Indul az Adria Liga!

A hétvégén elindul az Adria Liga idei kiírása is. Közel két hónapja néztük meg, milyen változásokon mentek keresztül az együttesek, melyeknek névsorában is történt változás, hiszen a tavalyi utolsó Splitet a szerbek játékosügynökség által birtokolt csapata, a Mega Vizura veszi át. Lássuk, mi történt az utóbbi hét hétben, ki milyen kerettel és reményekkel vághat neki a következő idénynek!

Az augusztus elejei állapotokat megtaláljátok ezen a linken!

Horvátország

 

A Cedevitáról nem sok mindent tudtunk még augusztus első hete után, mára természetesen minden tiszta lett, hiszen itt vagyunk az új évad küszöbén. A maradók listáját erősítette a 35 esztendős horvát swingman, Marino Bazdaric, illetve a nála 13 évvel fiatalabb kiscsatár, Luka Babic is. Velük, Tomas-szal, Delas-szal és Ramljakkal együtt gyakorlatilag készen lettek kettes-hármas poszton - Bazdaric és Babic is fontos csereemberek voltak tavaly, minden bizonnyal idén is ilyen szerepkörben számol velük Jasmin Repesa mester. Kettes posztra maradt a 19 éves Karlo Lebo is, de valószínűleg nem sok lehetőséget fog kapni, tavaly is összesen egy meccsen lépett pályára az Adria Ligában.

Egyetlen igazi irányítójuk van, az amerikai Nolan Smith. A Duke Egyetemen 2011-ben végző hátvéd az első kör 22. helyén kelt el a 2011-es drafton, a Portland TrailBlazers vitte el, de két év alatt összesen 84 meccsen lépett pályára, az előző szezonban már a D-Ligát is megjárta, úgyhogy a Blazers nem hívta le csapatopcióját, ezért próbálkozhat most Európában. Még egy játékos érkezik Amerikából, a 206 centi magas erőcsatár, Ivo Baltic, aki az Ohio egyetemen idén nyáron végzett, most kezdi profi pályafutását. Nem egy labdaigényes játékos, nincs sok vállalása, inkább a piszkos munkából veszi ki a részét, de tud kintről is dobni.

A palánk alatt nem a rutinra, inkább a fiatalokra szavazott ezúttal a szakmai stáb és a vezetőség. Miro Bilan maradt a tavalyi keretből. A 215 centi magas, 24 éves center egészen kiválóan játszott már tavaly is az Adria Ligában és az Euroligában is, valószínűleg játékideje csak nőni fog ebben a jócskán megfiatalított keretben. Érkezett a tavaly a Cibonánál és a Lietuvos Rytasnál is megforduló, a 2012-es drafton 56. helyen kiválasztott Tomislav Zubcic, aki ebben a keretben egészen könnyedén lehet kezdő erőcsatár is, valószínűleg jóval több lehetősége lesz, mint volt tavaly a másik zágrábi együttesnél. Visszatért az együtteshez a tavaly a Cedevitánál kezdő, de a szezont Zadarban befejező, bosnyák-szlovén kettős állampolgárságú szupertehetség, a 19 éves Jusuf Nurkic, akinek tavaly év végén voltak kiemelkedő meccsei, amikor pályára került normális játékpercekkel.

Várható rotáció:
Smith - Tomas - Delas - Zubcic - Bilan
Ramljak - Bazdaric - Babic - Baltic - Nurkic

Nevekre kategóriával, de talán nem is 1-gyel gyengébb ez a keret, mint volt a tavalyi, amely tele volt nagynevű amerikaiakkal, befutottnak számító külföldiekkel és egykori vagy jelenlegi horvát válogatottakkal. A Cedevitánál változtattak a koncepción, és bár ez a csapat ránézésre nem tűnik olyan veszélyesnek, mint a tavalyi, motivációs gondjaik egészen biztosan nem lesznek. Szinte borítékolható, hogy egy sokkal harcosabb, keményebben küzdő társaság lesz ez a mostani - náluk elő lehet venni a Magyarországon olyan nagyon elterjedt "szerethető csapat" jelzőt, ez az idei keretükre ráillik.

Nyolc felkészülési meccset játszott. Előbb egy gyengébb német csapatot vertek, majd az Alba Berlinnel szemben kétszer alulmaradtak. A Horvátországban edzőtáborozó oroszokkal ők is összecsaptak - az Ural Jekatyerinburgot és a Lokomotiv Novoszibirszket verték, de a Jenyiszej Krasznojarszk kifogott rajtuk. A szeptember 22-ei hétvégén egy felkészülési tornára voltak hivatalosak, ahol azonban megverte őket az olasz Umana Venezia és a harmadik helyért vívott találkozón a kazah Astana is, így eléggé felemás mérleggel, mindössze 3-5-tel zártak, lesz még dolga a fiatal kerettel Repesának.

 

A Cibonánál fontos játékosok maradtak az előző bejelentkezésünk óta. Megtartották a 35 éves, egykori horvát válogatott Davor Kust, aki tavaly is meghatározó embere volt a keretnek, idén is az lesz minden bizonnyal. Szintén a külső sorban maradt a gárda tavalyi kezdő hármasa, Marin Rozic is. A 30 éves kiscsatár azért eléggé epizódszereplő volt komoly játékpercei ellenére is, idén sem az ő feladata lesz elsősorban a pontszerzés. Ami talán a legnagyobb fegyvertény, hogy egyelőre Dario Saric is a kerettel készül, ő kiscsatár és erőcsatár poszton is hatalmas plusz volt az előző idény második felében is, a horvát kosárlabda egyik legnagyobb tehetsége.

A palánk alatti maradók névsorát erősíti az év első felében sokkal több lehetőséget kapó, és ezzel egy időben jobb teljesítményt is nyújtó Marko Jagodic Kuridza. A 26 esztendős szerb-horvát centernek idén nem lesz könnyű dolga, ha jelentős perceket akar kapni Zizic és Planinic mögött. Erőcsatár posztra ott van a horvát U18-as válogatott egyik kiválósága, Marko Arapovic. A 17 éves ifjonc tavaly még alig kapott lehetőséget a csapatban, de a nyári korosztályos kontinenstornán ezüstérmet nyert csapatával, és egy évvel fiatalabb kora ellenére is az egyik legmeggyőzőbb játékot mutatta az egész Eb-n.

Az érkezők között csak két új név van, mindketten nagyon fiatalok. Tomislav Gabric Arapovic csapattársa volt az U18-as Eb-n játszó keretben, de az U19-es vb-n szereplő horvát válogatottnak is oszlopos tagja volt idén a 18 esztendős erőcsatár. Demo Lovro 19 éves dobóhátvéd, az U19-es vb-n szereplő válogatottnak ő is tagja volt, de alig kapott lehetőséget, ahogy komoly esély van arra, hogy ugyanez a sors vár rá a Cibonánál is idén.

Várható rotáció:
Blassingame - Strawberry - Rozic - Saric - Planinic
Junakovic - Kus - Janning - Gabric - Arapovic - Jagodic Kuridza - Zizic

Voltak nagy igazolásaik, de lehet gondjuk abból, hogy nincs igazán második számú irányítójuk. Labdadomináns játékot játszhat Strawberry is, Kus játékintelligenciája pedig elég lehet ahhoz, hogy Blassingame padon töltött perceiben ő mozgassa az együttest, de mindkettő kicsit félmegoldásnak tűnik.

Hét felkészülési meccset játszottak. Ők megverték a Jekatyerinburgot és a Jenyiszejt is, viszont kikaptak utána mindkét olasz ellenfelüktől egy felkészülési tornán. Egy másodosztályú horvát csapatot két vállra fektettek, majd a 22-ei hétvégén előbb simán kapituláltak az Igokea ellen, a Bosna Sarajevót pedig nagy nehézségek árán sikerült megverniük, így 4-3-mal zárták a nyarat.

 

A Zadarnál múltkor még semmit nem tudtunk, ahhoz képest mára kész a csapat a szezonkezdetre. A legelőször említendő tény, hogy edzőt váltottak, Ante Nazort Hrvoje Vlasic váltotta.

Két külföldit igazoltak mindössze, mindketten profi pályafutásuk első évét kezdik meg. Az angol irányító, a 23 esztendős Andrew Lawrence a Charleston egyetemen végzett, és a brit válogatottal ott volt az idei felnőtt Európa-bajnokságon is - sőt, kezdőként szerepelt, 24.2 perc alatt 10.2 pontot és 1.6 gólpasszt átlagolt az 5 meccs alatt. A másik idegenlégiós az amerikai hátvéd, Scoop Jardine, aki 2012-ben nem kis egyetemen, a Syracuse-on végzett - ő is kezdő irányító volt ott, átlag 25.2 perc alatt 8.9 pontot és 4.9 gólpasszt átlagolt a narancssárgáknál. A tavalyi évben egyáltalán nem játszott sehol, ezért kezdi meg profi karrierjét most.

A maradók közül talán a legfontosabb név Ive Ivanové - a 28 éves center tavaly csereként fontos szerepet töltött be az együttesnél, most is hasonló percmennyiségre (15.1) számíthat találkozónként. Szintén érdemes megemlíteni Toni Prostant. A 22 éves hátvéd cserehátvédként szerepelt tavaly, és Ivanovhoz hasonlóan ő is megtarthatja pozícióját. A nagyobb nevek közé tartozik mindenképpen Marko Ramljak is, aki az U20-as horvát válogatottal játszott idén nyáron Eb-t. Ő tavaly 25 perces játékos volt, ez idén azért visszaeshet jócskán. Kettes-hármas posztra maradt a 22 éves Ivan Batur, aki szintén csere volt az előző szezonban.

Három fiatalt is maradásra bírnak, de valószínűleg sok lehetőségük azért nem lesz. Ide tartozik a 18 esztendős erőcsatár, Mario Spaleta, a szintén 18 éves kiscsatár, Jure Peric, a tavaly összesen egy meccset kapó 18 éves hátvéd, Lovre Basic, illetve az előbb felsoroltaknál némileg több lehetőséget (8 meccs, átlag 4.6 perc) kapó erőcsatár, Franko Sango. Melléjük lehet venni a junior csapatból idén felhozott, U16-os horvát válogatott dobóhátvédjét, Marko Juricát is.

Az érkezőket a Splitiekkel kell kezdeni. Mint ismeretes, a másik horvát csapat az utolsó helyen végzett a tavalyi kiírásban, így idén nem indulhatnak az Adria Ligában. Szépen szét is rabolták őket, a Zadar pedig ebben élen járt. Megkaparintották a 24 esztendős erőcsatárt, Josip Sobint, aki egy elképesztően fakezű (19.7%-kal büntetőzött tavaly), de a palánk alatti birkózásban élen járó, és ezekből a helyzetekből általában jól kijövő kosaras. Szntén Splitből érkezett a rutinos, 30 éves hármas-négyes átmenet, Toni Dijan, aki ennek a nagyon fiatal és tapasztalat nélküli keretnek lehet a pályán vezére. A harmadik ex-spliti a 24 éves center, Filip Kraljevic.

Még két játékost igazoltak a nyáron. Az egyik a 25 éves középjátékos, a szlovén Zlatorogban meghatározó szerepet játszó Ante Djugum. A másik pedig az egykori horvát válogatott kettes, a 28 esztendős Marko Car, aki tavaly játszott a Cedevitánál, majd a KK Zagrebben fejezte be az idényt. Az ő szerződése teljesen nyitott, úgyhogy ha kap jobb ajánlatot, amit el akar fogadni, akkor szabadon távozhat az együttestől.

Várható rotáció:
Lawrence - Car - Ramljak - Sobin - Djugum
Jardine - Prostan - Batur - Dijan - Ivanov - Kraljevic

Más felállás várható idén a Zadartól, mint az elmúlt idényben. Megközelítőleg sincs olyan domináns kosarasuk, mint a tavalyi szezon egyik legjobb AL-játékosa, Romeo Travis, aki a palánk alatti munkában az élen járt elöl és hátul is. A nagyobbik gond az ő szempontjukból az, hogy nemcsak ő, de Kastropil és Nurkic is leléptek, így hiába érkezett Sobin, négyes posztra, a palánk alatt jócskán vesztett erejéből a horvát együttes. Ha viszont a mezőnysort nézzük, sokkal mélyebb a keret, és amíg Car a keretben van, azt is meg lehet kockáztatni, hogy Delas távozása ellenére minőségileg is jobb a periméter-sor, nem csak mennyiségileg.

Hat felkészülési meccset játszottak, de rendre gyengébb ellenfelek ellen, ehhez képest csak 4 találkozót tudtak hozni. Nagyon érdekes kérdés, hogy mire lehetnek elegek, mert az erősítések ellenére világosan látható gyengéik vannak a palánk alatt.

 

Szerbia

A Partizannál nagyon sok mindent tudtunk már az előző bejelentkezésünkkor is, hiszen a keret nagy része maradt az előző szezonról. Annyi változás történt, hogy bár úgy tűnt, hogy Mladen Djordjevics marad az együttesnél, mégis csapatot váltott, és a Meridiana játékosa lesz a következő szezonban - őket győzte le az Olaj kétszer is a felkészülés során. Egy maradójuk viszont még van pluszban - a Partizan második csapatában nevelkedő 19 éves kiscsatár, Mihajlo Andrics, aki az U19-es vb-n és az U20-as Eb-n is ott volt a szerb válogatottal.

Van egy harmadik franciájuk is Westermann és Lauvergne mellett - az U20-as válogatottban idén nyáron Eb-t játszó Boris Dallót sikerült leigazolniuk. A 19 éves játékmester tavaly a francia ProA utolsó helyén végző Poitiers alakulatánál játszott csereként, a korosztályos Európa-bajnokságon azonban a válogatott húzóemberének számított. Egy rutinos amerikait igazoltak, őt szintén a mezőnysorba. Tarence Kinsey 29 éves, 2 méter magas hátvéd, aki az Unicaja Malagánál fejezete be az idényt, de az olasz Pesarónál töltötte annak nagy részét, méghozzá nem is rosszul (29.6 perc alatt 12.4 pont, 6.6 pattanó).

Várható rotáció:
Westermann - Miloszavljevics - Bertans - Gagics - Muszli
Dallo - Kinsey - Bogdanovics - Andrics - Lauvergne - Milutinov - Salics

Nincs új a nap alatt a Partizannál. Minőségben és mélységben is nagyon rendben vannak. Tavaly nagyon megborította őket az Euroliga kiesés, de év végére összeszedték magukat. Mivel a legtöbb játékos 20 év környéki, vagy még annál is fiatalabb, fejlődésükkel lehet számolni, márpedig ők a tavalyi tudásukkal is masszív esélyesei az idei sorozatnak, amennyiben sikerült őket tovább fejleszteni, akkor kérdés nélkül ők az első számú favoritok Lucsics távozása ellenére is.

A felkészülési időszakban nem nagyon erőltették meg magukat, igaz, Spanyolországban kifejezetten erős ellenfelekkel játszottak, mint például a Real Madrid vagy a tavalyi EuroCup-győztes Lokomotiv Kubany. 11 meccsükből mindössze négyet nyertek meg, legnagyobb sikerük talán a Murcia legyőzése volt, de kikaptak a Radnicskitől és a Szkopjétől is AL-ellenfeleik közül.

 

A második belgrádi együttesnél, a Crvena Zvezdánál is szinte mindent tudtunk már két hónappal ezelőtt is. Azóta a legnagyobb fogás a tavaly az ukrán BC Donetskkel a EuroCupban és a VTB-ben is megforduló Ivan Radenovics volt. A 29 esztendős erőcsatár cserenégyest játszott Ukrajnában, de elég fontos szerepe volt a csapatmunkában. Két fiatalnak is biztos helye van a keretben. Az egyik a 18 éves irányító, Nikola Rebics, aki kölcsönben játszott a Radnicski FMP csapatánál, most pedig újra a Zvezdát erősíti, a másik pedig a 18 éves erőcsatár-center átmenet, Marko Tejics, aki hatodik évét kezdi meg az együttesnél.

Egy hatalmas veszteségük is volt azonban az elmúlt időszakban. A tavalyi MVP lista negyedikje, Borisz Szavovics pár nappal ezelőtt egyezett meg új klubjával, a Bayern Münchennél folytatja majd pályafutását, az ő elvesztése pedig óriási probléma, tekintve hogy nem igazán jött helyette senki a posztjára, Radenovics nem ugyanaz a kaliber.

Várható rotáció:
Nelson - Blazic - Schilb - Radenovics - Katics
Cvetkovics - Jenkins - Lazics - Szimonovics - Marjanovics

Rakocsevics és Scott hiánya ellenére ez a külső sor jobban mutat, mint a tavalyi, Blazic és Schilb nagyon komoly játékosoknak számítanak mezőnyposztokon, alapvetően határozzák majd meg a Zvezda játékát, hiszen két pontfelelősről, volt csapataik vezéreiről van szó. A palánk alatt azonban valamivel gyengébb és vékonyabb is a keret, hiszen Szavovics mellett távozott Szubotics és a macedón válogatott Szamardziszki is - év közben ment még Elton Brown is azok közül, akikre emlékezhetünk -, őket biztosan nem fogja pótolni Radenovics, illetve a tavaly a Mega Vizuránál meglepően jó szezont futó Marjanovics.

Nem aprózta el a Zvezda a felkészülést, 12 meccsük volt és mind a 12-t megnyerték, pedig játszottak a román bajnok Ploiestivel, a Buducsnoszttal, a francia bajnok Nanterre-rel, a Jenyiszejjel, a Szavovicsot lenyúló Bayernnel és az új AL-induló Mega Vizurával is.

 

A Radnicski a tavalyi, kiugróan jó évét követően teljesen szétesett. Nekik lehet, hogy túl sokba került az, hogy tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ért, mert több játékosnak tartoznak pénzzel, és ez meg is látszik az állományon. Az új érkezők között csak egy nem szerb van. A 23 éves erőcsatár, a benini Mouphtaou Yarou a Villanova egyetemre járt, és bár az év első felében nem sok mindent csinált, 2013-ban nagyon összekapta magát, és jó statokat szállított, csapata egyik vezére volt.

A két korábban megszellőztetett játékos, Lesics és Bunics közül csak előbbi a csapat tagja, utóbbi az Igokeát fogja erősíteni. Mellette érkezett még Mladen Pantics, aki a szintén most leigazolt Marko Marinovics csapattársa volt tavaly a Levszki Szófiánál, de a 31 éves center tavaly játszott Görögországban és Szerbiában is. Szintén a rutint képviseli a 27 éves kettes, a svájci-szerb kettős állampolgár, Dusan Mladjan, aki a Lugano Tigersnél kosarazott tavaly.

Nála három évvel fiatalabb a kiscsatár, Stefan Balmazovics, aki a szerb első osztályú Metalacnál volt felelős a triplákért - több mint másfélszer annyi hármaskísérlete volt, mint kettes, 39.8%-kal értékesítette is ezeket a vállalásokat. Szintén 24 esztendős Nikola Jevtovics, aki szintén a szerb első osztályból, a Sloboda Uzicéből teszi át székhelyét a Radnicskihez. Két nagyon fiatal szerbjük van. Az egyik a 19 éves center, Milos Jankovics, aki tagja volt az U20-as Eb-n, és az U19-es vb-n szereplő válogatottnak is, de egyik helyen sem volt meghatározó, egyébként a szerb másodosztályból érkezik majd. A másik a 18 éves hátvéd, Andreja Stevanovics, aki tavaly is a keret tagja volt már.

Várható rotáció:
Marinovics - Seeley - Kalinics - Lesics - Bircsevics
Dimics - Mladjan - Balzamovics - Yarou - Pantics

A Ranicskinél teljesen el kell felejteni, hogy tavaly a Final Fourba jutottak, most ugyanis az Adria Liga egyik leggyengébb keretével indulnak papíron - hogy bottom 4-ben vannak, az egészen biztos (a Mega Vizurával, a Zadarral és a Sirokival karöltve). Korábban az volt rájuk jellemző, hogy otthon nagyon sok mindenkire veszélyesek voltak, idegenben viszont teljesen esélytelenül léptek pályára. Jó esély van arra, hogy idén visszatérnek ebbe a kategóriába, megközelítőleg sem tudnak olyan névsort felsorakoztatni, mint tavaly. Ne felejtsük, elbukták nyáron a tavaly szezon MVP-jét, Alekszandar Csapint, de rajta kívül is szinte az összes meghatározó emberüket, az érkezők minősége pedig a közelében nincs a távozókénak. Óriási munkája lesz a csapatot öt éve irányító Miroszlav Nikolicsnak, ha azt akarja, hogy elkerüljék a kiesést.

A felkészülési időszakuk parádésra sikeredett, de szerintem ez becsapós, még ha erős ellenfelekkel játszottak, akkor is. Két román csapat után megverték az Olajt, a Buducsnosztot és a Partizant is. Jobbak voltak a Krkánál is, az Igokea pedig mindössze 6 ponttal verte őket. Az Adria Ligából találkoztak még a Szkopjéval is, őket is sikerült két vállra fektetniük, így összességében 9-1-gyel fejezték be a nyarat.

 

A Mega Vizuránál gyakorlatilag semmi nem történt az előző két hónapban. Három játékost tartottak még meg. A 17 esztendős kiscsatárt, Radovan Djokovicsot, a 18 éves centert, Milenko Veljkovicsot, illetve a 19 éves swingmant, Nikola Tijanicsot. Túl sok szerepet egyikük sem fog kapni valószínűleg, ha igen, akkor az leginkább az u18-as válogatott középjátékosáé lesz, Veljkovics a korosztályos szerb válogatott oszlopos tagja volt.

Várható rotáció:
Micics - Dangubics - Krsztics - Csakics - Varda
Avramovics - Reljics - Lukovics - Jokics - Radovics

Ők egyértelműen a hátsó régióba várhatóak, mert bármilyen tehetséges fiataljaik is vannak, elképesztően rutintalanok ehhez a mezőnyhöz. Nem is biztos, hogy feltétlenül céljuk a jó szereplés, hiszen a BeoBasket nevű játékosügynökség tulajdonosa, Misko Raznatovics birtokolja őket is, így inkább fontos a játékosok felfuttatása, mint maga az eredmény. Akire érdemes figyelni, az Nikola Jokics, aki egy elképesztően jó mozgású, kintről és bentről is veszélyes, labdával és anélkül is hasznos, 209 centis erőcsatár - őt Szerbia legjobb játékosának tartják korosztályában jelenleg.

A felkészülési időszakban azért bemutatták, hogy leírni őket sem szabad, hiszen megverték például a Jenyiszejt, a török Türk Telekomot, a szintén török Pinar Karsiyakát, alig kaptak ki Zvezdától, és nem ütötte ki őket a Buducsnoszt sem, legutóbb pedig az Olajhoz hasonlóan ők is verték a legyel Turowot.

 

Szlovénia

A Union Olimpijánál már a legtöbb részlet augusztus elején is ismert volt, de azért igazoltak még pár embert. A legismertebb talán Paolo Marinellié, aki tavaly a Splitben játszott, és az U18-as horvát válogatott egyik legjobbja volt az idei korosztályos Eb-n. Mellette szintén ismert név a szlovén válogatottal idén a hazai rendezésű Eb-n is résztvevő Nebojsa Joksimovicé. A 32 esztendős kiscsatár tavaly az Igokeával egy csodálatos szezonnak volt részese úgy, hogy az együttes alapemberének számított, majdnem 30 percet átlagolt az Adria Ligában. Ugyanerre a posztra érkezett a 21 éves Jaka Brodnik, aki a szlovén Zlatorogtól érkezik majd a fővárosba.

Várható rotáció:
Jackson - Salin - Muric - Augustus - Omic
Rupnik - Marinelli - Gailius - Joksimovic - Stephenson - Bubnic

Nagyon nehéz belőni, hogy mire lehetnek képesek, de borzasztóan mély keretük van, a fenti rotáció kis túlzással 11 hasonló képességű embert takar. Hosszútávon talán gond lesz náluk, hogy nincs igazi húzóemberük, de sok meccset hozhat nekik, hogy gyakorlatilag tetszés szerint forgathatóak az emberek, adott napi formától függően.

Nagyon felemás lett a felkészülési időszakuk. Egyszer megverték az Olimpia Milanót amellett, hogy egyszer kikaptak tőlük - Euroliga-indulóról beszélünk. Egy gyengébb szlovén és olasz csapatot simán vertek, de a EuroChallenge-győztes Krasnie Krylya, illetve a Himki is kétszer megverte őket. Az előző héten kikaptak a Virtus Romától és Zielona Gorától is egy hármastornán, úgyhogy összességében 3-7-es mérleggel tudták le az előszezont.

 

A Krkáról már megemlékeztünk a EuroChallenge-ellenfeleknél, de történt néhány változás is náluk:

A külső posztokon a fiatalokat tartották meg. Maradt az U20-as válogatott kettes poszton bevethető játékosa, Matej Rojc, aki negyedik évét kezdi majd a klubnál. Szintén négy éve a keret tagja már a 22 esztendős kiscsatár, Edo Muric, aki idén a szlovén felnőtt válogatottal ötödik lett az Európa-bajnokságon, és meccsenként 14.6 percet játszott is a csapatban. Szinte már vénnek számít a 26 éves Jaka Klobucar, a csapat tavalyi kezdő kettese, aki 25 percet átlagolt az előző szezonban, és egy egészen kitűnő mindenesnek számít. Az aktív rotáció legfiatalabb tagja, a 19 éves kiscsatár, Erjon Kastrati is úgy döntött, hogy még legalább egy évig Krka-játékos lesz - ő Rojchoz hasonlóan ott volt az U20-as Eb-n.

A palánk alatt maradt a 33 éves Smiljan Pavic, aki ötödik évét kezdi majd meg a csapatnál, ezzel ő a legrégebben Novo Mestóban játszó játékos a jelenlegi keretből. Pavic mellett szintén maradt a 21 esztendős Marko Pajic, aki 204 centije miatt inkább csak négyes poszton használható kosaras - tavaly is 16 percet átlagolt, szinte biztos, hogy legalább ennyit a pályán lesz a következő szezonban is. Szintén a fiatalságot erősíti a 19 éves center, Tomaz Bolcina, aki alig-alig kapott lehetőséget eddig, most viszont bizonyíthat majd.

Egy játékost igazoltak, a 32 éves amerikai erőcsatárt, Christopher Bookert, aki 2010-2011-ben volt már a gárda játékosa, most pedig a görög első osztályból tér vissza Szlovéniába. A leigazolása nem meglepő, ugyanis a klub ezt nem sokkal megelőzően szerződést bontott Derrick Nix-szel, ő mégsem lesz a Krka játékosa a ránk következő idényben.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Armstead - Lapornik - Muric - Buljan - Booker
Klobucar - Rojc - Kastrati - Hukic - Pajic - Pavic

Ez idén is egy eléggé kiegyensúlyozott keret, ahol nincsenek kiemelkedő játékosok, ám nagyon sokan küldhetőek pályára nyugodt szívvel. Eddig nem nagyon vitték túlzásba a felkészülési meccseket. Két tornán vettek részt. Az elsőn a Radnicskitől épphogy kikaptak, a Sibeniktől viszont elég nagy arányú vereséget szenvedtek. A másodikon pedig szintén nem tudtak nyerni, az olasz Sidigas verte őket a döntőben.

 

Bosznia-Hercegovina

A tavalyi alapszakasz-győztes Igokea kerete már nagyjából készen volt két hónapja is. Még két maradójuk van a hét héttel ezelőtt állapotokhoz képest. Az egyik a montenegrói kiscsatár, Goran Gajovics, aki tavaly csak epizódszereplő volt (10.7 perc), és látva az állományt, valószínűleg idén is így lesz ez. A másik a 21 éves swingman, Zeljko Kljestan, akit március végén igazoltak, és a bosnyák bajnokságban elég sokat is játszott, nem is rosszul.

Egy új érkezőt írhatunk fel a listára, a 24 esztendős, szerb centert, Dusko Bunicsot, aki a felkészülési meccsek alapján komoly fogásnak tűnik. Tavaly csak év végén kapott több lehetőséget a Buducsnosztnál, az év nagy részében csereszerepre volt kárhoztatva, de úgy tűnik, az Igokeánál ennél nagyobb feladatokat szeretnének rábízni.

Várható rotáció:
Mays - Stemberger - Dozet - Fraser - Bunics
Pavkovics - Galloway - Bakics - Gajovics - Jorovics - Nikolics

Az Igokea megint egy kicsit sötét ló, mert fontos láncszemek távoztak az együttestől, de papíron úgy néz ki, hogy elég jól pótolták őket. Kicserélődött az együttes, úgyhogy szinte megmondhatatlan, mire lesznek képesek, de Dragan Bajic tavaly nagyon szépen összerakta a keretet, és nevekre ez az állomány is képes lehet a mezőny első felében végezni.

12 felkészülési meccset játszottak, de általában nem túl erős ellenfelek ellen. A Jenyiszejtől kikaptak, a Cibonát megverték, ahogy a Sirokit is, de a Krka pár nappal ezelőtt két vállra fektette őket, ezek voltak az értékmérő meccseik.

 

A Sirokinál is megvan már természetesen a keret, ők leginkább az utóbbi hetekben álltak össze. Nem sok bosnyák játékossal állnak neki a szezonnak. Az egyik a 19 éves irányító, Mijo Babic, aki a Siroki második csapatában játszott, de tavaly már bemutatkozott az első keretben is. A hátvéd sorban rajta kívül lesz még két amerikai. Johnathon Jones tavaly év közben, a Darko Planinicért kapott pénzből érkezett, és meggyőzte a csapatot, hogy érdemes megtartani. Julius Coles 24 éves dobóhátvéd, aki első profi évét tavaly Németországban töltötte, de csak a harmadosztályban, a ProB-ben. Még egy hátvédjük lesz: az egyes poszton használható 23 éves Josip Bilinovac, aki már tavaly is a Siroki együttesénél volt, de 23 meccsen mindössze 10 percet átlagolt - idén is Jones mögött ő a második számú játékmester valószínűleg.

Kiscsatárban a már korábban említett Petrovicon kívül két bevethető kosarasuk van összesen, egyikük sincs még 19. Az egyik Domagoj Bosnjak, aki 18 esztendős létére tavaly az Adria Ligában 12 meccsen már 7 percet átlagolt, viszont idén nyáron ott volt a horvát U18-as Eb, és az U19-es vb-keretben is - előbbiben húzóember, utóbbiban jó kiegészítő volt, és 1-től 3-ig minden poszton használható. A másik a szintén 18 éves Andrija Coric, aki szintén ott volt az U18-as Eb-n, de ő Bosnjaknál egy fokkal gyengébb, egyelőre a felnőtt szintre kevésbé kész játékos.

A palánk alatt két játékosuk maradt. Az egyik Robert Rikic, aki tavaly kiegészítőember volt, 25 meccs alatt 10.6 percet átlagolt csak - 23 éves, 219 centis középjátékosról van szó. A másik a 21 éves erőcsatár, Boris Barac, aki viszont az előző szezonban is már 19.6 percet a pályán töltött meccsenként, rá komoly szerep hárulhat idén is, tekintve hogy idén gyengébb a Siroki kerete, mint egy évvel ezelőtt. Ebbe a szekcióba jött a mindkét palánk alatti poszton hasznosan szerepeltethető Josip Mikulic, aki még csak 20 éves, és aki egy nem túl neves egyetemről, a Fairfieldről érkezik majd Boszniába. A legnagyobb igazolás Franko Kastropilé, aki a Zadarban játszott tavaly, 29 esztendős és echte center. Kastropilnak erősen fel kell kötnie a gatyáját, mert amellett, hogy nem nagyon van cseréje, messze a magasember-részleg legidősebb, legtapasztaltabb játékosa.

Várható rotáció:
Jones - Coles - Petrovic - Barac - Kastropil
Bilinovac - Katic - Bosnjak - Mikulic - Rikic

A Siroki tavaly nagyon sokáig küzdött az utolsó helyek egyikén és látszólag ez idén sem lesz máshogy. Nagyon fiatalok, hiszen Kastropilt és Petrovicot leszámítva 18-24 esztendős emberekkel van tele az aktív rotációjuk is, rutinban lesz hiányuk bőven. Akire érdemes figyelni, az a korosztályos válogatottakban meggyőző játékot produkáló Bosnjak, 18 éve ellenére kifejezetten érett kosarasnak tűnt az U18-as Eb-n, és majdnem két méteres magasságát meghazudtolva tudta mozgatni a horvátok utánpótláscsapatát.

A viszonylag visszafogott keret ellenére egészen jó, sőt, kiváló felkészülési időszak van mögöttük. Kétszer verték például a Buducsnosztot úgy, hogy emellett csak egyszer kaptak ki tőlük. A nagyobb ellenfelek közül az Ural Jekatyerinburg egy ponttal verte őket, az Igokea pár nappal ezelőtt gyűrte le nagy riválisát, a Zadart viszont simán verték 15 ponttal. Összesen 6-3-mal zárták az előszezont, ami mindenképpen biztató ahhoz képest, ahogy a keretük kinéz.

 

Macedónia

Az MZT Szkopjénél nagyon sokáig komoly bizonytalanság volt az emberek körül, de végül egészen jól jöttek ki ebből a nyárból, még erősödtek is.

A palánk alatt a tavalyi húzóemberek közül maradt a két macedón válogatott, Todor Gecsevszki és Gjorgi Csekovszki is, ők a Novo Mestóból érkező Lucsiccsal elég komoly palánk alatti sort alkothatnak majd. Azt se szabad elfelejteni, hogy ide jött már egy amerikai játékos is négyes posztra, plusz maradt a 25 éves Kiril Nikolovszki is, és az U18-as macedón válogatott egyik ászát, Ljubomir Mladenovszkit is sikerült leigazolniuk a Rabotnicskitől, ezzel hatossal nem sok gondja lehet Vlada Vukoicsics mesternek.

A külső posztokon is inkább a maradók a fontosak, hiszen a két Sztojanovszki, Damjan és Ognjen is maradt az együttesnél, így ez a részleg gyakorlatilag majdnem ugyanúgy fog kinézni, mint az előző szezonban. Maradt még rajtuk kívül a 21 éves swingman, Gorjan Markovszki is, de ő tavaly epizódszerepet kapott, és nagyon úgy tűnik a felállásból, hogy idén is ez lesz a sorsa.

Várható rotáció:
Otasevics - D. Sztojanovszki - Davis - Csekovszki - Gecsevszki
Kosztoszki - O. Sztojanovszki - Sinovec - Reynolds - Lucsics

Ez gyakorlatilag a teljes tavalyi keret egy feltuningolt kispaddal - a Szkopje idén is tényező lesz az Adria Ligában. A felkészülési meccseket gyengébb csapatok ellen játszották leginkább, emellett viszont megverték viszont a Partizant, a Radnicski pedig csak hosszabbításban gyűrte le őket. Kifejezetten erősnek és jó szerkezetűnek tűnnek így a szezon előtt.

 

Montenegró

A Buducsnosztnál nagyon komoly változások történtek legutóbbi bejelentkezésünk óta.

Dee Bost mégsem maradt, mivel a Portland TrailBlazers meghívta őt az edzőtáborába. Helyette viszont nem kisebb nevet igazolt az együttes irányító posztra, mint a tavalyi alapszakasz MVP-jét, a Radnicski egészen kiváló irányítóját, Alekszandar Csapint. Maradt mögé egyes poszton a mindössze 19 éves, de tavaly már szárnyait bontogató Nikola Ivanovics. Harmadik számú játékmesterként pedig a 17 éves Alekszandar Novoszel, a klub saját neveltje lesz még bevethető, de túl sokat játszani biztosan nem fog. Kettes poszton maradt a 23 éves Vladimir Mihajlovics és a 20 esztendős bolgár utánpótlás válogatott, Pavlin Ivanov is. Előbb tavaly is már több mint 20 percet játszott átlagban, idén is ez várható, Ivanov pedig sérülés esetén léphet előre cserekettesnek.

A palánk alatt a montenegrói U20-as válogatott centere, Danilo Nikolics maradt. Ő nem sok lehetőséget kapott tavaly klubcsapatában, de a kontinenstornán majd 30 percet átlagolt. Mellette két külföldivel erősített a klub. A 30 esztendős nigériai center, Jeleel Akindele tavaly a JuveCasertában kezdett, és az olasz első osztályban sem hozott rossz átlagokat, abszolút meghatározóembere volt a klubnak. A szezont aztán Libanonban fejezte be, ahol szintén nem volt rossz a teljesítménye. A másik játékos egy amerikai, William Coleman, aki 25 éves és a görög első osztályból, a Kavala csapatától teszi át székhelyét.

Várható rotáció:
Csapin - A. Popovics - Vitkovac - Coleman - Akindele
Ivanovics - Mihajlovics - Sehovics - M. Popovics - Szubotics - Komatina

Ez talán még az előző szezonénál is jobb keret a podgoricai együttesnél. Bostnál egy kategóriával jobb Csapin, a keret pedig az alsó három poszton kimeríthetetlen lehetőségekkel bír, nagyon sokféleképpen forgatható. Felül lehetnek gondok, ugyanis Coleman és Akindele mellett igazából csak Komatina vethető be a palánk alatt, Nikolics már kényszermegoldásnak számítana, főleg ha az alsó posztok lehetőségeivel hasonlítom össze.

Nem volt túl jó felkészülésük. Egyszer megverték a Sirokit, de kétszer kikaptak tőlük, majd vereséget szenvedtek a Crvena Zvedától és a Radnicskitől is - utóbbinak pár nappal ezelőtt visszavágtak. Megverték nemrég a Mega Vizurát, és 5-4-es mérleggel zárták a nyarat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus