3. Európa Kupa-meccsét is elvesztette az Alba

Ma este lejátszotta harmadik mérkőzését is a kontinens második legmagasabban jegyzett nemzetközi klubsorozatában a magyar bajnok Alba Fehérvár, méghozzá félig-meddig hazai környezetben, Veszprémben, az ukrán Himik Juzsnyij ellen. A Frade-legénység eddigi egyértelműen legerősebb ellenfele korán elhúzott, s az élete meccsét produkáló Somogyi Gergely főszereplésével már csak a tisztességes vereség kategóriájában tudott maradni a fehérvári alakulat, de igazán megszorítani nem tudta veretlen riválisát.
 

Európa Kupa, alapszakasz-csoportkör, 3. forduló

Alba Fehérvár (magyar, 0 - 3) - Himik Juzsnij (ukrán, 3 - 0) 75 - 88 (11-25, 22-18, 21-25, 21-20)

Veszprém Aréna, V.: Vojinovics (montenegrói), Vok (horvát), Obrknezevics (szerb)

Alba Fehérvár: Hobbs 2, Tóth P. -, Oláh 2, Kemp 10, Somogyi 13.

Csere: Ram. Moore 20, Tóth N. 12/3, Szanati 2, Juhos 8/6, Supola 6/6.

Himik Juzsnij: Delaney 24/6, Shuler 16/6, Popov 4, Travis 11, Pusztovij 4, Zavadszki 4.

Csere: Freimanis 5/3, Riabcsuk 8/6, Kovalenko -, Gatens 12/12, Konyev -.

A mérkőzés teljes statisztikája megtekinthető erre a linkre kattintva!

Egy-egy elrontott támadással kezdődött a találkozó, majd Travis duplájával szerzett vezetést a Juzsnij. Fehérvári oldalon Somogyi Gergely gondoskodott a látványról, előbb alaposan betakarta az NBA-megfigyelők sokaságát vonzó Pusztovijt, majd Tóth Péter löbbölt labdáját rántotta a gyűrűbe. Sokkal több öröme nem lehetett az Albának az első tíz percben, Travis bentről, Delaney és Shuler kintről lőtte szét a hazai zónát, így 12-2-re elléptek a vendégek. Carlos Frade időkérése után sem változott a játék képe, Ramone Moore büntetői és duplái tartották úgy ahogy meccsben az Albát, de a zöldmezesek továbbra is könnyűszerrel dobálhatták a kosarakat. Főleg annak tudatában, hogy a lepattanó harcot is fölényesen 17-4-re megnyerték. Végül 25-11-es ukrán előnnyel ért véget az első játékrész.

Ismét egy Somogyi duplával indult a negyed, később a hórihorgas center mellé Tóth Norbert is csatlakozott - zsinórban 7 pontot szórt a korábbi pécsi kedvenc. Hat egységre zsugorodott a zöldek előnye, de ennél közelebb nem tudtak jönni Szanatiék, ismét triplákkal növelte előnyét a Himik. Sokat javult Juhosék pattanózása ezáltal kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés. Azonban Tóth Norbert és Moore mellett hiába játszott ponterősen Somogyi is, Kempet teljesen hidegre tették az ukránok, az amerikai bedobó pontjainak hiányát pedig alaposan megsínylette a magyar bajnok. A második tíz percet - ha szűken is - de négy ponttal, 22-18-ra  megnyerte az Alba Fehérvár.

A második félidő elején Kemp is megszerezte első pontjait. Kapkodóvá vált a játék, kihagyott ziccerek és eladott labdák jellemezték ekkor a mérkőzést. A nagy rohanásból az ukránok jöttek ki jobban, a negyed közepére ismét húsz pont közelébe hízott a különbség. Moore állt a fehérvári sereg élére, majd Juhos és Supola is hármast dobott, melyekkel tízre zárkózott az Alba. Mindenre volt azonban válasza a zöldeknek, ahogy felcsillant a remény a fehérváriak előtt egy-egy ukrán hármas azonnal lehűtötte a kedélyeket. Delaney nagyon élt, a Jusznij irányítója kénye-kedve szerint szlalomozott a gyűrűig, vagy éppen osztogatta a gólpasszokat. A három bravúros hazai triplát azonnal semmissé tettek az alapvonali bedobásból eladott labdák és ki nem kényszerített hibák. Harminc perc után 68-54-re vezettek a vendégek.

Az utolsó negyed előtt volt esélye az Albána egy szorosabb eredmény elérésére a csoport favoritjával szemben. Ennek megfelelően Kemp duplával nyitott, de aztán ismét jött Delaney - a mezőny legjobbja -, aki faulttal együtt dobott kosarat, majd Frade edző kapott technikait, ami végképp semmissé tette a fehérvári reményeket. Nagy dobópárbaj kezdődött, Kemp vezérletével ismét tízre jött fel a magyar bajnok, de elég volt néhány eladott labda, hogy ismét növelje előnyét a Juzsnij. A legfrusztrálóbb az volt, hogy ezekért igazán meg sem kellett dolgozni Popovéknak... A küzdésre azonban nem lehetett panasz, amíg bírták erővel harcoltak Supoláék. Az első negyedben megszerzett előnyét azonban magabiztosan őrizte a Himik, így ez csak a "szép halálra" volt elég. Végül a vendégek 88-75 arányban diadalmaskodtak. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus