A Gravelines-t fogadja a Körmend

Szerda este 18:00-tól a csoportelső BCM Gravelines Dunkerque együttesét fogadja az Egis Körmend a FIBA Europe Cup első csoportkörének utolsó előtt, 5. fordulójában - megkönnyítheti saját helyzetét Teo Cizmic együttese az utolsó kör előtt.

FIBA Europe Cup, B csoport, 5. forduló
Egis Körmend (magyar, 2-2) - BCM Gravelines Dunkerque (francia, 4-0)
2016.11.16., szerda, 18:00 (TV - DIGI Sport 1, 17:55)

A franciákat felállásáról volt már szó három hete - azóta egy embert igazoltak, azt a 29 éves, 193 centi magas Sek Henryt, aki az előző idényben a Szolnoki Olaj KK ellen játszott, még a CAI Zaragoza színeiben, most pedig a Pau Ortheztől érkezett nemrég. Ő már játszott az előző, Donar Groningen elleni FIBA Europe Cup mérkőzésen is, valószínűleg számolni kell vele most is, Anthony Dobbins viszont november 5-én, a Strasbourg elleni bajnokin megsérült, ő azóta nem lépett pályára egyetlen meccsen sem, Steven Gray pedig egy héttel korábban, a Monaco elleni francia élvonalbeli találkozó óta nem jelentkezett játékra, így azért most valamivel rövidebb rotációval dolgoznak (Mokoka és Djimrabaye csak mutatóban játszanak).

Várható rotáció:
Cobbs - Henry - Gibson - Hesson - Solomon
(Gray - Dobbins -) Mokoka - Keita - Pietrus - Cel - Djimrabaye

Gyakorlatilag az összes mérkőzésük szoros volt a Körmend elleni meccs óta, hiszen a listavezető Monaco is csak az utolsó negyedben nyert ellenük (79-71), az egyre jobb formába lendülő Strasbourgot egy ponttal győzték le (73-72), a címvédő ASVEL-től pedig 3 ponttal kaptak ki (73-70). Mindössze 3-5-tel állnak a Pro A-ban, de azért ez egy borzasztóan kemény sorsolás volt számukra az utóbbi időben. A nemzetközi porondon csak 98-95-re verték a Limburg Unitedet, a Donar ellen pedig hazai pályán egy ki-ki végjátékot sikerült behúzniuk végül (71-67). Továbbra is nagyon erősek, hiányzók ide vagy oda (a kezdőjük kiváló, oda kell figyelni a kezdésre, amire az előző meccsen nem sikerült), de azért fogható ez a francia csapat a jelenlegi állapotában.

Nem mellékes, hogy ők már továbbjutottak a következő körbe, hiszen a Körmend és a Donar közül már csak egy csapat érheti el a négy győzelmet, ami nekik már megvan. Nyomás tehát nincs rajtuk, de nem tudni, mennyire akarnak megszakadni egy tét nélküli összecsapáson - mivel 95-76-ra nyerték az első meccset, így ha 19 ponton belül maradnak, akkor a csoportelsőség is megvan nekik, akkor ugyanis nemcsak a Donart verik oda-vissza, de a Körmend ellen is jobb lesz az egymás elleni mérlegük.

A magyar együttes számára ez azért segítség lehet, de a Körmend egyébként is nagy formában van, a hazai bajnokságban rendszeresen nagy különbségű győzelmeket aratnak Teo Cizmicék, 5-0-lal ráadásul továbbra is hibátlanul állnak a tabella élén. A Limburg United ellen idegenben is parádéztak a vasiak, úgyhogy kifejezetten jó formában és önbizalommal telve várhatják a franciákat. Valószínűleg most is Devon Saddler nélkül kell kiállniuk, ami alapvetően nagy hátrány egy ilyen erősségű ellenféllel szemben - nagy szükség lenne arra, hogy minden ember rendelkezésre álljon -, de az utóbbi hetekben Saddlerrel és nélküle is ment a szekét, a Petty, Smith, Allen trióból bárki tud nyerőember lenni, úgyhogy ez a mérkőzés még úgy is hozhatónak tűnik hazai környezetben, ha a Gravelines úgy áll hozzá, mintha nem jutott volna tovább - arra nem lehet alapozni, hogy majd leengednek.

A Körmendnek nagyon jól jönne egy győzelem, de nem ez a fontosabbik meccs a hátralévő kettő közül. Ha Ferencz Csabáék nyernek holnap, akkor annyit intéznek el maguknak, hogy a Donar-Limburg United meccs végeredményétől függetlenül elég lesz egyetlen ponttal legyőzni a hollandokat. Ha kikap a Körmend, de a Donar is, akkor ugyanez igaz az utolsó fordulóra (azzal azért kár számolni, hogy a belgák majd Hollandiában nyernek meccset), ha viszont kikap a Körmend, de a Donar nyer, akkor sem történik nagyobb baj, akkor ugyanis legalább 6 ponttal kell legyőzni az utolsó fordulóban a hollandokat, hogy továbbjusson a magyar együttes (79-74 volt az első meccs a Donarnak). Tovább tehát nem juthat a Körmend holnap, de megkönnyítheti a helyzetét az utolsó, mindent eldöntő forduló előtt.

A találkozót 17:55-ös műsorkezdettel közvetíti a DIGI Sport 1, de lesz élőképes stream is, azt a holnapi napon közzétesszük.

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus