A biztos továbbjutás a tét az Olaj számára

Ma este 18:00-tól a Tiszaligetben a Szolnoki Olaj KK a marosvásárhelyi BC Mures együttesét fogadja a EuroChallenge első csoportkörének ötödik fordulójában. A szolnokiak már biztosan a második körbe jutnak, amennyiben sikerül nyerniük a SportM által közvetített találkozón. Hogy hogyan áll Marosvásárhely és mi várható az összecsapáson, azt nézzük át kicsit részletesebben!

EuroChallenge, Első csoportkör, H csoport, 5. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-1) - BC Mures (román, 1-3)
2013.12.10, kedd, 18:00 (TV - SportM, 17:45)

A vendégek győzelemmel kezdték a sorozatot - a Tsmoki Minszk együttesét verték meg idegenben (83-79) -, ám ezt követően csak vereségek következtek. A második körben éppen a Szolnok győzte le őket Romániában (72-85), majd komoly meglepetésre kikaptak Bulgáriában a Rilski Sportisttól (68-70), és visszavágott nekik a fehérorosz alakulat is egy hete (82-84). Az látszik, hogy borzasztóan szoros meccseket játszanak - még a Szolnok ellen is vezettek az utolsó negyedre fordulva -, de eddig nem jött ki nekik a lépés, így 1-3-mal csoportutolsók jelenleg.

A román bajnokságban jóval jobb formát mutatnak. Egy hónappal ezelőtt, mikor a két csapat összecsapott Marosvásárhelyen, 4-3-mal álltak hazájuk pontvadászatában, azóta azonban három győzelmet gyűjtöttek be, így 7-3-mal megszilárdították helyüket az élmezőnyben - jelenleg a negyedikek a tabellán, egy vereséggel van többjük, mint az éllovas CSU Sibiu (9-2), CSU Asesoft Ploiesti (9-2), CSM Oradea (8-2) triónak.

Az Olaj elleni vereséget követően idegenben gázolták el a sereghajtó CS Farul Constanta csapatát (109-65), két hétre rá közvetlen riválisukat, a Rovinarit sikerült idegenben megverniük egy nagyon kiélezett ütközetben (91-90), a magunk mögött hagyott hétvégén pedig szintén egy velük hasonló mérleggel álló gárdát, a CS U-Mobitelco Cluj Napocát gyűrték le hazai parketten (78-71).

Várható rotáció:
Martinics - Jelenics - Peciukas - Ivanovics - Mladenovics
Lupusavei - (Mitchell) - Brown - Jucan - Paltinisanu

A BC Mures egy fokkal jobb állapotban léphet majd pályára, mint tette azt novemberben, Marosvásárhelyen, felépült ugyanis legjobb játékosuk, a montenegrói Goran Martinics. A hátvéd az első Minszk elleni mérkőzést követően vált harcképtelenné, egy héttel ezelőtt azonban megint játszott: az első találkozó hőse ezúttal 11/16-os mezőnymutatóval jutott 27 pontig, és volt még emellett 7 gólpassza is, azt tehát nem lehet mondani, hogy gyenge formában tért volna vissza sérülését követően.

Még egy változás van a keretben - mivel Andrija Csirics még legalább két hónapig nem tud játszani sérülése miatt, így leigazolták hármas posztra Denham Brownt. A kanadai kiscsatár az elmúlt két EuroChallenge-mérkőzésen már játszott, és mivel Martinics felépült, így a románoknál nevezhető hat külföldiből egynek ki kell maradnia. Szrecsko Szekulovics mester Brown leigazolásakor azt nyilatkozta, hogy elégedetlen Tyrone Mitchell játékával, és az amerikai hátvéd kegyvesztett is lett az elmúlt időszakban, úgyhogy valószínűleg ő nem játszik a mai mérkőzésen.

 

Az Olaj kezd kilábalni talán a gyengébb periódusból. November legelejét, a Radnicski és a Rilski elleni győzelmet leszámítva borzasztóan sikerült az év utolsó előtti hónapja a magyar együttes számára, hiszen öt vereség mellett csak egy győzelmet tudtak szerezni. Az egy hétnyi kihagyás a EuroChallenge-ben azonban úgy néz ki, jól jött a Szolnok számára, a múlt héten ugyanis előbb a Rilskit győzték le idegenben az EC-ben (78-76), majd egy hatalmas fordítással legyűrték az Adria Liga legjobb csapatát, a Partizant is vasárnap (76-71).

Remélhetőleg nem altatta el ez a két siker, illetve a Marosvásárhely elleni idegenbeli győzelem az Olajt, az ma megbosszulhatja magát - Romániában három negyedig egál meccset játszott egymással a két fél, most pedig annál jobb kerettel léphet pályára a román alakulat. Amellett, hogy természetesen erősebb a szolnokiak kerete, lebecsülni semmiképp nem szabad a BC Murest, arra ma könnyen ráfázhatnak a hazaiak. Arra is emlékezhetünk, hogy a Radnicski elleni, igen magas színvonalú meccsen elért sikert követően mennyire leeresztett a magyar együttes a Rilski elleni első összecsapáson, intő jel tehát van, nem kevés.

A Szolnoknál is van változás az előző mérkőzéshez képest, hiszen Horváth Ákos már nincs a keretben, érkezett azonban Justin Holiday. Az amerikai swingman teljesítménye eddig igen hullámzó - a két hazai találkozó nem igazán sikerült számára, a két idegenbeli meccsen azonban a statisztikák alapján jól játszott. Szintén nem túl stabil Willie Warren utóbbi időben mutatott produkciója. Az amerikai hátvéd a Partizan ellen igazi vezér volt, az EC előző három körében azonban összesen három pontig jutott - a Minszk ellen nem is játszott, a Rilski ellen dobott egy hármast, a Marosvásárhely ellen pedig benullázott.

Aki az utóbbi időben talán korábbi önmagához képest is szintet lépett az Lóránt Péter. A magyar válogatott magasembere már ott volt a EuroChallenge legjobbjai között három héttel ezelőtt is, amikor a Szolnok még kikapott a Tsmoki Minszk otthonában, de egy hete kulcsszerepe volt a magyar csapat sikerében, hiszen ő dobta az utolsó kosarat, amellyel nyert is az Olaj a Rilski ellen. A Partizan ellen kitűnő második félidőt tudhatott maga mögött, és itt is fontos pontok fűződtek a nevéhez - hat egységet szerzett zsinórban, a negyedik negyed közepén, triplájának köszönhetően pedig fordított a Szolnok és meg is nyerték az összecsapást.

A találkozó esélyese mindenképpen a hazai együttes, és amennyiben sikerül venniük az akadályt, úgy az utolsó fordulótól függetlenül egészen biztosan továbbjutottak a következő csoportkörbe, a legjobb 16 közé. Hogy hanyadik helyen, az viszont biztosan nem ma dől el, hanem egy hét múlva, a Tsmoki Minszk elleni, szintén hazai összecsapáson.

A meccset a SportM csatorna 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (1) - fibaeurope.com
Foto (2), Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus