Olimpiai beharangozó - férfitorna, A-csoport

A Team USA mellett két európai topcsapat és három "kishal" kap helyet az A-csoportban - őket vesszük sorra.

A riói olimpia A-csoportja elsőre nem tűnik túl szorosnak, sőt, meglehetősen egyértelműnek látszanak az erőviszonyok. A brutális Team USA két komoly ellenfelet kap Franciaország és Szerbia révén, a negyedik helyre pedig Ausztrália a legesélyesebb - Kína és Venezuela nem számíthat sok jóra.

A csoport menetrendje ide kattintva elérhető!

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Történelem

Az amerikai válogatott történelme viszonylag „egyszerű”, hiszen az 1992-es Dream Team óta gyakorlatilag uralják a tornákat – igaz, megingásaik azért voltak. Az 1998-as vb-bronz mellett a 2000-es évek közepén kerültek hullámvölgybe, 2002-ben, hazai pályán, Indianapolisban csak hatodikok lettek a világbajnokságon, 2004-ben az olimpián, két évvel később pedig a Japánban rendezett vb-n kellett beérniük a harmadik hellyel, azóta viszont nincs hiba a sormintában, két-két vb-t és olimpiát nyertek meg. Érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnok keretből csak ketten, Carmelo Anthony és Kevin Durant maradt hírmondónak. A ’92-es torna előtt is sikeresek voltak egyébként, akkor nem domináltak ennyire, legalábbis nem minden világeseményen, de harmadik helynél még soha nem végeztek hátrébb a válogatott történelme során.

Felkészülés

A felkészülésük „természetesen hibátlanra sikerült, utolsó meccsükön Nigériát 44 ponttal verték meg, Kína ellen sem izzadtak meg, egyedül Venezuelával szemben játszottak egy gyenge találkozót – persze ezt is megnyerték, de mindössze nyolcvan pontig jutott a szupersztárokkal teletűzdelt keret. Igazán kiegyensúlyozottan jó teljesítményt senki nem nyújtott egyébként náluk, legalábbis ami a pontszerzést illeti, talán egyedük Klay Thompson hozta magát megbízhatóan, de a dobásai neki is elég ingadozóak voltak.

Keret

Játékosok: Jimmy Butler, Kevin Durant, DeAndre Jordan, Kyle Lowry, Harrison Barnes, DeMar DeRozan, Kyrie Irving, Klay Thompson, DeMarcus Cousins, Paul George, Draymond Green, Carmelo Anthony

Az USA kerete bombaerős még akkor is, ha kis túlzással az NBA „első ötöse” (Curry-Westbrook-Leonard-James-Davis, de Harden sincs ott) hiányzik – így is maradt egy rakat All-Star a csapatban. Különösen úgy félelmetes a társaság, ha megnézzük, mennyivel erősebb ez a gárda, mint a két évvel ezelőtti világbajnok, ahol Kenneth Fariednek is kulcsszerep jutott. Minden poszton a világ felett állnak és rossz formában lévő játékos gyakorlatilag nincs is a keretben, hiszen mondjuk egy Irving-Thompson-Durant-Green-Cousins kezdő ötös (gyakorlatilag bármilyen ötös lehet…) mellett is folyamatosan lehet rotálni, szinte mindenki jó védő, tud dobni kintről, atletikus – ráadásul szerkezetileg is sok opció létezik. Érdekes lesz látni egymás mellett Durantet és Greent akár hármas-négyes, akár négyes-ötös poszton – GSW-szemüveggel is érdemes lesz figyelni a kapcsolatot…

Esélyek

Az esélyekkel kapcsolatban nincs kérdés, ennek a válogatottnak minden csalódás, ami nem aranyérem, sőt, lehet, hogy már az is, ha nem simán húzzák be a tornát. A kérdés persze az, hogy mennyire áll össze a játék és hogy ha nehéz helyzetbe kerülnek valaki ellen, azt hogyan oldják meg, de alapesetben nem feltétlenül fognak nehéz helyzetbe kerülni…

 

FRANCIAORSZÁG

Történelem

A négy évvel ezelőtti olimpián a legjobb nyolcig jutottak, a 2010-es vb-n még egy körrel előbb kiestek, ezek semmiképp sem pozitív emlékek a francia válogatott számára. A tavalyi Eb-n és a két évvel ezelőtti vb-n viszont bronzérmet szereztek, 2013-ban meg is nyerték az Európa-bajnokságot, két évvel korábban pedig ezüstérmet nyertek, a jelenlegi generáció tehát meglehetősen sikeresnek mondható. Ezt megelőzően a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején jutottak rendre döntőkig, elődöntőkig a nagy tornákon, közte például a 2000-es olimpiai ezüsttel. Nagyobb sikereket azonban ez előtt csak az ötvenes években találunk…

Felkészülés

A franciák a tavalyi Eb-ről nem jutottak ki az olimpiára egyenes ágon, selejtező tornán kellett részt venniük a Fülöp-szigeteken, amelyet végül ha nem is sziporkázva, de jó védekezéssel, stabil játékkal megnyertek. Ezzel hangoltak a tornára, így elmondhatják, hogy egy hónappal ezelőtt tétmérkőzéseket játszhattak, Kanada és Törökország ráadásul nem is számított gyenge ellenfélnek, főleg úgy, hogy a gallok nem voltak éppen csúcsformában, főleg a selejtező elején. A torna MVP-jének a bombaformában lévő De Colót választották meg.

Keret

Játékosok: Thomas Heurtel, Nicolas Batum, Antoine Diot, Joffrey Lauvergne, Charles Kahudi, Tony Parker, Florent Pietrus, Nando De Colo, Boris Diaw, Mickael Gelabale, Rudy Gobert, Kim Tillie.

A franciák kerete még úgy is erős, hogy nincs ott a pályafutása legjobb szezonját produkáló Evan Fournier, hiszen gyakorlatilag minden poszton van egy, vagy inkább több klasszis játékosuk. Tony Parker a selejtezők során éppen a legjobbkor, a döntőben állt csapata élére és ha a fontos pillanatokban most is hozza ezt a formáját, ezúttal is vezére lehet a válogatottnak. A hátvédsorban ott van még az Euroliga MVP-je, a karrierje egyik, ha nem a legjobb évét futó Nando De Colo, de éppen Thomas Heurtelnek is voltak jó meccsei a selejtezők során – és akkor még a gyengébb formában lévő, sérülése után a formáját nem igazán találó Nic Batumról nem is beszéltünk. Magas posztokon is rendben vannak, Rudy Gobert a selejtezőket kihagyta, de az olimpián ott lesz, mellette pedig akár Joffrey Lauvergne, akár Boris Diaw, akár alacsony szerkezetben Batum is megoldás lehet – de Tillie vagy éppen Gelabale is hasznos játékosnak számít. Több féle szerkezetben, több féle „harcmodorral” képes felállni ez a gárda, megvannak a rutinos vezérek, atletikusak és védekezni is tudnak, ha Parker jó formát fog ki, a torna legjobb csapatai között lehetnek.

Esélyek

A francia válogatott jelenleg az ötödik helyen áll a világranglistán és bár a csoportban van két kőkemény ellenfél az USA és Szerbia révén, egyáltalán nem kell őket leírni. A nagy tornákra mindig felszívják magukat, a keret összeszokott és az esetleges hibákat is ki tudják javítani az első két körben Ausztrália és Kína ellen, de a két „nagyágyú” ellen is bőven lehet keresnivalójuk.

 

SZERBIA

Történelem

A szerb kosárlabda óriási hagyományokkal rendelkezik, de mint Szerbia, nyilvánvalóan a 2007-es Eb óta tud eredményeket felmutatni. Ha a korábbi Jugoszlávia, vagy Szerbia és Montenegró eredményeit is megnézzük, nyolc Európa-bajnoki, öt világbajnoki és egy olimpiai aranyérmet is találunk jó pár második, illetve harmadik helyezés mellett. Egy kis hullámvölgy után az utóbbi években ismét Európa és a világ elitjébe emelkedett a válogatott, a 2009-es Eb- és a 2010-es vb-döntő után a 2011-es és a 2013-es Eb sem sikerült jól, de a két évvel ezelőtti vb-ezüst és a tavalyi Eb-bronz azért visszahelyezte a gárdát oda, ahova ez a generáció (és talán az egész délszláv kosárlabda) való.

Felkészülés

A szerbek saját közönségük előtt játszottak felkészülési tornát, amelyet természetesen tükörsimán, megerőltetés nélkül, gálaelőadásokat bemutatva nyertek meg. Csak az első meccsük lett egy kicsit szorosabb a végeredményt tekintve, de ott is vezettek bőven húsz pont felett is, az pedig sokat elárul, hogy a döntőt Puerto Rico ellen végül 108-77-re nyerték meg. A torna MVP-jének Nikola Jokicsot választották meg, de Bogdanovics és Teodoszics is hozta magát.

Keret

Játékosok: Milos Teodoszics, Marko Szimonovics, Bogdan Bogdanovics, Sztefan Markovics, Nikola Kalinics, Nemanja Nedovics, Sztefan Bircsevics, Miroszlav Raduljica, Nikola Jokics, Vladimir Stimac, Sztefan Jovics, Milan Macsvan

A szerbek kerete is tele van sztárral, vezérrel, minden poszton találunk meghatározó játékost. A gárda agya, értelmi szerzője természetesen Milos Teodoszics, aki évek óta az Euroliga egyik legjobb játékosa, remek formában van és az ő zsenije bármikor bárki ellen hozhat mérkőzést a válogatott számára. Bogdan Bogdanovics a fő pontfelelős, az ő kinti dobásai és betörései is rendkívül veszélyesek, de a palánk alatt is megvannak a fegyverek – a már említett, NBA-ben is befutó Jokics mellett a domináns Raduljica is bárkinek berámol 15-20 pontot. Szerkezetileg kevesebb a variációs lehetőségük, mint az amerikaiaknak, vagy a franciáknak, nem is olyan atletikusak, ami hátrányuk lehet, de rendkívül intelligens, képzett, klasszikus európai kosárlabdát játszanak, az említett sztárok pedig bármikor el tudnak dönteni egy-egy találkozót. A mélységük is megvan, Kalinics, Nedovics és Bircsevics is nagyon hasznos 15-20 perceket tud eltölteni a pályán, amikor nyolc-tíz pontokat hozzá tudnak tenni. Ha Teodoszics formában van, a támadójátékuk szinte tarthatatlan, védekezésben lehetnek gondjaik.

Esélyek

A szerb válogatott jelenleg hatodik a világranglistán, tehát papíron harmadik ebben a csoportban – kaphattak volna egyszerűbb ellenfeleket is kezdésként, de ők minimum a legjobb négy vágynak, így azt kell megverniük, aki éppen szembe jön. A torna egyik legerősebb csapatáról beszélünk, a kérdés velük kapcsolatban egy kicsit mindig a mentalitás, ebben talán a franciák előrébb járnak náluk.

 

VENEZUELA

Történelem

Venezuela kosárlabda-történetének érdemi része nem nyúlik vissza túl messzire, ugyan a hetvenes-nyolcvanas években is szerepeltek FIBA-eseményeken, de a Dél-Amerikai Bajnokságon sem értek el számottevő eredményt. 1990-ben kijutottak a vb-re és innentől indultak meg felfelé, egy évvel később megnyerték a Dél-Amerikai Bajnokságot, 1992-ben pedig ott voltak az olimpián is. A következő generáció aztán a kétezres évek közepétől kezdte el hozni az eredményeket, majd az utóbbi három évben csúcsosodott ki: 2014-ben megnyerték a Dél-Amerikai bajnokságot, tavaly az Amerika-bajnokságot, idén pedig ismét Délen lettek elsők. A tavalyi aranyéremmel kvalifikálták magukat a riói olimpiára.

Felkészülés

A tavalyi Amerika-bajnoksággal kvalifikálták magukat az olimpiára, ahol megverték Kubát, megverték Puerto Ricót, majd kikaptak Kanadától és Argentínától is. A második körből szerencsével jutottak tovább az elődöntőbe, ahol egy ponttal visszavágtak Kanadának, így bár közel sem ők voltak a torna legjobbjai, Argentína ellen döntőt játszhattak, ahol 76-71-re legyőzték Scoláékat. Az utóbbi hetek felkészülése során találkoztak az amerikai válogatottal és bár nyolcvan ponton tartották Durantéket, mindössze 45-öt tudtak dobni, így ők is belefutottak egy komoly verésbe.

Keret

Játékosok: Gregory Echenique, Dwight Lewis, Miguel Marriaga, Gregory Vargas, John Cox, David Cubillan, Jose Vargas, Miguel Ruiz, Windi Graterol, Heissler Guillent, Anthony Perez, Nestor Colmenares.

Legjobbjuk, Greivis Vasquez inkább kisebb-nagyobb sérüléseit kúrálja és nem lesz ott a tornán, így Venezuela keretében nincs sztár, nincsenek igazán kiemelkedő játékosok, nagy részük otthon, a hazai bajnokságban játszik. Nem tartozik közéjük Gregory Vargas, aki a francia Nancy irányítója, illetve Anthony Perez, aki az Egyesült Államokban egyetemista. A gárda legnagyobb hátránya (az élcsapatokhoz képest nyilvánvaló tehetségbeli hátrány mellett) az, hogy nincs igazi centere, két klasszikus ötösük (Echenique és Marriaga) van, de mindketten csak 206 centi magasak, az erősebb középjátékosok ellen nagyon nehéz dolguk van. Cserébe viszonylag sok erős és többnyire atletikus négyesük van, de igazi pontszerzőjük nincs, jellemző, hogy a tavalyi Amerika-bajnokságon John Cox volt a legjobb dobójuk 12,2 pontos átlaggal. Bajban vannak a tripladobással is, kintről csak Guillent számít hatékony fegyvernek, ő azonban egy Achilles-sérülés után tért vissza nemrég, közel sincs 100%-os állapotban.

Esélyek

Jelenleg 22.-ek a világranglistán, a három sztárcsapat mellett sok esélyük nincs, ráadásul Ausztrália és Kína is több jó játékossal bír. Az ő esélyük a csapategység, a védekezés és némi szerencse lehet, de hatalmas meglepetésként hatna, ha ebből a csoportból tovább tudnának jutni.

 

KÍNA

Történelem

A kínai válogatott már az 1978-as világbajnokságon is részt vett és még az „idők kezdetén”, 1948-ban olimpián is szerepelt, régóta jegyzik tehát az országot kosárlabda-szinten is. Komoly világeseményen azonban eddig nem nagyon értek el sikert, egy-egy bukás (harmadik hely) mellett hosszú évtizedek óta nyerik az Ázsia-bajnokságokat, az olimpiákon és a vb-ken a csoportkört szeretnék általában túlélni.

Felkészülés

Az USA elleni két komoly verésről mi is írtunk már, de ezek azért nem számítottak meglepetésnek, körülbelül ekkora különbségre lehet majd számítani a tornán is. A veterán játékosaikat igyekeztek jó formába hozni az utóbbi hetekben és nagyon kemény edzőtáboron vannak túl.

Keret

Játékosok: Jiwei Zhao, Ran Sui, Ailun Guo, Yanyuhan Ding, Xiaochuan Zhai, Peng Zhou, Jianlian Yi, Gen Li, Muhao Li, Yuchen Zou, Qi Zhou, Zhelin Wang.

A kínai válogatott elsősorban magas posztokon áll jól, érdekes lesz látni, hogy a bőven 210 cm feletti centerek mire mennek a komoly csapatokkal szemben. Ki kell emelnünk az NBA-ben is több évet lehúzó Jianlian Yi-t, aki egyértelműen a gárda vezére, de a 218 centis Muhao Li, a 217 centis Qi Zhou, vagy a 214 centis Zhelin Wang is okozhat problémákat, főleg a rendkívül alacsony venezuelai csapat számára. A periméteren már más a helyzet, Ailun Guo számít igazán jó kinti dobónak a kínai bajnokságban (volt 50% feletti éve is), de őt leszámítva szinte kizárólag a magasemberekre támaszkodik a csapat. Az említett Qi Zhou védekezésben is sokat segíthet, lepattanózásban ott lesznek a jobbak között, de hogy hogyan fogják tartani a lépést a gyors, robbanékony ellenfelekkel szemben, az rejtély.

Esélyek

Kína a csoport negyedik helyéért indulhat, jelenleg 14. a világranglistán. A három topcsapattal sem képességekben, sem szerkezetben nem veheti fel a versenyt, Venezuela ellen lehet keresnivalójuk, de első blikkre Ausztráliával fognak igazán nagyot harcolni az említett pozícióért.

 

AUSZTRÁLIA

Történelem

Ausztrália Óceánia kiemelkedő országa és így csapata is, gyakorlatilag csak 2001-ben és 2009-ben nem nyerte meg az Óceánia-bajnokságot, egyébként a hetvenes évektől kezdve folyamatosan aranyérmet nyer ezen az eseményen. Olimpián is szerepelt már 1956-ban és azóta rendszeres résztvevő, komoly eredményt nem igazán ért még el – az előző két tornán azért eljutott a legjobb nyolc közé, ami nagy teljesítménynek számított. A két évvel ezelőtti világbajnokságon a legjobb tizenhat között esett ki a válogatott.

Felkészülés

Egy szoros és kiélezett meccsen nemrég megverték Argentínát, ami mindenképpen jó jel számukra, hiszen Nocioniék azért magasabban rangsorolt csapatnak számítanak jelenleg. Ezen felül amerikai egyetemi csapattal mérkőztek meg a melbourne-i edzőtábor során, többé-kevésbé jó formában, jó állapotban érkeznek meg a tornára.

Keret

Játékosok: Chris Goulding, Patty Mills, Andrew Bogut, Joe Ingles, Matthew Dellavedova, Ryan Broekhoff, Cameron Bairstow, Kevin Lisch, Aron Baynes, David Andersen, Brock Motum, Damian Martin.

Főleg a periméteren erős a keret, a két NBA-irányító, Patty Mills és Matthew Dellavedova lehet a vezér, mindketten nagyon kellemetlen játékosok, előbbi támadásban is komoly faktor lehet és összességében egy gyors, robbanékony hátvédpárost alkothatnak, de a palánk alatt Andrew Bogut védekezése is sokat számíthat, ő a gárda alappillére. Szintén a periméterről lehet komoly fegyver Joe Ingles, de a jól dobó, robbanékony, erős hátvédsorba beillik Chris Goulding, kettes-hármasként pedig Ryan Broekhoff is. Kintről tehát összességében gyors, jól dobó, jól védekező, atletikus sorral operálhat Ausztrália, a rotáció is megvan, a gond magas posztokon jelentkezik, ahol Aron Baynes, Brock Motum vagy éppen a 36 éves David Andersen lesz bevethető. A gárda felépítése megfelel a modern kosárlabda követelményeinek, így nincs szükségük komoly fegyverre a festékben, de az említett játékosok limitált támadópotenciálja azért okozhat gondot. Ezzel együtt jól összerakott, minőségi keretről beszélünk.

Esélyek

Az említettek miatt az ausztrálok a legesélyesebbek a csoport negyedik helyére, jobb napjaikon, ha a kinti dobóik jó formát fognak ki és meglesz a ritmusuk, akár a nagy csapatoknak is okozhatnak meglepetéseket – Kína és Venezuela ellen egyértelműen esélyesnek számítanak. A világranglistán jelenleg a tizenegyedik helyet foglalják el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus