A JKSE alig talált be, így simán kikapott

A Jászberény férfi meccsen ritkán látható kevés pontot dobott történelme első hazai nemzetközi kupameccsén, s bár nem brillírozott a 2011-es címvédő, mégis, a szlovén Krka együttese könnyedén nyert a Salgótarjában megrendezett találkozón.

Eurochallenge, F csoport, 2. kör
2013. november 12. Salgótarján

Fortress Jászberény - Krka Novo Mesto 41-58 (11-19, 8-10, 8-14, 12-15)

JKSE: Raivio 8, Soós, Markovics 10, Dramicsanyin 11, Lázár 2.

Cs: Dukics, Horti 7, Szögi 3/3, Mladenovics. Vezetőedző: Földi Sándor.

Krka: Rojc 5/3, Lapornik, Muric 17/3, Hukic 9/3, Bolcina 4.

Cs: Booker 2, Kastrati 4, Buljan 4, Pavic 5, Klobucar 8/3, Zatezic. Vezetőedző: Alekszandar Dzsikics.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA (Katt rá!)

Földi Sándor: - Nem egy közönségcsalogató meccs volt. Előzetesen nagyon örültem volna ha ennyin tartjuk a Krka csapatát, de annak is örültem volna, ha nem 40 körül dobunk, hanem jóval többet. Iskolajátékot mutattak be a szlovének védekezésből. Túl vagyunk az itthoni tűzkeresztségen, remélem tudunk jobb játékot is nyújtani majd. Ezt a védekezést kell gyakorolni edzésen, hogy előrelépjünk. A legjobb ma a szurkolás volt. Ennyi eladott labdával nem lehet meccset nyerni, maximum extra támadással és védekezéssel. Nekem is és másnak is tanulni kell mindebből, szeretném ha a magyar kosárlabda szineit méltóbban képviselnénk a továbbiakban.

Soós Gábor: - A mai mérkőzés megmutatta hol tart egy Krka és hol a mi csapatunk. Nem tragikus az eredmény, ez az 58 kapott pont jó, mindenki akart is, de most ennyire tellett. Ha jobban célzunk távolról, 10 körül kaptunk volna ki. A sportban azonban nincs "ha". Előre kell nézni, nem szabad csüggedni. Közel a következő meccs, kötelező győzelmet várok a Pécs ellen. (Kérdésre válaszolva, miszerint milyennek érzi az EC mezőnyét?) Mindhárom csoportellenfelünk klasszis csapat, a sorsolás szerint a lehető legnezebb vetélytársakat kaptuk. Próbálunk megtenni az Eurochallenge-ben mindent, amit lehet, de ez nem mehet a magyar bajnokság rovására. Az biztos, hogy itthon is erre a sebességre, iramra van szükség a meccseken.

Az a Krka látogatott a Jászberényhez (igaz, Salgótarjánba, mivel a mérkőzést ott tudták megrendezni), amely alakulat egyfelől nagy név az európai mezőnyben, másfelől 2011-ben győzött az Eurochallenge-ben, ráadásul itt az első fordulóban már legyűrte az Ural Jekatyerinburgot. A JKSE a Tofas otthonában debütált az európai porondon, egy vállalható vereséggel.

ELSŐ NEGYED

Fiatal, Hukic kivételével alig húszévesekből álló csapattal kezdett a Krka, amely ráadásul magasabb volt, mint a JKSE (s amelynek soraiban a Körmendről ismerős Zvonko Buljan is ott volt). Majdnem három perc kellett az első hazai kosárhoz, de a vendégek is csak egy duplát szereztek addig (2-2). Ezután sem ontották a kosarakat a felek, és Muric triplája majdnem a negyed felénél esett, amivel 2-5-re változott az eredmény. Hibákat láttunk főleg, illetve jó hazai védekezést, de sajnos a támadások nem mentek a Jászberénynek. Cserélt is Földi mester, és Dramicsanyin helyett először Dukics, majd Lázár helyett rövidesen Horti is érkezett, magyarán minőségi centereket küldött be a szakember az addig inkább csak vergődő kezdők helyett. Aztán amikor a vendégek távolról is pontosabbak lettek gyorsan el is léptek (2-10). Földi Sándor időt kért. Ismét hármast kapott azonban a JKSE, de legalább Markovics is betalált, tehát a nagyon kevés 2 pontról végre elmozdult a Berény (eddig csak Lázár és a szerb légiós ért el kosarat).

Újabb eladott labda (Markovics volt a tettes) után növelte könnyű kosárral előnyét a szlovén alakulat, így mi annak örülhettünk, hogy Markovics később azzal javított, hogy nehéz helyzetben is gólpasszt adott a remek ütemben érkező Hortinak (7-15). Ám látszott, ez, hogy Raivio ismét kényszer-irányítót játszik (Savic még nem magyar, így megint ő maradt ki a külföldiek közül, ám ezzel stabil irányítóját adta fel Földi tréner), nem ízlik az amerikainak. Igaz, utána egy szerencsés, majd egy pompás Dukics-passz utáni befutást lezáró kosárral jelentkezet Raivio, ám a szlovének még egy sima helyzetet ki tudtak játszani a negyed vége előtt, ezért elég simán vezetett a Krka (11-19).

MÁSODIK NEGYED

Ezt is jobban kezdték a vendégek (11-21). Lázár kiváló passza után Dramicsanyin talált be, ezt tapsolhattuk. Amúgy ekkor már Szögi Ádám irányított (az első negyed vége felé jött be), vagyis olyan ember játszott egyesben, akinek tényleg ez a posztja. A védekezése egészen jó volt a Jászberénynek (hol lépéshibára kényszerítették ellenfelüket, hol Lázár blokkolt nagyot), ám támadásban olykor lagymatagok voltak a fiúk, ezért a nem igazán zseniálisan játszó Krka ellen nem kerültek olyan helyzetbe, hogy esélyük legyen a fordításra (13-25). Az mindenesetre bíztató volt, hogy nehezen érték el pontjaikat a szlovének, de ez hatványozottan volt igaz a magyar csapatra is.

Az is fontos adat, hogy mivel egyébként is kevés alkalommal került helyzetbe a JKSE, lényeges lett volna, hogy a lepattanókat még jobban szedje, akár olykor az ellenfél palánkja alatt is (ami egyébként időnként megvalósult). Odaát egyelőre Hukic és Muric (9 és 7 pont) volt a leghatékonyabb támadásban, míg Raivio 6 ponttal volt a legeredményesebb berényi. Aztán beállt a korábban sérüléssel bajlódó Mladenovics is a hazaiaknál, de még azzal együtt sem tudott komolyan közeledni vetélytársához a JKSE, hogy ziccereket hibáztak néha a szlovénok (19-29).

HARMADIK NEGYED

Szinte szokásosan ismét a Krka rajtolt erősebben, mintha megbeszélték volna a csapatok, hogy minden negyed szlovén kosarakkal kezdődik (19-33). Markovics triplája (az első ilyen a meccsen magyar részről) éppen ezért nagyon jókor jött... Amit aztán visszavontak a bírók, s csak kettesnek adták meg. Raivio továbbra is nehéz dobásokat vállalt fel, s bár így is az egyik legjobb támadója volt a hazaiaknak, de korántsem azt tudta nyújtani a szlovén gárda ellen, amit a magyar bajnokságban kisujjból kiráz. A meccs maga azonban nem volt tragédia, a JKSE szépen tartotta magát nevesebb, s jobb vetélytársa ellen, más kérdés, hogy a győzelmi esélyeket 2-10 után szinte el is felejthette. Viszont az is igaz, hogy nem vallott szégyent a berényi csapat, ám bosszantó volt, hogy néha egy kicsivel több vállalás talán belefért volna, hogy komolyabb veszélyt jelentsen a Földi-legénység a Krka együttesére.

NEGYEDIK NEGYED

A záró negyed egyik fő kérdése az volt, hogy vajon tényleg nagyon kevés pontot fog dobni a JKSE, vagy meg tudja rázni magát a záró negyedben. A vendégeket kevés ponton tartotta a Berény, ami dicséretes, ám a támadások jó befejezése ritka volt, mint a fehér holló. Igaz, ehhez sokkal jobban kellett volna dobni a távoliakat.  

Markovics szépségdíjas kosara szépségtapasz volt a támadásaink gyengeségére, de a profin hozzáálló szlovének továbbra is uralták a találkozót, s jó százalékban használták ki a hazaiak hibáit.

A végére húsz pont fölé nőtt a vendégek előnye, s bár a védekezéssel nem volt gond (sőt, az dicsérhető), ám egészében véve sok esélye nem volt a Jászberénynek ezen a találkozón.

Az is érdekes dolog, hogy az egykor Magyarországon sztárnak számító, bőven 20 pont feletti átlagot produkáló Buljan ezen a meccsen, a Krka színeiben, bár 20 perc körül játszott, de alig dobott kosarat, vagyis csak egy volt a sok iparos közül - más a szlovén szint...

A JKSE sok labdát adott el, kevés triplát dobott (általában kevés kosarat szerzett). Egyes alapemberei meddőnek bizonyultak (Soós például hiába próbálkozott, sehogyan sem sikerült betalálnia), s ez így együtt sima Krka-győzelmet eredményezett. A lepattanók harcát megynerte a JKSE (36-30), emellett ha az egyéni teljesítményeket nézzük Milos Markovics duplaáduplát ért el (10-10 pont és lepattanó), ám ez most messze nem volt elég.

Ezzel a Jászberény 0/2-es mutatóval utolsó az Eurochallenge F csoportjában, a Krka viszont 2/0-val az élen áll.

Legközelebb a Jekatyerinburg otthonában lép pályára a JKSE november 26-án kedden, vagyis két hét múlva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus