A Krka ezúttal a Jászberény miatt látogat Magyarországra

Holnap este 19:00-tól a Fortress Jászberény először lép pályára európai kupában "hazai" parketten - a Jász-Nagykun-Szolnok megyei együttes Salgótarjánban fogadja az Adria Ligából már ismert Krka Novo Mestót. A találkozó esélyese ezúttal sem a magyar csapat, hiszen az évek óta a legjobb délszláv csapatok ellen edződő szlovén ellenfelet a sorozat egyik esélyesének is tartják, két esztendővel ezelőtt meg is nyerték a kiírást. Hogy hogyan is állnak fel most, és mi várható a találkozón, azt vizsgáljuk cikkünkben kicsit behatóbban!

EuroChallenge, Első csoportkör, F csoport, 2. forduló
FORTRESS Jászberény (magyar, 0-1) - Krka Novo Mesto (szlovén, 1-0)   2013.11.12., kedd, 19:00 (TV - DigiSport 2, 18:45)

Nyáron visszatért sikeredzőjük, a szerb Alekszandar Dzsikics, akivel 2010-ben és 2011-ben szlovén bajnokok lettek, két éve pedig a EuroChallenge-trófeát is begyűjtötték.

Nem volt olyan sok változás a keretükben, viszont a kezdőben három poszton is csere történt. Két amerikaival dolgoznak: Malcolm Armstead irányítóként, míg Christpoher Booker a palánk alatt használható. Dobóhátvéd és kiscsatár poszton maradt Jaka Klobucar és Edo Muric a tavalyi keretből, erőcsatárban azonban váltottak: a magyarok számára Körmendről - és közvetve a Telekom Bonnból is - ismerős Zvonko Buljant igazolták le négyesbe.

A kispadon két új emberük van: Luka Lapornik és Jasmin Hukic is swingmanek, tehát kettes és hármas poszton egyaránt játszathatók taktikától függően. Mellettük az aktív rotációnak részese még az U20-as szlovén válogatott dobóhátvédje, Matej Rojc, illetve a center Smiljan Pavic. Ez a 9 ember alkotja azt az állományt, amely rendszeresen megfelelő lehetőséget kap Dzsikics mestertől - és akkor a 19 éves, U20-as szlovén válogatott Erjon Kastrati, vagy a szintén 19 esztendős center, Tomaz Bolcina még szóba sem került, ők idén nem kaptak egyelőre túl sok szerepet.

Várható rotáció:
Armstead - Klobucar - Muric - Buljan - Booker
Rojc - Lapornik - Hukic - Pavic

Az Adria Ligában a Szolnokhoz hasonlóan 3-4-es mérleggel állnak a szlovének - otthon ugyanúgy egy vereségük van, mint az Olajnak, és a magyarokhoz hasonlóan képtelenek voltak még idegenben nyerni. A EuroChallenge első fordulójában, hazai pályán mindössze 80-75 arányban győztek az orosz Ural Jekatyerinburg ellen, ez a későbbiekre, illetve az esetleges csoportelsőségükre nézve egyáltalán nem olyan kiugróan jó eredmény, messze vannak a jó formától.

A legnagyobb gyengeségük, hogy nincs igazi vezérük - az amerikaik közül inkább Armstead az, aki erre a szerepre megfelelő, de legutoljára hetekkel ezelőtt tudott olyan teljesítményt nyújtani, amivel ezt a jelzőt kiérdemelte volna. Legtöbbször Muric szokta magára vállalni a nagy dobásokat, ő viszont több kevesebb sikerrel jó is ebben, szoros végjátékban a legnagyobb figyelmet Armstead mellett neki kell szentelni. Márpedig szoros összecsapásra lehet számítani - a Krka egyszer ugyan kikapott a Cedevitától 28 ponttal (83-55), ám a többi meccseiken sorrendben 3, 8, 4, 3, 1, 5, 5 pont volt a különbség.

Ennek oka leginkább az, hogy elég jó védekezésük mellett támadójátékuk egyelőre alulról súrolja a pocsék szintet. A második legkevesebb pontot átlagolják az AL-ben (67.43) a második leggyengébb mezőnyszázalékkal (40.77%) és a második leggyengébb büntetőszázalékkal (62.5%). Ha van a támadójátékuknak még egy gyenge pontja, akkor azok a kinti dobások - ezeket a helyzeteket egyelőre csak 28.4%-ban tudják pontra váltani, és igazán Armsteaden (35.7%) kívül csak Klobucar (33.3%) éri el a még éppen elfogadható szintet, Rojc 66%-a összesen 4 bedobott triplát takar az AL-ben, a többiek pedig nem érik el a 30%-ot.

Ami a hátrány ebben a keretben, talán az az előny is. Nagyon egységesek, masszívak, "csúnya" kosárlabdában nagy rutinjuk van. A 183 centis Armsteadet leszámítva mindenki legalább 195 centi a keretben, ez pedig pattanózásukon meg is látszódik - a 9 fős aktív rotációból csak Rojc nem átlagol legalább három pattanót meccsenként, de ebben a kategóriában legjobbjuk, Hukic is csak 4.7-et tud felmutatni találkozónként, nagyon kiegyensúlyozottak. Magasságuk miatt kifejezetten fizikális játékot szeretnek játszani, úgyhogy erre felkészülhet a magyar együttes.

A Jászberénynél előre nagyon nehéz megmondani, mi lehet a felállás, tekintve hogy egy légiósuknak mindenképpen ki kell maradnia a keretből. A magyar bajnokságban az előző négy találkozón sorrendben Dramicsanin, Savic, Markovics és Raivio voltak ennek a szenvedő alanyai, és olyan rettenetesen jól nem is zárta ezt a szakaszt a Berény, hiszen 3-0-ás kezdésüket követően csak 1-3-at hoztak ebben a periódusban - hozzá kell tenni, hogy háromszor idegenben léptek parkettre, de mindháromszor vesztesen hagyták el a játékteret.

Holnap Markovics szinte kihagyhatatlan lesz érzésem szerint, a fizikai adottságai nagyon kellenek a szlovének ellen, a Muric-Hukic duó ellen Soós egyedül kevés. Irányító nélkül nem nagyon lehet ezt a játékot játszani, úgyhogy Savic helye is biztosan tűnik az én olvasatomban - bár a Tofas ellen is nélküle játszott a berényi alakulat.

Raivio és Dramicsanin közül ezúttal talán utóbbira lehet nagyobb szükség, de ha úgy ítéli meg Földi Sándor vezetőedző, hogy a Dukics, Horti, Lázár hármas is fel tudja venni a versenyt a Buljan, Booker, Pavic trió ellen, akkor Raivio is szerepet kaphat. Az ő támadásbeli potenciálja győzelmet érhet, ezúttal azonban Dramicsaninnak is kulcsszerepe lehet támadásban, a Krka egyik leggyengébb pontja védekezésben ugyanis Buljan, négyes poszton meg lehet őket zavarni.

Amiben mindenképpen javulni kellene a magyaroknak, az a védekezés, mivel sorozatban 80 pont környékén vagy efölött kapott a Berény idén. Bár a Krka támadójátéka nagyon messze van a "precíz" vagy a "kiforrott" jelzőktől, futni tudnak, így a gyengébb visszarendeződéseket kegyetlenül meg fogják büntetni.

Harcos, küzdős meccset várok, amit 1-2 támadásbeli extra teljesítménnyel be is húzhat a JKSE, de ehhez gyakorlatilag a teljes meccsen keresztül fel kell tudniuk venni a versenyt fizikálisan a szlovénekkel, ami nagyon nem egyszerű feladat, nem ehhez a mértékű brusztoláshoz van szokva a Földi-legénység a magyar bajnokság által, az szinte biztos.

A találkozó magyar idő szerint 19:00-kor kezdődik, és a DigiSport 2 csatorna 18:45-ös műsorkezdettel közvetíti. A fibaeurope.com-on élőben lehet majd követni a meccs alakulását statisztika formájában, a pontos linket a mérkőzés előtt, holnap este közzétesszük ebben a cikkben.

Hajrá Jászberény, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto, Slide - Gémesi Balázs, Jászberényi Kosárlabda Sportegyesület facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus