A EuroChallenge legjobb 8 csapata között az Olaj

Ma este a Szolnoki Olaj KK a francia Cholet Basket gárdáját fogadta a EuroChallenge második csoportkörének utolsó fordulójában. A szolnokiak a teljes első félidőt uraltak, és a második negyed közepén el is húztak ellenfelüktől. Első 20 perc alatt megszerzett 9 pontos előnyüket a fordulás után növelni tudták, a harmadik negyed végére már a hazaiak örömjátékává vált a meccs, amely azonban a negyedik negyedre sokkal szorosabbá vált, mint amire számítani lehetett. Végül 74-67 arányban így is nyertek a magyarok, ezzel biztosan ott vannak a legjobb 8 között - hogy ki ellen kell játszaniuk, az pár perc múlva kiderül.

EuroChallenge, Második Csoportkör, J csoport, 6. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 4-2) - Cholet Basket (francia, 1-5) 74-67
(20-17, 21-15, 19-11, 14-24)

Szolnoki Olaj KK: Rakics 8, Vojvoda 12/3, Holiday 22/18, Lóránt 5, Báder 4.
Csere: Keller 2, Simon 6, Milosevics 11, Warren 4, Ivosev -.

Cholet Basket: Goods 6, Cox 9, Jomby 6, Wilson 4, Marquis 4.
Csere: Kante 6, Chatfield 14/12, Burrell 1, Ho You Fat 11, Mondadze 2, Morin 4.

A meccs teljes statisztikáját ezen a linken megtaláljátok!

Az első negyed ugyanúgy indult, ahogy Franciaországban - ugyan Justin Holiday elrontotta az első támadást, Vojvoda Dávid és Lóránt Péter pontjaival azonban gyorsan 4 pontos előnyt szerzett a Szolnok. A folytatás sajnos nem ugyanúgy alakult, ahogy idegenben - akkor 10-0-ig meg sem állt az Olaj -, a franciák ugyanis Rudy Jomby vezetésével viszonylag gyorsan felvették a tempót, a kiscsatár vezetésével tapadtak a vendéglátókra, az ötödik perc kezdetén mindössze egyetlen pont volt így a lemaradásuk (9-8). Vojvoda pontjainak köszönhetően nyílt ki az olló a játékrész második felének elején (16-10), de a Cholet egyszerűen nem akart leszakadni, pár támadópattanónak és abból visszatett duplának köszönhetően újra egy támadáson belüli különségnyire voltak, és három pontos hátránnyal végeztek az első felvonás végén is (20-17).

A második negyed elején beállni látszott a különbség, 2-4 pont között váltakozott a differencia a két együttes között. A ponttermés is jelentősen visszaesett, ahogy a játék színvonala és a ritmusa is - mindössze 6, illetve 5 pont jött a két együttestől az első 5 percben. Az ezúttal is egészen kiválóan játszó Vojvoda 12. pontjával tört meg a jég, ezzel a 16. perc elején 6 ponttal vezetett a Szolnok (28-22), majd Holiday percei következtek: az amerikai játékos két triplát is szerzett másfél percen belül, így a 18. percben először nőtt 10 pontra a hazaiak előnye (36-26). Úgy tűnt, hogy elrontja az Olaj a félidő végét, a gallok egy 6-0-s rohammal megint visszajöttek 4 pontra, Holiday azonban még egy triplát elsüllyesztett, Simon Balázs pedig a dudaszó pillanatában, szorongatott helyzetből volt eredményes, így 9 ponttal állt jobban a Szolnok a nagyszünetben (41-32).

A fordulást követően ugyan Lamayn Wilson szerezte az első pontokat, ám Holiday 5. hármasa után még Sztrahinja Milosevics, Willie Warren és Miljan Rakics is betalált, így egy 9-0-s futással már 16 egységgel vezetett a Szolnok a 24. perc végén, kezdett eldőlni a meccs (50-34). John Cox kezdett éledezni a túloldalon, két ziccerrel jelezte, hogy a vendégek még nem adták fel, de Milosevics egyedül tartotta ekkor a távolságot, így az idő telt, az előny azonban nem csökkent, a 28. perc közepén is megvolt még a közte 16 (56-40). A mérkőzés kezdett örömjátékká változni a hazaiak számára, úgy tűnt, mintha egyedül lennének már csak a parketten. Simon kitűnő passzokkal hozta helyzetbe társait, Báder Márton duplájával pedig kialakult a harmadik negyedet követő 17 pontos szolnoki előny (60-43).

A záró negyedet is a franciák kosara nyitotta: a vendégek első eredményes triplájukat dobták a meccsen, 15 kísérletre volt szükségük ehhez. Két és fél percig kosárképtelen volt az Olaj - a jeget Lóránt Péter törte meg, de a támadójáték teljesen leült a negyed felvonásra, a franciák pedig Cox vezetésével 5 perccel a vége előtt 7 pontra jöttek vissza egy 2-13-as futással (62-55). Óriási szüksége volt az Olajnak egy kosárra, amelyet a találkozó legjobbja, Holiday meg is szerzett, hatodik tripláját süllyesztette el, ráadásul egy duplát is bevágott utána. Mielőtt még nagyon megnyugodthatott volna a hazai közönség, Eric Chatfield bedobta második és harmadik hármasát is, így két és fél perccel a vége előtt megint csak 7 pont volt a két fél közti különbség (69-62). Dragan Alekszics időkérése hatott, Chatfield minden erőfeszítése ellenére sem tudott már közelebb kerülni lényegesen a francia alakulat, így a Szolnok 74-67 arányban nyert és biztosan továbbjutott a negyeddöntőbe.

A csoport másik mérkőzésén a Krka nyert helyzetből, hosszabbítás után 66-69 arányban veszített a Reggio Emilia ellen, ezzel az olaszok a csoportelsők, a Szolnok pedig második helyen jutott tovább, ahol az észt Tartu Rock lesz a magyarok ellenfele.

A negyeddöntők teljes programját ezen a linken megtaláljátok!

 

Foto - szolnokiolaj.hu
Slide - MKOSZ Kosarsport facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus