Az Alba EuroCup-ellenfelei

Ma kora délután megtartották a EuroCup idei szezonjának sorsolását, a magyar bajnok Alba Fehérvár együttese a keleti konferenciába került, és az F csoportban kapott helyet az Adria Ligában induló Buducsnoszt Podgoricával, a VTB Ligás Nyizsnyij Novgoroddal, az ukrán Himik Juzsnyijjal, a török TED Kolejliler Ankarával és a görög PAOK Szalonikivel együtt. Lássuk, kik is a magyar együttes ellenfelei!

Buducsnoszt Podgorica (Montenegró, Adria Liga)

A csoport legerősebb csapatáról a nyár folyamán, az Adria Ligát érintő beszámolóinknál már kétszer is beszéltünk ebben és ebben a cikkben (mindkétszer az oldal legalján).

Mint azt már ezekben az írásokban olvashattátok, a tavaly az AL ötödik helyén végző, a Final Fourért vívott harcban csak a legvégén elvérző Buducsnoszt idén komoly erősítéseket hajtott végre. Legjobb játékosaikat (Aleksza Popovics, Cedomir Vitkovac) megtartották, és melléjük érkezett a tavalyi Adria Liga alapszakaszának legértékesebb játékosa, Alekszandar Csapin. Legérzékenyebb veszteségük Dusko Bunics, a 24 éves szerb centert azonban két idegenlégióssal, William Colemannel, valamint Jaleel Akindelével pótolták, illetve sikerült megszerezniük a palánk alá a tavalyi esztendő pozitív meglepetéscsapatától, az Igokeától Milos Komatinát, a Crvena Zvezdától pedig Bojan Szuboticsot.

Várható rotáció:
Csapin - A. Popovics - Vitkovac - Coleman - Akindele
Ivanovics - Mihajlovics - Sehovics - M. Popovics - Szubotics - Komatina

Elképesztően erős keret jött össze idén Podgoricában - ha sikerül összeállniuk, akkor az Adria Liga egyik esélyei lehetnek, a EuroCupban pedig nagyon sokáig menetelhetnek, ezt a csoportot kérdés nélkül kell nyerniük. Tavaly Szolnokon ízelítőt kaphattak a drukkerek, hogy borzasztóan szoros és emellett szabályos védekezést képesek produkálni a meccs fontosabb szakaszaiban, ebben tehát hasonlítanak Carlos Frade együtteséhez, Csapin érkezése azonban komoly fegyvertény, a tavaly sokszor akadozó támadójátékot teheti sokkal folyékonyabbá a kiváló szerb játékmester.

 

Nyizsnyij Novgorod (Oroszország, VTB Liga)

Mindössze öt új játékosa van a Novgorodnak, viszont elég komoly változások mentek végbe a csapatnál ettől függetlenül is. Lelépett mindkét amerikai származású spílerük - a magyar válogatott irányítója, Obie Trotter a Triumph-hoz igazolt, de térdsérülése miatt most hónapokig játékképtelen, és már nincs is csapata, és a négyes poszton bevethető Dijon Thompson sem maradt az együttesnél. A tavaly év közben a Szpartak Szentpétervártól érkező Artyom Jakovenko visszament korábbi klubjához, míg a szintén erőcsatár és center poszton játszatható Dragan Labovics már Hanga Ádám csapattársa a Laboral Kutxánál - ők kivétel nélkül meghatározó játékosai voltak a tavalyi együttesnek.

Az új érkezők nagy része amerikai. Első profi évét kezdi majd a 22 éves irányító, az Illinois Egyetemen tavaly 16.2 pontot átlagoló Brandon Paul. Szintén Amerikából érkezett, de már az NBA-ből, a Portland TrailBlazers együttesétől a külső dobásairól híres, de a játék többi elemében nem igazán hasznos Luke Babbitt. A 25 éves kosaras 206 centi, Európában annyival könnyebb dolga lesz, hogy ilyen fizikai paraméterekkel nyugodtan játszhat majd négyest is, ezzel az Egyesült Államokban kis túlzással meg sem próbálkoztak. Nem ismeretlen név a 27 esztendős Jahmar Youngé sem, két évvel ezelőtt ugyanis abban a Ventspilsben játszott, és volt húzóember, amelyet az Olaj elütött a EuroChallenge negyeddöntőjéből való továbbjutástól. Young tavaly a francia első osztályban, az Orleans-nál kosarazott, és a vajkezű kosaras a ProA-ban is átlagolt 12.9 pontot, 41.2%-os triplamutatóval.

Hármójukon kívül még két új érkező van. Egyrészt a Himki Moszkvánál inkább csak kiegészítő szerepre kárhoztatott, 24 éves hátvéd, Dmitrij Hvosztov, másrészt a 26 esztendős erőcsatár, a tavaly a szintén orosz Jenyiszejnél sokat játszó (átlag 24 perc fölött), de a pontszerzésért nem igazán felelős, palánk alatt jómunkásember, Petr Gurbanov.

A maradók közül ki kell emelni az egykori szlovén válogatott és egykori NBA-játékos Primoz Brezecet, de még talán nála is fontosabb a két orosz swingman, Vagyim Panyin és Szemjon Antonov. Főleg utóbbi volt meghatározója a tavalyi eredményeknek, ő nagyon sokoldalú, elöl és hátul is szinte kivétel nélkül, bármire használható játékos. A 29 esztendős Panyin inkább hullámzó teljesítményt nyújt elöl, de betonkemény védő, a leggyakrabban ő pontozódik ki a Novgorod játékosai közül. A 34 esztendős korelnököt, Brezecet kell legkevésbé bemutatni. Ő támadásban egyszemélyes hadsereg, nagyon képzett, de nagyon sérülékeny is, szinte nem volt olyan év profi pályafutása alatt, ahol ne szedett volna össze valami komolyabb nyavaját, közel sem biztos, hogy vele a fehérváriaknak meg kell majd mérkőzniük.

Várható rotáció:
Paul - Young - Antonov - Babbitt - Brezec
Szaveljev - Hvosztov - Panyin - Gurbanov - Saskov

Nem rossz ez a keret, nyilván a három amerikai dob rajta, de a Novgorodnál tavaly is végig az volt az ember érzése, hogy nem tudják kihozni magukból, ami bennük van. Képtelenek voltak akár csak egy-egy meccs erejéig is 100%-ot játszani, tele voltak buta hibákkal, és úgy engedtek vissza meccsbe ellenfeleket, hogy azoknak jó ideig közük nem volt a találkozóhoz. Ugyanaz a Zoran Lukics irányítja majd az oroszokat, mint tavaly, úgyhogy várhatóan ez nem sokban fog különbözni az előző évtől - főleg hogy papíron sokat gyengültek a palánk alatt. Babbit hiába jött az NBA-ből, Thompson sokkal jobb, sokoldalúbb kosarasnak számít. Brezec egészségi állapotától sok függ - ha ő rendben van, akkor eséllyel pályázik a Novgorod valamelyik helyre a Top3-ból, ha nem, akkor viszont nagyon izzadtságszagú lesz a továbbjutás számukra.

Az Alba könnyen ráfeküdhet arra, hogy a Novgorod képtelen kivégezni ellenfeleit, hiszen azt a fehérváriaktól a felkészülési időszakban láthattuk, hogy pillanatok alatt képesek felállni nagyobb hátrányból is letámadásos védekezésüknek köszönhetően. Oroszországban már csak az utazás miatt sem könnyű nyerni, de Székesfehérváron nem esélytelen az Alba.

 

TED Kolejliler Ankara (Törökország)

A tavaly a török első liga, a TBL hetedik helyén végző ankarai együttes teljesen átalakult. A legérzékenyebb veszteség az amerikai irányító, Ben Woodside távozása. Neve a EuroChallenge miatt derenghet némelyeknek, ő a Gravelines-nel járt már Szolnokon. Egészen kiváló irányítónak számít európai szinten is az olasz első osztályba, a Vanoli Cremonához szerződő kosaras, tavaly 11.5 pont (39.3%-os tripla) mellett 7.1 gólpasszt átlagolt, amivel kiemelkedett az egész török bajnokságból - a mögötte második helyen végző játékos 4.9 asszisztot osztott ki meccsenként, szakadéknyi volt a különbség a társak kiszolgálásában közte és bárki más között. Nem kisebb név az Új-Zélandiak legendája, Kirk Penney sem, aki itt is bemutatta, hogy miért tartják az egyik legjobb pontszerzőnek az egész világon (18.3 pont, 46.3% tripla), ő a Türk Telekomhoz távozott. Mindkettejük elvesztése alapjában változtatja meg a török együttes összképét.

A többi távozó közül a legtöbben a török másodosztályba mentek, ez alól három játékos jelent kivételt. Az egyik a 36 esztendős center, Ufuk Gürgen, aki az Olin Edirnét választotta, a másik a 27 éves hátvéd, Ali Kavaklioglu, a harmadik pedig a 29 éves, kettes és hármas poszton bevethető Rifat Murat. Mindhárman az aktív rotáció tagjai voltak, Gürgen majdnem 25 percet játszott meccsenként, de pótlásukat többé-kevésbé megoldották a klubnál.

Természetesen érkezők is vannak, bár még közel sem teljes a keret, legalábbis az a része, amit eddig ismerhetünk. Két játékos érkezett a Hacettepétől, amely egy szintén első ligás török csapat. Az egyik a 33 éves amerikai hátvéd, Clay Tucker, akinek tavaly azért nem volt olyan borzasztóan jó éve, mindössze 11.5 pontot átlagolt, azt is rossz százalékkal - az irányítás jobban ment neki, meccsenként 3.6 gólpasszra csak 1.7 eladott labda jutott. Ugyaninnen érkezett a nála 12 évvel fiatalabb dobóhátvéd, Muhammed Baygül, aki tavaly 14.3 percet töltött a parketten, ezalatt nem igazán váltotta meg a világot, és kétséges, hogy a török bajnokság után a EuroCupban neki ennél több szerepet szánnának.

Mellettük érkezett még a 27 éves Vlagyimir Golubovics is. Talán ő a legnagyobb fogása a csapatnak idén nyáron. Tavaly elég keveset játszott, viszont Törökországban 7 meccsen brutálisan jó számokat hozott (az Antalyában 21.9 pont, 12.1 pattanó), el is vitte a CAI Zaragoza a spanyol bajnokság rájátszására, ahol szintén nem vallott szégyent. Ő előrelépés mindenképpen a festékben, az első számú játékosa lehet idén a törököknek. Szintén a palánk alá érkezett az amerikai török kettős állampolgár, Davud Kamer, akinek számtalan török klubja volt már - ezért is kaphatta meg az állampolgárságot, nagyon sok évet lehúzott már az országban -, ő viszont inkább egy jómunkásember, tavaly az Olin Edirnének sem volt meghatározó alakja, csereként sem a pontszerzés volt a feladata.

A külső sorban két emberrel erősödtek. Az egyik a 32 éves lett hátvéd, Kristaps Valters, aki tavaly megfordult előbb a német Artland Dragonsnál, majd a spanyol első osztályban, a Fuenlabrada együttesnél fejezte be a szezont. A triplákra van ráállva - bár 35.7%-a nem kiemelkedő, de kétszer annyi hármast vállal, mint amennyi duplát. A másik ide érkező a 25 éves Kerem Özkan, aki általában kiscsatárt játszik és a török másodosztályból érkezik Ankarába.

A palánk alatti részlegben két fontos ember is maradt, mindketten szerbek. A 36 éves Jovo Sztanojevics tavaly majdnem 30 percet átlagolt, ezalatt 18.5 pont, valamint 6.2 pattanó voltak a számai. Golubovics érkezésével játékideje szinte biztosan csökkenni fog, hiszen sem ő, sem az érkező montenegrói-szerb nem túl hatékony a gyűrűtől távolabb, mindketten kifejezetten a festékben érzik otthonosan magukat - ettől függetlenül valószínűleg megpróbálkoznak majd azzal a csapatnál, hogy egymás mellett játszassák a két pontzsákot. Vanja Plisznics már tavaly is sokkal kevesebbet játszott, mint Sztanojevics - 18 perc alatt 10 pontot átlagolt a 32 éves magasember - idén is így lesz ez. A tavalyi gárda alapembere volt Nedim Yücel is, ő hármas poszton több mint 30 percet töltött a parketten meccsenként, az érkezők névsorát látva ez nem nagyon fog változni idén sem.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Tucker - Valters - Yücel - Sztanojevics - Golubovics
Baygül - Özkan - Plisznics - Kamer

Teljesen más felépítésű csapat lesznek idén, így a tavalyi eredményeikből semmilyen következtetést nem lehet levonni. A palánk alatt a három szerbbel és Kamerrel erősek, a külső pozíciókban viszont Woodside és Penney távozása hatalmas űrt hagyott maga után, az érkezők megközelítőleg sincsenek olyan játékosok, így gyaníthatóan idén jóval inkább a festékbeli játékosokra fognak hagyatkozni, mint tavaly. Ami még kiemelendő, hogy nagyon idős a keretük. A legjobb hét játékosuk közül hatan jócskán 30 év fölött vannak, ellenük a Frade-legénység letámadásos taktikája, piócavédekezése eredményes lehet a meccsek végére, ki lehet fárasztani ezt a keretet. A másik oldalon ott van, hogy ezzel a palánk alatti sorral egyelőre valószínűleg nehezen veszi fel a versenyt a Fehérvár, érdekes kérdés lesz, hogy ki tudja ráerőltetni az akaratát a másikra, mert mindkét együttes merőben másban jó.

 

PAOK Szaloniki (Görögország)

A Szulisz Markopulosz által irányított együttes inkább az állandóságra szavazott a nagy roster-átalakítás helyett - nem is nagyon volt miért váltaniuk, hiszen negyedik helyen végeztek a görög alapszakaszban, a két nagyágyú mellett csak a Panioniosz előzte meg őket, igaz, a negyeddöntőben a szintén 17-9-es alapszakaszt produkáló AGOR 2-0-ával kiütötte őket.

Egy húzónevük távozott mindössze, ő a tavaly 28.1 percet és 10.3 pontot átlagoló William Hatcher volt, az amerikai irányítót azonban több névvel is pótolták. Egyes posztra érkezett a 23 éves amerikai, DJ Cooper, aki most végzett az Ohio egyetemen, és 14.1 pontos átlaga mellett 7 gólpasszt is kiosztott meccsenként. Ugyanígy játékmesternek hozták a - nem tévedés, - 14 esztendős ciprusi szupertehetséget, Giannis Yiannarast, aki tavaly a Keravnosnál már pályára léphetett. Nem sokat játszott, de 13 évesen még a ciprusi bajnokságban sem szokás ez.

Kettes posztra érkezett Mark Payne, aki 25 esztendős és éppen a PAOK-ot megelőző Panioniosznál játszott tavaly. Csereember volt előző együttesénél is, itt is az lesz, hiszen a görögök legjobb játékosa ugyancsak az ő posztján pattogtat. Még egy embert hoztak a külföldiek közül, ő a 23 éves, kettes és hármas poszton is játszatható szerb, Goran Vucsicsevics, aki a szerb másodosztályú Mladost Cacaktól érkezik. Ott 30 perces húzóember volt, itt gyaníthatóan kisebb szereppel kezd majd.

Két görög igazolásról kell még beszámolni. Az egyik a 30 éves Apollona Cohlasz, aki a PAOK-ot a negyeddöntőben kiütő AGOR-tól teszi át székhelyét. Ott 18 perc alatt 6.1 pontot és 2.3 gólpasszt átlagolt, de irányító létére alapvetően nincs túl sokat nála a labda. A másik a Payne-nel "csomagban" érkező 24 éves magasember, Gjorgosz Bogrisz, aki cseremagas volt a Panioniosznál is, 14 percet átlagolt, itt is nagyjából hasonlóra számíthat - a nagyon keveset használt Nikosz Kallesz mellett ő az egyetlen a keretben, aki eléri a 210-es magasságot.

A maradók közül kiemelendő a már 37 esztendős Kosztasz Haralampidisz, aki tavaly a gárda pontkirálya volt 13.2-es meccsenkénti átlaggal - a görög első liga 10. helyén zárt ezzel -, és bármennyire idős is, valószínűleg most is az egyik húzónév ő lesz. Maradt a kezdő és a cserekiscsatár, Leonidasz Kaszelakisz és Gjorgosz Dedasz is. A 23 éves Kaszelakisz leginkább az év vége felé kapta meg a kezdő státuszt, Dedasszal viszont nagyjából hasonló időt töltöttek a parketten és a teljesítményük is megegyezett. A palánk alatti alapemberek is maradtak - a mindössze 2 méter magas, 31 éves erőcsatár-center, Evaggelisz Margaritisz, illetve a 25 esztendős Mihalisz Cairelisz. Mindketten nagyjából hasonló statisztikát produkáltak, 19-20 perc alatt 7-8 pont, illetve 4.5 pattanó találkozónként.

Várható rotáció:
Cooper - Haralampidisz - Kaszelakisz - Margaritisz - Cairelisz
Cohlasz - Payne - Vucsicsevics - Dedasz - Bogrisz - Kallesz

Haralampidiszt leszámítva nincs kiemelkedő emberük, ebben nagyon hasonlítanak az Albára. Ismeretlenségük ellenére nem nagyon lehet őket leírni, azért egy görög alapszakasz-negyedik helyet nem adnak ingyen, és ennek a csapatnak a gerince gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik azzal a kerettel. A kezdőjükben Hatchert pótolni nem lesz egyszerű, de a padjuk papíron még erősödött is. Az biztos, hogy ahogy a fehérváriaknak, úgy nekik is a csapatjáték, az egység lesz az erősségük, kevés egyéni akcióval fognak operálni. Őket pont a festékben lehetne megverni, iszonyatosan alacsony a keretük Bogriszt leszámítva - már ha Kallesz idén is csak 6-7 percet fog átlagolni.

 

Himik Juzsnyij (Ukrajna)

A Himiknél sok és nagy változások zajlottak a nyáron. Gyakorlatilag a legtöbb húzónevüket elvesztették, köztük a pont a Buducsnoszthoz igazoló Szuad Sehovicsot, a spanyol első osztályba távozó Joseph Devoe-t, illetve a Radnicskihez aláíró Szava Lesicset, de az érkezők névsora több mint tiszteletet parancsoló. Ukrán csapatoknál soha nem szabad kizárni, hogy egyik napról a másikra elfogy a pénz, az év elején azonban elég jól néznek ki, sokkal jobban, mint tették azt az előző szezon végén.

Legnagyobb igazolásuk Romeo Travis, aki a Zadarnál az Adria Liga egyik legjobb játékosa volt. 201 centi magas, 29 éves erőcsatár, aki elképesztően erős fizikummal rendelkezik, és ennek minden előnyét kihasználja a palánk alatt, ő egyértelműen a legmagasabban jegyzett játékosa az ukránoknak. Még három amerikait foglalkoztatnak rajta kívül. Az egyik a tavaly az orosz elitligában, a PBL-ben, a Szpartak Primorjénél játszó, 27 éves Paul Delaney. A játékmester elég jó szezont tudhat maga mögött, 33.1 perc alatt 14.4 pontot, 4.6 gólpasszt és 4.3 pattanót átlagolt 47.6%-os triplával. A képet árnyalja a 3.9-es átlag az eladott labdáknál, hármassal pedig alig több mint egyszer próbálkozott meccsenként.

A következő amerikai a 27 éves Jamal Shuler. A mindkét hátvédposzton játszatható kosaras inkább pontszerzőként érzi jól magát. Tavaly sokat volt sérült télen, de a francia első osztályú Nancy csapatánál így is 30.5 percet, valamint 11.4 pontot átlagolt. A keret utolsó USA-ból származó játékosa a 24 esztendős hátvéd, Matt Gatens, aki az Iowa Egyetemen végzett 2012-ben, tavaly pedig a UCAM Murciánál volt 25 perces játékos. Az látszik, hogy az amerikaiak mind top bajnokságból érkeztek, és csapataikban húzóemberek voltak, valószínűleg itt is leginkább az ő tudásukra építenek majd.

A palánk alá még egy idegenlégióst igazoltak, a lett válogatott 25 esztendős magasemberét, Rolands Freimanist, aki a nyári Eb-n is ott volt hazája válogatottjával, és játszott is meccsenként 16 percet. Ő is európai elitbajnokságból, az olasz első osztályú Sutor Montegranarótól teszi át székhelyét. Hármas poszton is volt egy igazolása az ukránoknak - Vlagyimir Konev a Kryvbasbasketnél pattogtatott az előző szezonban, ahol 20.6 percet átlagolt.

Nagyjából itt is erre számíthat, ugyanis az egyik legfontosabb maradó, Vitalij Kovalenko épp az ő posztján játszik. Tavaly jó kiegészítője volt az együttesnek, és idén is ugyanebben a szerepkörben számolnak vele, ők Konevvel valószínűleg 20-20 percet töltenek majd a parketten, a hármas poszton egymást váltják majd. A maradók között két hátvéd van. Az egyik a 24 éves Olekszandr Riabcsuk, a másik pedig a 25 éves Szergej Popov - mindketten 13 perces kiegészítők voltak tavaly, nagy valószínűséggel idén ennyit sem fognak játszani az amerikai érkezők miatt.

A palánk alatt két fontosabb maradó van. A 26 éves, ukrán-moldáv kettős állampolgár center, Stanislav Zavadsky, aki tavaly 14-15 perces átlagára idén is jó lesz a kezdők mögött. A másik pedig a nagyjából ugyanennyit játszó, 21 éves ukrán válogatott, Artyom Pusztovij. Ők a keret két echte centere, de közel sem biztos, hogy bármelyikük is a kezdőcsapatban kap helyet, egyikőjükre sem helyeztek még ekkora terhet.

Várható rocátió:
Delaney - Shuler - Kovalenko - Travis - Freimanis
Riabcsuk - Popov - Gatens - Konev - Zavadsky - Pusztovij

Nagyon erős kezdője van az ukránoknak, több húzónévvel is, mint Travis vagy Delaney, azonban a padjukon Gatensen kívül nincs produktív kosárlabdázó. Lehet, hogy éppen emiatt Freimanis csereként játszik majd, és Pusztovij kezd majd helyette, hogy jobban elosszák a terheket az első és a második ötös között. Ők is erős csapatnak tűnnek, de sokkal inkább 2-3 ember jó teljesítményére épülnek. Travisszel nagy gondjai lehetnek az Albának, vele fizikailag fel kell tudnia venni valakinek a versenyt, és erre egyelőre senki nem képes a fehérvári együttesből, márpedig az amerikai erőcsatár egymaga tud eldönteni meccseket.

Érdekes csoportba került az Alba Fehérvár, mert sok csapatépítési metódus csap össze ebben a hatosban. A Buducsnosztnak mély és szinte hibátlan kerete van, ők azért eléggé foghatatlannak tűnnek. Az oroszok nagyon szürkék voltak tavaly, és az edző személye miatt benne van, hogy nevek ide vagy oda, idén sem a potenciálhoz mérten fognak teljesíteni. A törökök a palánk alatt veszélyesek, mezőnyben azonban nem, a görögöknek szinte egyetlen kiemelkedő emberük sincs, viszont csapatként nagyon egységesek, míg az ukránoknak a mezőnyben és a festékben is van húzóemberük, elég jónak tűnik az idegenlégiós soruk, de a kiegészítőemberek messze nem képviselnek olyan szintet, hogy verhetetlennek tituláljuk őket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus