A kimaradt ziccerek okozták az Olaj vesztét

A Lietuvos elleni meccshez képest nagyot javult játékban és akarásban a Szolnok, de a rengeteg rossz közeli dobás megpecsételte a sorsukat

 

EuroCup csoportkör, E-csoport, 3. forduló:

Szolnoki Olaj KK - Zenit Szentpétervár 75-84 (14-17, 17-20, 18-26, 26-21)

Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok. Vezette: Vojinovic (montenegrói), Laurinavicius (litván), Biricik (török).
 

Olaj: Craft -, Vojvoda 20/9, Boriszov 22/9, Milosevics 9, Keller 4.

Csere: Wittmann 4, Green 12, Gregory -, Natyazko 4/3.

Zenit: Vikhrov 6, Toolson 6/3, Komisszarov 3, Koscsiev 3, Pushkov -.

Csere: Antipov 8/6, Dowdell 24/6, Landry 21/3, Golovin 2, Valiev 4, Karpukin 7/3.

 

Láthatóan alaposan felszívta magát az Olaj a mérkőzésre, egy 7-0-s futással kezdtek, Boriszov büntetőből, ziccerből és triplából is eredményes volt – eközben a túloldalon csak keresték a játékukat az oroszok, alaphibákat vétettek. Az időkérés után sem javultak támadásban, de védekezésben összekapták magukat, így két percre befagyott az eredményjelző. A csapatkapitány Landry gyötört be egy támadópattanót és tette fel a Zenitet a táblára, de a túloldalon Milosevics csinált 2+1-et, ráadásul Kornyievnek gyorsan le is kellett ülnie 2. faultja miatt. 11-4-re vezetett a Szolnok az első negyed közepén, a cserékből viszont nem jött ki jól a hazai csapat, különösen Natyazko hibázott többet a kelleténél, ráadásul Vojvoda hevesen reklamált egy lépéshibát, őt technikaival büntették a játékvezetők. Bár kidolgozott támadásból továbbra sem találtak be a vendégek, büntetőkkel, illetve Toolson futtából elengedett hármasával ők is egy 7-0-t csináltak, és kiegyenlítettek. Pór Péter időkérése után Green gyorsan dobott is egy ziccert, az oroszok viszont megint második esélyből egyenlítettek, majd Landry ziccerével át is vették a vezetést.


A második negyedet is jobban kezdte a Szolnok: Boriszov büntetőkből, Green betörésből volt eredményes, az oroszok eközben 2 faultot is beütöttek. 1-2 eladott labda és elhibázott dobás elég volt azonban, és a Zenit máris tudott egy kicsit futni – Dowdell lubickolt ekkor, meg is lépett csapata (18-23). Natyazko hárompontosa nagyon kellett, de Antipov rögtön vissza is adta a kölcsönt, Toolson pedig könnyed ziccert dobott. Összességében nem mutatott jól a támadójáték összképe hazai szempontból, palánk alatt Keller rendre hibázott, de a mezőnyemberek sem álltak a helyzet magaslatán. A 17. percben kigyűlt a vendégek bónusza, de Keller büntetőből sem tudott betalálni – hozzá kell viszont tenni, hogy védekezésben óriásit melózott. Vojvoda triplája adott egy kis lendületet, majd ugyanő Kellernek adott alley-oopot, így a 10 pont körüli különbségről visszatáncolt a Szolnok - de a másik csapatkapitány, Landry is villant, így hat pontos előnnyel mehetett a Zenit a nagyszünetre.

Az első félidőben mindössze 26 százalékkal dobta a Szolnok a kétpontosokat szemben a Zenit 42-jével, a palánk közelében a legkönnyebb helyzeteket is elrontották – egyértelműen ebben kellett javulniuk, a játék többi elemében teljesen kiegyenlített volt a két gárda teljesítménye.

Nagy rohanás és rengeteg hiba vezette fel a második félidőt, a hazaiak ismét sorra hibázták el a ziccereket – a túloldalon Landry nyugodott meg a leghamarabb, majd Antipov bombázott be egy triplát, pillanatok alatt 11 pontra nőtt a Zenit előnye. Egyedül Boriszov volt veszélyes a gyűrűre, de dobásaira rögtön érkeztek a válaszok – főleg Dowdell szórta meg magát ebben az időszakban, állandósítva a 10 pont feletti differenciát. 39-52-nél Pór Péter magához is rendelte övéit, mert félő volt, hogy 20 pont körülire hízik az orosz fór. Vojvoda be is szórt két nagy triplát, erre támaszkodva a Szolnok 10-en belülre is jött – de a vendégek időt kértek, és három könnyű kosárral javítottak.

Wittmann és Green végre betalált a tábla alól a 4. negyed elején, de a különbség nem csökkent 10 pont alá annak ellenére, hogy 2 perc alatt kigyűlt a vendégek bónusza. Antipov és Karpukin kosarai után már 17 egységgel járt előrébb a Szentpétervár – ekkor viszont Boriszov és Milosevics pontjaival megindult a Szolnok, 63-73-ra feljöttek, majd Vojvoda ziccerével már 10-en belül jártak, jött is az orosz időkérés. Vojvoda újabb közeli találatával már csak hat pont volt közte, majd Vojvodának és Craftnek is volt lehetősége tovább faragni a különbséget – mindketten hibáztak, Dowdell és Landry viszont nem: 71-79-cel mentek a csapatok a végjátékba. Itt már nem termett babér a hazaiaknak, a Zenit nagyon rutinosan hozta le az utolsó perceket – a szolnokiak nagyon bánhatják, hogy a meccs első három negyedében tömérdek ziccerük maradt ki.

Kép, slide: szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus