Történetek egy Európa-bajnokság hátterében III

Sok színes egyéniség fordul meg egy Európa-bajnokságon, akadnak vidám és emberi történetek, szellemes ki vagy beszólások

Édes anyanyelvük

Volt valami, amiben a mieink is kitűntek az Európa-bajnokságon, sőt az egyik legjobbak voltak. Sok válgatottal ellentétben válogatottunk éppen kiejlölt játékosa, valamint kaptányunk tolmács nélkül, angolul tisztán, érthetően beszélt a mérkőzéseket követő sajtótájékoztatókon - az más kérdés, hogy ez többnyire csak a "bizonyítvány magyarázására" volt elég. A legjobb 8 közé jutott csapat több, mint a fele, 5 válogatott edzője, játákosa is "szakfordító" társaságában jelent meg a mérkőzések után. Az Európa-bajnokság végjátékába bejutó 8 csapat közül csupán a két döntős, a francia és a szerb, valamint a litván kapitány és kijelölt játékos mondta el véleményét angolul. Ugyanakkor az orosz, a fehérorosz, a montenegrói, a spanyol és a török kapitány szavait fordítani kell(ett) - a játékosokéit nem mindig. Ha a női Eb-n az angol tudást díjaznák, dobogósok lennénk...

Honosítottak csatlakozása

Az Európa-bajnokságon szereplő csapatok többsége, így a mi válogatottunk is - mondjuk így - "külső segítséget", azaz honosított játékos szolgálatait. Köztudott, hogy a mi honosított játékosunk, Quigley Alexandria az Európa-bajnokság előtt 3, válogatottunk első Eb-mérkőzését megelőzően pedig 4 nappal kapcsolódott be a felkészülésbe. 

Annak jártunk utána - elsősorban a legjobb 8 közé bekerült válogatottnál, hogy az "elitben" mikor csatlakoztak a honosított kosarasok az Eb-re készülő keretben. Nos, 3 válogatottnál, a szerb (Danielle Page), a montenegrói (Angelica Robinson), valamint a török (Lara Sanders) nemzeti együttesnél a három nevezett hölgy a végig dolgozta az adottválogatottal a felkészülést. Az orosz válogatottnál Epiphanny Prince május közepén érkezett, azaz bő három hetet készült. A fehérorosz válogatott járt csaknem hasonló cipőben, mint a mi csapatunk, Anatoilj Bujalszkij együtteséhez egy héttel az Eb rajtja előtt csatlakozott Lindsay Harding - ennek tükrében szinte csoda, hogy ma a bronzéremért játszik az együttes. A legjobb nyolc közé jutásról éppencsak lemaradó szlovák csapathoz Kristi Toliver május végén, azaz két héttel az Eb előtt csatlakozott. 

Hölgyválasz

Egy döntő mindig különleges. A ma esti finálénak azonban azon túlmenően, hogy az Európa-bajnoki címért csap össze Szerbia és Franciaország válogatottja, különös pikantériája lesz. Az Eb-n két ország válogatottját vezeti női szövetségi kapitány: éppen azét a kettőét, amely beverekedte magát a fináléba. Szerbia vs. Franciaország, azaz  Marina Maljkovics vs. Valerie Garnier!

A második hosszabbítás

Sokat kellett várni, az Európa-bajnokság második "túlórás", azaz hosszabbításos mérkőzésére. Rögtön a kontinensviadal nyitó napján Nagyváradon az olasz-fehérorosz meccs állt döntetlenre 40 perc után - akkor a fehéroroszok 12-3-mal "hozták le" a túlórát, győzelemmel kezdték a tornát, s ma a bronzéremért játszanak. A második hosszabbításos találkozó az Eb eddigi legnagyobb tétre menő mérkőzése, a tegnap este az 5. helyért, azaz olmipiai kvalifikációs tornán való részvételért rendezett török-orosz összecsapás  volt. És 4 másodperccel a hosszabbítás vége előtt úgy tűnt, újabb 5 percet is rátehetnek a felek, ám Isil Alben betörésből eldöntötte az 5. hely sorsát, s azt: Törökország mehet olimpiai selejtezőre - az orosz válogatott pedig lemarad az ötkarikás játékokról. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus