A biztos továbbjutásért játszik ma az Olaj Novo Mestóban

Ma este 18:00-tól a Szolnoki Olaj KK három napon belül másodjára is Szlovéniában lép parkettre - ezúttal a EuroChallenge második csoportkörének 5. fordulójában a Krka Novo Mesto vendégei lesznek. Győzelem esetén a magyar együttes már matematikailag is ott van a legjobb 8 között, de hogy mi várható a két együttes harmadik idei összecsapásán, azt nézzük át kicsit részletesebben!

EuroChallenge, Második csoportkör, 5. forduló
Krka Novo Mesto (szlovén 2-2) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 3-1)
2014.02.18., kedd, 18:00  (TV - Sport2, 18:00)

Harmadjára találkozik a két együttes ebben az idényben - eddig mindkétszer a Tiszaligetben csaptak össze a felek. Az első meccset még karácsony előtt, december 21-én játszotta a két gárda, akkor a szlovének nyertek (63-55), egy hónappal később azonban a Szolnok szinte a semmiből, egy Reggio Emilia elleni 22 pontos, illetve egy Siroki elleni 10 pontos zakót követően pont a Krka ellen kezdte meg feltámadását, 17 ponttal verték ellenfelüket az EC második csoportkörének 2. fordulójában (65-48). Eltelt újabb egy hónap, és itt a harmadik menet a két gárda idei párharcából.

A Krka kezd kilábalni a gödörből az utóbbi időben. A szolnoki vereséget követően 9 ponttal kikaptak az Igokea ellen idegenben, de a Reggio Emilia ellen nagyon jól tartották magukat, különösen az első félidőben. Ezt követően 2 ponttal nyertek Zadarban, hosszabbításban a Cholet-t is sikerült két vállra fektetniük Franciaországban (ezzel újra megnyílt a teljesen reális esélyük a továbbjutásra), a hétvégén pedig 23 ponttal, 73-50-re győzték le a MZT Szkopje együttesét, önbizalomtól telve várhatják tehát az összecsapást.

A formával éppen az Olajnál sincs gond a hétvégi, Union Olimpija elleni vereség (74-57) ellenére sem. Az utóbbi egy hónapban ez volt a második olyan mérkőzés, amikor a Szolnoknak vesztesen kellett elhagyni a parkettet - a kupahétvége előtt a Crvena Zvezda nyert a Tiszaligetben -, az elmúlt négy hét mérlege tehát 7-2 Dragan Alekszics együttesénél.

Ami változás lesz a Krkánál, hogy a legnagyobb sztárjuk, Sani Becirovic teljesen meggyógyult, így nemhogy edzeni tud már az együttessel (erre nem volt lehetősége az egy hónappal ezelőtti összecsapás előtt, csak a mérkőzésre épült fel), de az utóbbi három mérkőzésen már a kezdőcsapatban is helyet kapott. Az egyik legkreatívabb emberük, Jasmin Hukic is felépült sérüléséből, úgyhogy mindenképpen nehezebb feladat előtt állnak a szolnokiak, mint voltak egy hónapja.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Rojc - Becirovic - Muric - Hukic - Booker
Kastrati - Lapornik - Klobucar - Buljan - Bolcina

Az Olajnál sincs hiányzó - Báder Márton az Új Néplapnak azt nyilatkozta, hogy Sztrahinja Milosevics is rendben van gyomorbántalmait követően, együtt edzett a csapattal, úgyhogy a keret teljes.

Nagyjából hasonló lelki állapotban készülhetnek a felek a forma és a rájuk helyezedő nyomás miatt is. Egyik együttes sem kerül helyrehozhatatlanul nagy gondba, ha nem sikerül nyernie ma este, de mindkettő óriási lépést tehet a továbbjutás felé, ha be tudják húzni a győzelmet. Ha a Szolnok nyer, akkor minden más eredménytől függetlenül ott van a legjobb 8 között, ha azonban ez nem sikerül ma este, akkor még mindig elég megverniük a Cholet-t ahhoz, hogy biztosan az egyenes kieséses szakaszba jussanak - hogy hanyadik helyen, az viszont már nem rajtuk múlna.

Ha a Krka győz, akkor nagy könnyebbséget tesz magának az utolsó forduló előtt: a mostani kör másik, szinte biztosan egyesre vehető összecsapásának (Reggio Emilia-Cholet) eredményétől függetlenül elég egyetlen ponttal megvernie az olaszokat az utolsó kanyarban hazai pályán, hogy bejussanak a legjobb 8-ba - hiszen nekik 4, a Reggio Emiliának pedig maximum 3 győzelme lenne. Ha kikapnak, akkor is mindegy, mi az eredmény a másik mérkőzésen, 11 pontnál nagyobb különbséggel kell nyerniük a Reggio Emilia ellen - ekkor 3-3 győzelem esetén is megelőzik őket egymás ellenivel.

(Megj.: az egyetlen csavart az jelentené, ha a Cholet mind Olaszországban, mind Magyarországon nyerni tudna, ekkor négyes holtverseny is előállhatna. Az előzetes esélyek miatt viszont ezzel a lehetőséggel csak az utolsó kör előtt foglalkozunk, amennyiben most meglepetést tudnak okozni Reggio Emiliában, az Olaj pedig veszít a Krka ellen.)

Azt láttuk már kétszer is Szolnokon, hogy a Krka egy kemény, fizikális kosárlabdát játszó, jól védekező alakulat, akiknek azért támadásban, felállt védelem ellen vannak problémáik. Verhető ellenfél, de ez a mostani mérkőzés azért nagyon messze van a kötelezőtől - nagyjából hasonló szinten van a két együttes, így egy nagyon érdekes ütközet várható.

A találkozót a Sport2 csatorna élőben közvetíti 18:00-s műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto, Slide - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus