Jön a vb, a helyszínek és a rendezés bemutatkozik!

Augusztus 30-tól Spanyolország ad otthont a 17. férfi kosárlabda világbajnokságnak. A sportág kétségkívül idei legnagyobb eseményét honlapunk is kiemelt figyelemmel kíséri majd, és természetesen a torna felvezetése sem maradhat el. A későbbiekben a csoportokkal és magukkal a főszereplőkkel is részletesen foglalkozunk, ám mindezek előtt nézzünk körül a rendezés, a szervezés és a lebonyolítás háza táján - mi újság a helyszíneken, hol és milyen körülmények várják a vb-re látogató csapatokat, résztvevőket és szurkolókat.

1986 után ad otthont újra Spanyolország a kosárlabda legnagyobb ünnepének. A 2010-es törökországi torna után ismét öreg kontinensünk a házigazda, ám meglepő módon a világbajnokságok 1950-óta íródó történelmében még így is csak ötödször (Hispánia immáron másodszor) ad otthont egy európai ország annak döntőjének. Az idei torna abban is különleges lesz, hogy utolsó alkalommal 24 csapatos a torna, és a 2014-es vb az, amire még a klasszikus, évtizedek óta alig változó szisztémában kvalifikálták magukat a résztvevők. A következő, 2019-es (nem elírás 5 év múlva jön a következő világbajnokság) vb-re, amely már 32 csapatos lesz, kontinentális selejtezőcsoportokból (futballhoz hasonlóan) lehet majd elérni a részvételt.

Spanyolországba azonban még az eddig megszokott rendszerben kvalifikálták magukat a válogatottak. Azok a válogatottak, amelyek ugyan jelentősen eltérő esélyekkel, de szinte mindannyian a vb serlegének, a legendás Naismith Trófeának a közelébe szeretnének jutni.

A 2013-as szlovéniai Eb-ről 6 csapat: Franciaország, Litvánia, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna, Szerbia

A 2013-as Afrika-bajnokságról 3 csapat: Angola, Egyiptom, Szenegál

A 2013-as Ázsia-bajnokságról 3 csapat: Irán, Fülöp-szigetek, Dél-Korea

A 2013-as (Észak és Dél) Amerikai-bajnokságról 4 csapat: Mexikó, Puerto Rico, Argentína, Dominikai Köztársaság

A 2013-as Óceániai-bajnokságról  2 csapat: Ausztrália, Új-Zéland

A FIBA által kiadott szabadkártyával 4 csapat: Brazília, Finnország, Görögország, Törökország

A 2012-es olimpiai bajnok: Egyesült Államok

A rendező: Spanyolország

Idén februárban, a Barcelonában megtartott sorsoláson, a következő csoportok alakultak ki:

Mindegyik csoportból az első négy jut tovább a legjobb 16 közé, az egyenes kieséses szakaszba, ahol a következőképp alakulnak az ágak:

A résztvevő válogatottak és csoportok részletes bemutatásával, ebben elemzéssel és némi esélylatolgatással a következő napokban induló sorozatunkban foglalkozunk, így most irány vissza a rendezőhöz, az utolsó simításokat végző Spanyolországba!

Spanyolország 2009 májusában Kína és Olaszország előtt nyerte el a rendezés jogát, nem érdemtelenül, hiszen nemcsak a sportág férfi szakágában (is) betöltött vezető szerepe, de komoly (sport)infrastrukturális háttere is joggal teszi és tette erre alkalmassá. Az Ibériai-félsziget és a Kanári-szigetek 6 városa várja a résztvevőket, ezek: Madrid, Barcelona, Granada, Bilbao, Sevilla és Las Palmas.

A majd 3 és fél milliós spanyol főváros, Madrid csak a kieséses szakaszban (a házigazda és nagy esélyes spanyolok "ágának" otthona lesz) csatlakozik a torna rendező városai közé, ám a nyolcaddöntőktől már teljes lesz a nagyüzem a madridi Palacio de Deportes-ben, ráadásul a világbajnokság döntőjének is az említett aréna ad majd otthont. Az 1960-ban felépített, de egy 2001-es tűzvész után teljesen felújított Palacio de Deportes 15500 férőhelyes aréna, amely számtalan nagy esemény házigazdája volt már, így például legutóbb a 2007-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság és 2008-as férfi kosárlabda Euroliga 4-es döntőjének is helyszínt adott, és nem mellesleg hosszú ideig (1998-ig) a Real Madrid kosárlabdacsapatának otthona is ez volt:

Katalónia székhelye, a második legnagyobb spanyolországi város, Barcelona szintén csak a nyolcaddöntőktől lép be a jeles esemény házigazdái közé, ám a 16 és fél ezres Palau Sant Jordi, mint a vb legnagyobb csarnoka is fontos szerepet tölt majd be a kieséses szakaszban (a vb másik top favoritja, az USA válogatottjának "ága" folytatja itt), egészen az elődöntőkig. Az 1990-ben átadott és eredetileg az 1992-es barcelonai Olimpia apropóján felhúzott létesítmény azóta is számos emlékezetes világversenynek adott teret, így például két úszó(!) vb (2003 és 2013) mellett a tavalyi férfi kézilabda világbajnokság döntőjének és három (férfi) kosárlabda Euroliga Final Fournak (1998, 2003, 2011) is a hatalmas sportcsarnok volt a házigazdája.

A legnagyobbaktól a legkisebbig - persze ez is relatív, hiszen az idei világbajnokság legdélebbi városa, a "mindössze" 237 ezer lakosú andalúziai Granada egyben a legkisebb rendező város is. Ráadásul Granada abban a tekintetben is kakukktojás, hogy a rendezők közül egyedül itt nincs első osztályú férfi (kosár)csapat, mi több jelenleg a hispán 4. vonalban vegetálnak Granada legjobb kosarasai, akik utoljára 2011-ben szagoltak bele az ACB liga légkörébe, azóta tart a lejtmenet. Ám negyedosztály ide vagy oda, a helyi 7500 férőhelyes Palacio Municipal, mint az idei vb legkisebb helyszíne, nem kis meglepetésre a házigazda spanyol válogatott és a torna talán legnehezebb csoportjának (Spanyolország, Franciaország, Szerbia, Brazília, Egyiptom, Irán) tartott  "A" jelű hatos otthona is a csoportkör alatt:

Granadától csak egy "hajításnyira" található Andalúzia székhelye, a 700 ezres Sevilla. A "B" csoport (Argentína, Görögország, Horvátország, Puerto Rico, Szenegál és Fülöp-szigetek) talál itt majd otthonra a csoportmeccsek ideje alatt. Dél-Spanyolország legnagyobb városa nemcsak a szeptemberben is nehezen viselhető hőséggel, hanem a 10200 férőhelyes Palacio Municipal de Deportes San Pablóval is várja a résztvevőket. Ebben a csarnokban szerepel a város egyik büszkesége, a CB Sevilla első osztályú férfi kosárlabdacsapata, akik két bajnoki ezüstérem (1996 és 1999) mellett egy (vesztes) EuroCup döntővel (2011) is büszkélkedhetnek.

Először jut el jelentős világesemény a Kanári-szigetekre, a D csoport (Szlovénia, Litvánia, Mexikó, Angola, Ausztrália, Dél Korea) házigazdája ugyanis a szigetek egyik székhelye, Las Palmas lesz. Persze nem véletlen a távoli tartomány bevonása a nagy eseménybe, a Kanári-szigetek egy ideje már két alakulattal (Iberostar Tenerife és Herbalife Gran Canaria) is büszkélkedhet planétánk második legerősebb kosaras ligájában. Ráadásul a szigetekre "száműzött" hatost nemcsak a mesés természeti környezet, hanem egy vadonatúj sportcsarnok is várja, a 11500 néző befogadására alkalmas Gran Canaria Arenát 2014 márciusában avatták.

Gran Canariáról nem kis ugrás Baszkföld fellegvára, Bilbao, pontosabban annak egyik elővárosa Barakaldo - itt fog szerepelni a csoportkör alatt a C jelű szextett (USA, Finnország, Törökország, Ukrajna, Dominikai Köztársaság, Új-Zéland). Érdekesség, hogy ahogy Madridban, így a 350 ezres Bilbaóban sem a legmodernebb létesítmény várja majd a csapatokat, nézőket, hiszen a 2010 szeptemberében átadott ultramodern Bilbao Arena "csak" 10014 férőhelyes (itt szerepel azóta a város első osztályú alakulata, a Bilbao Basket), viszont az említett Bizkaia Arena Barakaldoban, amely tulajdonképpen nem más, mint Európa egyik legnagyobb konferencia- és vásárközpontja, javarészt mobil lelátókkal 15414 fő befogadására képes, és itt játszanak majd James Hardenék:

A világbajnokság hivatalos (angol nyelvű) honlapja: 2014 FIBA Basketball World Cup

Jegyvásárlás, és jegyinformáció (hivatalos oldal) : Entradas.com

A vb mérkőzéseit Magyarországon a   és a közvetíti, a pontos közvetítési időpontok a világbajnokság alatt rendszeresen jelentkező napi felvezetőinkben megtalálhatóak lesznek!

A 2014-es spanyolországi vb hivatalos dala, a "Sube la Copa" :

A következő napokban, az augusztus 30-i első feldobásig többrészes felvezető sorozatunkban mind a 24 résztvevő válogatottat igyekszünk majd részletesen bemutatni. Kezdődjön a felkészülés, jön a vb!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus