Egykori légiós kedvencek - Williams ereje!

Több, korábban Magyarországon pattogtató légiós játszik szerte a világban. Teljesítményeiket az alábbi cikksorozatban szedtük össze. Itt olvashattok Damon Williams erejéről, mások szárnyalásáról, nehézkes szerepléseikről egyaránt.

A bevezető rész után újra jelentkezünk, s közel három hetet foglalunk össze az alábbiakban, ahol számtalan remeklő játékosról olvashattok Ausztriától kezdve, Franciarszágon át, Japánon keresztül, végül visszaérve Ukrajnába.

Az Olaszországban szereplő ex-magyarországi légióskontengensről, a francia bajnokságról (Hriszto Nikolov, Mike Scott), a német Bundesligáról (Djordje Pantelics, James Florence), a török, a görög élvonal történéseiről ezen a linken olvashattok bővebben!

Ausztria:

Bundesliga - első osztály

Janou Rubin - Fürstenfeld Panthers

Tavaly hazánkban sikertelenül próbálkozott Rubin, ám úgy fest, hogy a sógoroknál megtalálta számításait. A nyitófordulóban 100-89-es győzelmet arattak, melyből Rubin oroszlánrészt vállalt. 38 percet töltött a parketten, 24/6 pont (16-ból 11 mezőnyből, 4-ből 2 hárompontos), 9 lepattanó (8 védő, 1 támadó), 6 gólpassz, 2 szerzett és 1 eladott labda került a statisztikájába. A Graz otthonát már nem tudták bevenni, 103-99 arányban maradtak alul, Rubin 17/6 pontot, 3 lepattanót és 6 gólpasszt tett a közösbe. Az eddigi utolsó játéknapon, a harmadik fordulóban újabb győzelmet szállítottak a Panthers drukkereknek. A hátvéd ismét csapata élére állt, s a Kapfenberg legyőzéséből 28/6 ponttal, 7 lepattanóval és 4 gólpasszal vette ki részét.

Fabricio Vay – Arkadia Traiskirchen Lions
 
Az ex-soproni magasember csapata négy vereséget számlál az osztrák élvonalban, pedig nem indult rosszul számukra az évad. A nyitónapon mindössze 3 ponttal kaptak ki a jelenlegi listavezetőtől. Az argentin játékos akkor nyújtotta legjobb teljesítményét, 27/3 pontot, 8 lepattanót, 2 blokkolt dobást és 7 gólpasszt jegyzett. A folytatásban azonban folyamatosan esett vissza a csapata, s az ő performansza is.  A második játéknapon még jobban ment neki (13/3 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz), ám az utolsó két fordulóban csak 12, illetve 6 pontot tett a közösbe, egyszer sem jutott 6 lepattanó fölé.

Argentína:

Liga A – első osztály

Ivory Clark - Wuber Estudiantes de Bahia Blanca

Idegenben kezdték a bajnokságot, méghozzá egy 80-68-as vereséggel. „Skyvory” kezdőként 8/6 pontig (6-ból 3 mezőnyből, 5-ből 2 tripla), 3 lepattanóig, 1 gólpasszig, 1 kiharcolt faltig, és 2 blokkig jutott. A második körben sem jött a siker, 98-70 arányban maradtak alul, idegenben. Clark 8 pontot, 2 lepattanót, 3 gólpasszt, 4 szerzett, 3 eladott labdát, 1 kiharcolt faltot és 1 blokkot jegyzett.
 
Benson Egemonye – Ciclista Olimpico de La Banta

Hosszú kihagyás után tért vissza a kosárpályára a nigériai center. A korábban a Pécs, és a Sopron alkalmazásában álló középjátékos győztes találkozón mutatkozott be az argentin élvonalban. Csereként állt be a 67-63-ra megnyert, idegenbeli fellépésen, s annak ellenére, hogy sem mezőnyből, sem a büntetővonalról nem nyújtott átlag feletti teljesítményt, sokat tett azért, hogy kenyéradója győzelemmel indíthassa a bajnokságot. 11 pontot (7-ből 3 mezőnyből, 10-ből 5 büntető), 3 lepattanót, 6 kiharcolt faltot és 3 eladott labdát jegyzett. A második forduló nem hozott sok örömöt az Olimpico számára. 80-65 arányban kaptak ki a Sionista otthonában. Egemonye 23 játékperc alatt pontozódott ki, de előtte szerzett 5 pontot, 4 lepattanót, kiosztott 1 gólpasszt, és kiharcolt 5 faltot.

TNA - másodosztály

Eric Freeman - Banda Norte Rio Cuarto

Egy-egy győzelmet és vereséget mutathat fel a korábban Hódmezővásárhelyen pattogtató játékos. A nyítófordulóban ponterős játékkal (24/12 pont, 5 lepattanó) vezette sikerre csapatát.  Ám már a második játéknapon ugrott a veretlenség, nyolc ponttal maradtak alul soros riválisukkal szemben. Freeman szolidabb játék mellett, 15/3 ponttal, 4 lepattanóval zárt.

Belgium:

Marco Spica - Antwerp Giants

A mögöttünk álló idényben a Kaposvár színeiben játszó magasember számára nem indult jól a belgiumi bajnoki évad, mivel az első találkozójukat elveszítették. Másodjára viszont már összejött a siker, Spicával a kezdőcsapatban 70-63-re győzték le az Oostendet. A center 8 pontot, 9 lepattanót (7 védő, 2 támadó) vállalt magára csapata első győzelme alkalmával. Az Óriásoknál kiegészítő szerepkörben játszik ám a rendelkezésére álló időben, mely 20 - 25 perc között mozog, hasznos, pontosságra törekvő teljesítménnyel rukkol elő. Együttese 4-1-es mérleggel a táblázat élén foglal helyet. Spica átlagosan 24 játékperc alatt, 9,6 pontot (59,4% mezőnyből, 100% büntetőből), 4,8 lepattanót tesz be a közösbe.
 
Bosznia-Hercegovina:
 
Teo Simovic – Zrinskij HT
 
A bosnyák élvonalba szerződött a tavalyi ZTE egyik legmegbízhatóbban teljesítő játékosa. Eddig mindössze egy alkalommal lépett pályára új együttesében, melyen rögtön igazolta, hogy szerződtetése jó vételnek bizonyult. Igaz, csapata 65-75-re kikapott a Varda HE-től, ám Simovic 22 ponttal, és 5 lepattanóval jelezte, hogy komolyan kell számolni vele a későbbiekben.

Finnország:

Damon Williams - Tampereen Pyrintö

Korát meghazudtolóan - 40 lesz decemberben - teljesít mérkőzésről mérkőzésre a korábbi magyar pontkirály, nagy mennyiségű játékpercet vállalva, ponterős, hasznos játékosként vezeti csapatát, mely hét mérkőzést nyert a finn bajnokságban, s még egyszer sem kaptak ki. Williams 29 játékperc alatt 17,6 pontot (50% mezőnyből, 62,2% büntetőből), 8 lepattanót, 3,4 gólpasszt, 1,9 szerzett labdát, 0,7 blokkot átlagol.

Egyik blokkja a legutóbbi fordulóból:

 

A Kataja elleni találkozó összefoglalója:


 

1st Division - másodosztály

Timothy Frost – KaU Koris

A Paks korábbi centere meghatározó szerepet tölt be a finn másodosztályban szereplő Koris csapatánál. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy eddig minden találkozón a kezdőcsapatban kapott helyet, átlagosan 28,5 percet tölthet a parketten. Pontszerzésben, s a gyűrűről lecsorgó labdák begyűjtésében egyaránt jeleskedik. Csapata 3 győzelmet és 1 vereséget tudhat magáénak, mellyel divíziójuk élmezőnyében tanyáznak. Frost a bajnokság legjobb lepattanózója, méghozzá elképesztő, 14,8-es átlaggal. Idei csúcsa a legutóbbi fordulóból származik, amikor 23 perc alatt 18 lepattanót szedett. Átlagban 28,5 játékperc alatt 22 pontot (55,9% mezőnyből, 84,6% büntetőből), 14,8 lepattanót (9,5 védő, 5,3 támadó), 3,3 gólpasszot és 1,8 blokkot tesz a közösbe.

Franciaország:

ProB – másodosztály
 
Justin Ingram – Union Poitiers

A negyedik fordulóban győzelemmel folytatták szereplésüket, ugyanis 68-67-es sikert arattak a Boulazac felett.  Ingram kezdőként lépett parkettre, a mezőny legjobbja, legeredményesebb játékosaként zárt, úgy, hogy 20/3 pontot (15-ből 7 mezőnyből, 6-ból 5 büntető), 6 lepattanót (3 védő, 3 támadó), 5 gólpasszt, 5 kiharcolt faltot, 1 szerzett labdát tett a közösbe, a negatív oldalon pedig csupán 2 eladott labdát kell megemlítenünk. A mérkőzés másik hőseként a 21 éves, 218 centiméter magas Moustapha Fall-t emlegetik, aki 16 pontot (9-ből 8 mezőnyből), 3 lepattanót, 2 gólpasszt és 7 blokkot jegyzett. A csapat ötödik fordulóbeli fellépése Ingram nagyszerű teljesítményétől volt hangos. Egyetlen duplája sem ült, ám 7 hárompontos kísérletéből 6 utat talált a gyűrűbe. Csapata és a mérkőzés legeredményesebb játékosaként 24/18 ponttal (12-ből 6 mezőnyből, 8-ból 6 büntető), 3 lepattanóval, 2 gólpasszal, 5 kiharcolt falttal, 2-2 szerzett és eladott labdával zárt a 66-62-re megnyert mérkőzésen. A következő játéknapok nem hoztak sok örömet, utolsó három találkozójukat elbukták, így 4-5-ös mérleggel a táblázat középső régiójában helyezkedik el a Poitiers.  Ingram jelenleg a bajnokság egyik legjobb pontszerzője 17,8 pontos átlaggal, a kosarak mellé még 2,3 lepattanót, 4,9 gólpasszt helyez el.

Kurt Cunningham – Hyeres-Toulon Var Basket

Egy kivételtől eltekintve megbízható, ponterős játékot nyújt a Toulonnál a korábbi kaposvári légiós. 4 győzelemmel és 5 vereséggel kezdték az idényt, melyeken a magasember 28,2 játékperc alatt 12,6 pontot (64% mezőnyből, 68% büntetőből), 5,8 lepattanót és 1,4 gólpasszt átlagolt. Eddigi legjobb mérkőzését a Mourienne ellen produkálta. Csapata idegenben 81-77-re diadalmaskodott, Cunningham pedig 23 pontot (12-ből 9 mezőnyből, 10-ből 5 büntető), 7 lepattanót, 4 gólpasszt és 9 kiharcolt faltot tett a közösbe, miközben 4 eladott labdát vétett. A Toulon 4-5-ös mérlegével a táblázat középső részében helyezkedik el.

Görögország:

HEBA liga - első osztály

Tony Crocker - Nea Kifisia

Csapata számára nem feltétlenül jó ómen, ha ponterősen játszik. Ugyanis a nyitófordulóban, amikor a 26 éves amerikai visszafogottabb produktumot hozott, akkor győzött a Kifisia. Ám a következő két derbin Crocker remekelt (30 pont, 11 kiharcolt falt, illetve 25 pont, 9 kiharcolt falt), ellenben csapata vereséget szenvedett. 19 pontot, 3 lepattanót, 2,3 gólpasszt, 6,7 kiharcolt faltot átlagol.

Horvátország:

Ivan Cubela – KK Krizevci
 
A Körmenden, Dombóváron és Salgótarjánban is megforduló játékos 27/18 pontjával (14-ből 8 mezőnyből, 7-ből 6 hárompontos, 6-ból 5 büntető) és 5 lepattanóval, 1 szerzett labdával és 1 blokkal vezette győzelemre a Krizevci csapatát a (84-82) a Jolly Sibenik ellen, hosszabbításban megnyert találkozón. A folytatás is hasonlóan jóra sikerült a Krizevci számára. A második fordulóban 8 pontos sikert értek el a Djuro Djakovic együttesével szemben. Cubela 9 pontig és 8 lepattanóig jutott. Múlt hétvégén a Darda csapatát gyűrték le, nagy csatában, a lefújáskor mindössze egy pontos fór mutatott az eredményjelző Cubeláék javára. A swingman visszafogottabb teljesítménnyel (9 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) zárta a mérkőzést.
 
Janis Porzingis – GKK Sibenik
 
29 pontot hozott össze a másik sibeniki csapatban,de ez a pontgazdag játék is kevés volt a sikerhez a GKK-KK Zagreb ellen. (93-103). A soron következő két fordulóban jelentősen visszaesett a lett játékos teljesítménye. A Kvarnertől 11 ponttal kaptak ki, ott még 16 pontot és 6 lepattanót szerzett, ám a Zaboktól beszedett 21 pontos zakó alkalmával már csak 4 pontot és 4 gólpasszt tudunk megemlíteni nála.
 
Izrael:

Winner League – első osztály

Julien Mills, Bennett Davis – Netanya
 
A két, egykoron piros-fekete színekért küzdő játékos nemrégiben kezdte meg a bajnoki évadot Izraelben. Mills számára 13 ponttal és 8 lepattanóval indult a szezon, míg Davis 11 pontot és 3 gyűrűről lecsorgót tett a közösbe a nyitófordulóban elért győzelem alkalmával.  A második mérkőzésen már csak a magasember kapott lehetőséget, aki a kezdőcsapatban találta magát. 27 perc alatt 7 pontig, 5 lepattanóig, 4 kiharcolt faltig, és 4 szerzett labdáig jutott, ám csapatára 29 pontos zakót húztak, ráadásul saját pályájukon.
 
Lengyelország:

Paul Graham – Anwil Wloclawek

Remek rajtot vett a lengyel első osztály újonca, az Awil, miután idegenben, végig vezetve 73-61-re győzték le a Slask Wroclawot. A mérkőzés hőseként a korábban Körmenden és Dombóváron megforduló Grahamet emlegetik, aki 21/9 ponttal (13-ból 8 mezőnyből, 4-ből 3 tripla, 2-ből 2 büntető) a mérkőzés legeredményesebb játékosa lett. Továbbá leszedett 2 lepattanót, és feljegyezhettek neki 1 gólpasszt, 3 kiharcolt faltot. A második, harmadik forduló két győzelmet hozott az Anwil számára, Grahamnek viszont csak 3, illetve egy 9 pontos, 6 gólpasszos meccset. Az újonc hatalmas meglepetésre vezeti a lengyel pontvadászatot.

Legjobb találkozójának összefoglalója:

 

1 Liga - másodosztály

Miroslaw Lopatka  – WWK Wroclaw

Fontos győzelmet aratott a Körmenden, valamint Kecskeméten is pattogató center csapata. A Wroclaw hazai parketten 71-64-re verte a Sokol Lancut csapatát. Lopatka ismét kevesebb játékidőt kapott, 3 ponttal (4-ből 1 mezőnyből, 2-ből 1 büntető), 6 lepattanóval (3 védő, 3 támadó), és 2 gólpasszal zárt. A harmadik fordulóban 6 perc alatt 2 pontot, és 4 lepattanót hozott össze. Nem lehet rá azt mondani, hogy a lehetőségeihez mérten ne tenne meg minden szülővárosa sikeréért.

Lettország:

Lorenzo Williams - BK Ventspils
 
A lett bajnokságban három, míg a Balti Ligában két győzelmet számlál az eddig minden fronton veretlen Ventspils. Utóbbi sorozatban inkább a mezőnymunkában ér el sikereket az irányító, mivel két mérkőzésen 15-ből 3-as mezőnymutató tud felmutatni, ellenben 7-7 lepattanót és gólpasszt, valamint 5 szerzett labdát jegyzett. A "hazai" bajnokság jobban fekszik neki, ugyanis ott 16 pontot (56% mezőnyből, 77,8% büntetőből), 3,3 lepattanót, 2,3 gólpasszt tesz hozzá a veretlenül menetelő csapata játékához.

Ukrajna:

SuperLeague – első osztály

Ronald Moore – Cherkasy Monkeys
 
Korábban már beszámoltunk az iránytó ukrajnai debütálásáról, mely pazarra sikeredett, ellentétben a folytatással. Második mérkőzésén a Donald Copelandet foglalkoztató fővárosi gárdával mérkőztek, s kerültek ki vesztesen az ütközetből. Moore borzasztó dobóformát mutatott (10-ből 1 mezőnyből), pedig szinte végig a parketten tartózkodhatott (35 perc), s jócskán kijutott neki az eladott labdákból. 2 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett a statisztikájába.

Winsome Frazier – SC Kryvbas

A hétvégén az Alba elleni EuroCup találkozóra készülő Himiket verték 7 ponttal, az amerikai játékos a sikerből 10 pontot, 5 lepattanót és 2 gólpasszt vállalt magára. A 2-1-es mérleggel álló együttesben Frazier 13 pontot, 6 lepattanót, 3,3 gólpasszt és 3,3 szerzett labdát átlagol.

Uruguay:
 
Michael Fey - Montevideo BasketBall Club

Már túl vannak a csapatok a 9. fordulón is, ám mindezt Fey nélkül. Ugyanis a center legutóbb a negyedik játéknapon mutathatott valamit játékából. A Sayago csapatát fogadták a fővárosiak és vereséget szenvedtek. Fey 6 pontot és 9 lepattanót jegyzett 17 perc alatt, ekkor húzta magára utoljára a Montevideo mezét. Lehet, hogy újabb váltásra készül?
 
Románia:

Liga Nationala – első osztály
 
Ousmane Barro – Pitesti

A bajnokság első két fordulójában csak epizódszerep jutott számára, majd –ki tudja miért- Hristu Sapera hagyta játszani, a center játéka feljavult, a csapat pedig az elmúlt három fordulóban rendre győztesen hagyta el a parkettet. Barro folyamatosan emelte a szintet, a Marosvásárhely ellen 9 pontot, 5 lepattanót, a Steaua otthonában aratott győzelemnél 11 pontot, 7 gyűrűről lecsorgó labdát, míg a ligautolsó Farul tönkreverése alkalmával 14 pontot és 8 lepattanót tett a közösbe. Csapata a hármas győzelmi sorozatnak köszönhetően a bajnokság hatodik helyén tanyázik.
 
Ken Tutt – Pitesti

A másik ex-szolnoki több játéklehetőséget kap, mint az imént említett center, s az a legutóbbi mérkőzések már jól sikerültek számára. Az első három fordulóban nagy mennyiségben gyűjtötte a gólpasszok (17) mellett az eladott labdákat is (15), azonban a hármas győzelmi szériában már drasztikusan csökkentette az utóbbi mutatót, s tartja makulátlan mérlegét a büntetővonalról. Az eddig sikeres triplakísérlet nélkül álló hátvéd 29 perc alatt 10,4 pontot (54% mezőnyből, 100% büntető), 2,8 lepattanót és 5,4 gólpasszt átlagol mérkőzésenként.

Christopher Dunn - CBA Asesoft Ploiesti

Az ex-kaposvári pontgyárossal spórolnak együttesénél, ugyanis a bajnokságban kevesebb lehetőséget kap, mint a EuroCup küzdelmeiben. Utolsó bajnokiján például 17 perc alatt 8 pontja mellett 5 szerzett labdát jegyzett. A nemzetközi porondon a jó kezdés után elszenvedték első vereségüket, méghozzá az EuroChallenge tavalyi kiírásának ezüstérmesétől, a török Karsiyakától. Dunn hasznos játékkal szállt be a padról (13 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 2 labdaszerzés), de csapatán ő sem tudott segíteni.

Svájc:

LNA – első osztály

Edwin Draughan – Benetton Fribourg

A Falco csapatával 2008-ban magyar bajnoki címet nyerő játékos második szezonját kezdi a Fribourgnál. A legutóbbi idénye nagyon jól sikerült, s úgy látszik, hogy ez az év is hasonlóképp fog alakulni számára. Három győzelem mellett csupán egy rovátkát találunk a vereségek oszlopában, így előkelő helyet foglalnak el a bajnoki tabellán. A harmadik fordulóban a Neuchateltől kaptak ki, igaz akkor közel harminc pontot vertek rájuk. Draughan 36 átlagperc alatt 15 pontot, 3,8 lepattanót, 2,8 gólpasszt, 1,3 szerzett labdát tesz a közösbe.
 
Svédország:

Basketligan - első osztály

Tim Whitworth – LF Basket Lulea
 
Az első két fordulóban beszedett kudarcok után megszerezte első győzelmét az ex-zalaegerszegi játékos csapata. A sikerből komoly érdemeket tudhat magáénak, hiszen 17 ponttal, 4 lepattanóval és 2 gólpasszal szomorította az ellenfél szurkolóit. A Sundsvall ellen azonban szoros csatában, de ismét alulmaradtak, mely azt jelentette, hogy 1-3-ra rontották mérlegüket. Az amerikai swingman szolid 8 pontot hozott össze 25 perc alatt.

BasketEtan – másodosztály

Omar Krayem – KFUM Umea Basket

A Zalaegerszegnél csak próbajátékon, a Körmend együttesében pedig 10 bajnokin szereplő palesztin állampolgárságú hátvéd szülőhazájában folytatta pályafutását. A Sarriyet Ramallah együttesével megnyerte a Palesztin Bajokságot, ő lett az év játékosa az Eurobasket.com-nál. 17 mérkőzésen 27,6 pontot (63% mezőny, 43% tripla), 7,6 gólpasszt, 4,5 lepattanót és 2,7 szerzett labdát átlagolt. A 2013/14-es idényt régi-új állomáshelyén, Svédországban kezdte meg, rögtön két nem mindennapi teljesítménnyel. Debütáló találkozóján mindössze 28 perc alatt tett a közösbe 33/3 pontot, 4 lepattanó, 4 szerzett labda, és 11 gólpasszt társaságában, úgy, hogy csak 1 eladott labdát rótta fel neki. A következő fordulóban a Sormaz Bojant (ex-jászberényi) soraiban tudó White Eagels Stockholm csapatát fektették két vállra saját csarnokában, mely az első vereségüket jelentette a szezonban. Krayem extázisban játszott, tripla dupla közeli produkciójával a mérkőzés hőseként 46/15 ponttal (30-ból 17 mezőnyből, 12-ből 5 hárompontos, 11-ből 7 büntető), 4 lepattanóval, 8 gólpasszal, 7 szerzett labdával, 1 eladott labdát vétve vezette győzelemre az UMEA-t.  Másnap az Akropol otthonába látogattak, ahol mindössze 2 ponttal tudtak győzni, s a palesztin irányító is begyűjtött a negatív oldalra 6 elpasszolt játékszert, ám 35/24 pontja (17-ből 11 mezőnyből, 13-ból 8 hárompontos, 7-ből 5 büntető), 5 lepattanója, 5 gólpassza, és 3 szerzett labdája bőségesen kompenzálta hibáit, így győztes mérkőzésen végzett együttese legjobbjaként, mely élre állt a svéd második vonalbeli pontvadászat északi csoportjában. A ponterős játék új szerződést is ért a palesztin játékosnak, ugyanis hétfőn Finnországba szerződött, a Tapiolan Honka együtteséhez.

A 46 pontos mérkőzés összefoglalója:


 

Törökország:

Marcellus Sommerville - Aliaga Petkim

Az amerikai játékos a jobb erőkből álló, EuroCup résztvevő BK Banvit ellen mutatkozott be új csapatában. Jó teljesítményt nyújtott, ám csapata sima vereséget szenvedett hazai pályán. 13/3 pont (8-ból 6 mezőnyből, 3-ból 1 tripla), 8 lepattanó (6 védő, 2 támadó), 1-1 szerzett és eladott labda állt neve mellett a lefújáskor. Ám nagy skalpot gyűjtött be az Aliaga, mivel 8 ponttal jobbnak bizonyultak a Galatasaray csapatánál a bajnokság második fordulójában. Két vereség után –melyből egy a veretlen Banvittől származik-, fontos győzelmet szállítottak a harmadik fordulóban. Az amerikai játékos ponterősen kosárlabdázott, 15/6 pontot és 4 lepattanót tett a közösbe.

 

Fotó - Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus