18 ponttal kapott ki az Alba Oroszországban

A magyar bajnok Alba Fehérvár együttese ma délután megkezdte szereplését a EuroCup idei sorozatában - a székesfehérváriak ellenfele az orosz Nizsnyij Novgorod együttese volt. A magyar csapat az első negyed nagy részében nagyon jól tartotta magát, de a felvonás végén, illetve a második 10 perc elején elhúzott tőlük a hazai gárda. A második félidőben aztán hullámzott a különbség 10-20 pont között, ennél közelebb az Alba nem tudott kerülni, a Novgorod pedig ennél jobban nem tudott elhúzni, így bemutatkozásképpen szépen helytállt a fehérvári együttes. A végeredmény 82-64 lett az oroszok javára.

EuroCup, Első csoportkör, F csoport, 1. forduló

Nizsnyij Novgorod (orosz, 1-0) - Alba Fehérvár (0-1) 82-64 (24-18, 24-14, 20-20, 14-12)

Nagorny, Cultural and Entertainment Complex

V.: A.Jersan, J.Juras, T.Hordov

Nizsnyij Novgorod: Hvosztov 5, Golovin 8/3, Panyin 18/6, Ivlev -, Brezec 17.

Csere: Paul 11/3, Antonov 11/3, Gubanov 12/6, Baburin -.

Alba Fehérvár: Hoobs 11/9, Supola 2, Moore 15/3, Juhos 3, Somogyi 11.

Csere: Kemp 15, Tóth N. 2, Tóth P. 1, Olah 2, Szanati 3.

Kipontozódott: Panyin (31.).

Stílszerűen az Európa Kupa indulást kiharcoló bajnokcsapat két megmaradt játékosa, Juhos Levente és Supola Zoltán szerezték az Alba első kosarait. Fegyelmezetten és megilletődöttség nélkül játszott a Fehérvár, ennek köszönhetően öt perc után 9-8-as vendégelőnyt mutatott az eredményjelző. Sebességet váltott a Novgorod, az első negyedben 13 pontig jutó Panyin vezérletével 8-0-át repesztettek és elléptek ellenfelüktől. Erre Szanati bátor betörésével - a két pont mellé a büntetőt is a helyére küldte az irányító -, majd Kemp bravúros duplájával válaszolt a Frade-legénység. Nagy kár volt az utolsó másodpercben bekapott hárompontosért - ismét Panyin volt az elkövető -, e nélkül egészen szorosan is alakulhatott volna ez első negyed, melyet így 24-18-ra a Gubanovék nyertek.

A második tíz perc elején szigorított védekezésén az orosz csapat, bő két percig nem is találták a gyűrűhöz vezető utat a fehérváriak. Szép lassan hízott a hazai előny, Antonov kosarával, 28-18-nál először volt tíz pont a felek között, majd Brandon Paul is betalált, minek hatására Carlos Frade azonnal időt kért, hogy rendezze a sorokat. A rövid pauza sikeres volt, Hobbs gyors öt pontjával újra tízen belülre jött az Alba, majd Moore is elkezdte a pontgyártást, így tíz pont körül maradt a különbség. Brezeccel nehezen bírtak a palánk alatt Juhosék, gyakran csak faultok árán sikerült megállítani, szerencsére a büntetővonalról pocsékul célzott az NBA-t is megjárt center (hat dobásából mindössze egy talált). A félidőt Panyin 2+1-es sikeres akciója zárta, mely az addigi legnagyobb különbséget, 48-32-es hazai előnyt jelentett. 

A harmadik negyed elején Ramone Moore felelgetett Brandon Paul kosaraira, az újabb hazai ritmusváltásra azonban nem volt ellenszere a Fehérvárnak. Gyorsan és pontosan járatták a labdát Baburinék, melynek végén mindig megtalálták az üres embert, aki rendszerint hármassal büntetett. A kiváló tripláinak köszönhetően tovább növelte előnyét a Nizsnij. Carlos Frade agresszívabb játékra ösztökélte fiait, betörések és kiharcolt faultok segítségével lopakodott közelebb az Alba. A nagyobb sebességhez szokott házigazda azonban nem hagyott büntetlenül egyetlen fehérvári megingást sem, így 65-45-nél már húsz egységgel tartott előrébb. Sok szabálytalanság jellemezte ezt a játékrészt, folyamatos játékról nemigen lehetett beszélni. A végére zsinórban hat fehérvári pont maradt, amivel döntetlenre hozták a harmadik tíz percet Somogyiék.

Ennél szorosabb is lehetett volna az állás, Kemp két sikeres büntetőjével lopta közelebb csapatát és azon sem szomorkodtak a vendégek, hogy Panyin 9 perccel a vége előtt kipontozódott. Moore és Kemp továbbra is erőszakosan támadták a gyűrűt, de a sok elhibázott ziccert és kihagyott büntetőt azonnal büntette a Nizsnij. Frade mester ismét időkéréssel törte meg a hazai lendületet, sikerrel, az amerikaiak vezérletével 12 pontra csökkentette hátrányát az Alba. Sőt, Hobbséknak három labdájuk is volt az eredmény szorosabbá tételére, de nem éltek vele, így ismét elhúzott a Novgorod. A végén nagyon hiányzott a tíz elhibázott vendégbüntető, így az Alba Fehérvár története első Európa Kupa meccsén végül 18 pontos, 82-64 arányú vereséget szenvedett.

 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus