi kapitánya, Maros Kovacik kellemes helyzetben volt. Holnap amúgy is pihenőnapjuk lesz lányainak, ő pedig eldönthette, hogy a csoportot záró, mieink elleni meccs előtt ad még egy nap pihenőt együttese kulcsjátékosainak, vagy pedig az eddig bravúrt bravúrra halmozó alakulatával a címvédőt, a pihenőnap után érkező spanyol csapatot is megpróbálják meglepni és a csoportelsőségre törni.

A spanyolok ettől egy 6-0-s kezdéssel próbálták elvenni szomszédaink kedvét. Utána azonban megálltak, s Jurcenková és a triplát "vágó" Toliver vezérletével egy 10-2-es rohamot "repesztve" fordítottak szomszédaink. A szlovákok magabiztosan nyerték az első negyedet, a spanyolokra viszont a szünnapjuk alatt a jelek szerint tetemes mennyiségű "rozsda" rakódott.

Úgy látszik, a kis szünetben találtak valamit a rozsda ellen a címvédőnél, amely a második szakasz elején többek között a center, Astou Ndour triplájára építve egy 9-0-lal fordított. Folytatódott a hullámvasutazás, Kristi Toliver vezetésével Szlovákia is "futott" egy 9-0-t. Félidőben 5 ponttal a szlovákok vezettek - úgy, hogy eddigi legjobbjuk, Zuzana Zirková egyetlen percet sem játszott...

Szünet után az eddigi sikerek hatására meccsről meccsre gyarapodó szlovák szurkolótábor űzte-hajtotta a felszabadultan és jól játszó szomszéd együttest, amely Bálintová remek megmozdulásai - köztük 2 tripla - révén tartotta előnyét. Hogy a spanyolok ne szakadjanak le, arról legnevesebb játékosuk, Alba Torrens próbált gondoskodni. A szakasz közepén a pályára továbbra sem lépő Zirková mellett Toliver is leült pihenni. A spanyolok könyörtelenül kihasználták a szlovák "gólvágók" hiányát, és egy 9-2-es "részhajrát" bemutatva fordítottak.

A záró szakasz elején váltva estek a kosarak. A 33. perc elején küldte pályára Kovacik kapitány Zirkovát, de Ana Cruz jóvoltából 6 ponttal megugrottak a spanyolok. 67-61-nél a nagy hőségben "befagyott" az eredményjelző, a negyed közepén Laia Palau a spanyolok szekerén tolt egyet, a szlovákokat azonban Krc-Turbová versenyben tartotta, Zirková pedig egy triplányira hozta vissza. Marta Xargay triplával duplázta meg a spanyol előnyt. A hajrában a címvédő játékosai 4-ből csak 1 büntetőt értékesítettek, Zirková keze viszont nem remegett meg, Toliver kosár plusz büntetős akciójával 1 perccel a vége előtt visszavette a vezetést Szlovákia. Ndour hosszú "hallgatás" és padozás után szólt hozzá a játékhoz egy duplával, amellyel a címvédő vezetett. A következő szlovák akciónál két dobást is blokkoltak a spanyolok,  lejárt a támadóidő, 16 másodperccel a vége előtt vezetett s támadhatott a címvédő. A végjátékban Torrens 4 büntetőt bedobott, így hiába "talált" egy triplát Pelinková, a címvédő, bár alaposan megizzadt, megszenvedett, végül nyert.

Spanyolország-Szlovákia 82-81 (14-20, 20-19, 24-18, 24-24)

Ld: Torrens (20 pont, 5 lepattanó), Cruz (14/9 pont, 3 szerzett labda), Xargay, Ndour (11/3 pont-11/3 pont), Palau (7/3 pont, 7 gólpassz), ill. Toliver (22/9 pont, 3-3 lepattanó, gólpassz és eladott labda), Báintová (15/6 pont, 5 eladott labda), Jurcenková (10 pont, 7 lepattanó)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus