A második félidőben hengerelt a Szolnok

A Szolnoki Olaj KK csapata ma este lejátszotta második meccsét is a EuroChallenge második csoportkörében. A szlovén Krka Novo Mesto elleni találkozó első félideje az első 3 percet leszámítva felejthetőre sikeredett, a magyar együttes 4 pontos előnnyel várta a fordulás utáni részt. A második félidő sokáig nem sikerült jobban, mint az első, de a negyedik negyedre teljesen elvesztette a fonalat a vendég gárda, az Olaj 20 pont fölé is tornázta előnyét, végül 65-48 arányban nyert.

EuroChallenge, második csoportkör, J csoport, 2. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-1) – Krka Novo Mesto (szlovén, 1-1) 65-48
(15-15, 14-10, 16-12, 20-11)

Szolnoki Olaj KK: Warren 9, Vojvoda 7/3, Milosevics 15, Lóránt 2, Báder 8.
Csere: Holiday 11/9, Keller 10, Simon 3/3, Ivosev -, Rakics -.

Krka Novo Mesto: Rojc 5/3, Kastrati -, Muric 11/3, Pavic 2, Booker 5.
Csere: Becirovic 13/3, Klobucar 4, Buljan 6, Bolcina 2.

A teljes statisztikát ezen a linken megtaláljátok!

A mérkőzés első kosarát, egy Smiljan Pavic-ziccert leszámítva jobban kezdett a hazai alakulat. Vojvoda Dávid volt főszerepben: kintről és egy gyorsindítást követően ziccerből is betalált az első három percben, két másik betörését pedig szintén kosár követte, így a 3. perc végén 7 ponttal állt jobban a Szolnok (9-2). Edo Muric fél percen belül dobott két könnyű duplájával zárkózott a Krka, majd nagyot esett a játék színvonala, mindkét oldalon nagyon sok üres dobás is kimaradt, és nagyon sok fault közeli szituációnál is néma maradt a játékvezetők sípja mindkét oldalon. 12-10 után Simon Balázs a dudaszó pillanatában szerzett triplát védővel a nyakában, két és fél perccel az első felvonás vége előtt, de a negyed hátralévő szakaszában nem tudott pontokat szerezni az Olaj. Megvillant a túloldal legnagyobb nevű játékosa, Sani Becirovic: egy forintos passzából Muric dobott ziccert, majd maga vállalt triplát, így az első 10 perc végén egyenlő volt az állás (15-15).

A második negyedet is a szlovének nyitották jobban – Muric dupla -, de megint válaszolni tudott a Szolnok – igaz, a játék színvonala nem verdeste az eget, és akkor még finoman fogalmaztunk. Justin Holiday nagy percei voltak ezek: az amerikai swingman az utóbbi hetek pocsék formája után kifejezetten hasznosan kosárlabdázott, pattanókat brusztolt ki, két kosarat is szerzett, neki köszönhetően a 13. perc végén a magyaroknál volt az előny (21-19). A Krkának gyorsindításokat, sima passzokat sem sikerült megoldani, emellett egészen pocsékul dobtak, viszont a Szolnok sem tudta ezt kihasználni, a támadások mindkét oldalon esetlegesre sikerültek, így összesen 12 pont esett a negyed első 6 percében (23-19). A szlovéneknél továbbra sem változott semmi – vagy el sem jutottak dobóhelyzetig, vagy a jónál is jobbat akartak, így összesen két büntetőt tudtak még bedobni a 20. percig. Az Olaj egy-két jó akciónak köszönhetően meg is lépett (29-21), de az utolsó percet megint elrontotta a hazai gárda: Zvonko Buljan horogdobása után Becirovic pofozta be a félidő utolsó másodpercében a labdát a gyűrűbe (29-25).

Ennek a két kosárnak „hála” mindössze 4 egységgel volt lemaradva az egyébként a statisztika és a játék képe alapján is vállalhatatlanul játszó vendég együttes – három létszámfölényes gyorsindítást rontottak el úgy, hogy dobóhelyzetig sem jutottak, a kétpontosokat 37%-kal (10/27), a triplákat pedig 10%-kal (1/10) dobták. A Szolnok sem tündökölt egyik statisztikában sem – a duplákat 38.3%-kal (8/21), a triplákat 33.3%-kal (3/9) értékesítették. Az Olaj a büntetőkkel is rosszul gazdálkodott (50%, 4/8), de a védőpattanókkal még nagyobb gondja akadt a hazaiaknak – a Krka 13 támadópattanót szedett, a Szolnok 13 védőt, tehát a hazai palánk alatt lecsorgó labdák felét a vendégek gyűjtötték be, új támadási lehetőséget indítva ezzel maguknak (a túloldalon ugyanez az arány 14-7 volt a szlovéneknek).

A nagyszünet után semmi nem változott szinte. A Krka az első támadásából szerzett egy triplát, de mezőnykosarat egészen a 29. percig nem tudtak ezután dobni, radásul a büntetőkkel is borzasztóan gazdálkodtak. Az Olaj 5 és fél percig ugyanilyen gyengén játszott - Báder középtávoli tempója és két büntetője tartotta az eredményt és a különbséget (33-29). A hazaiak Sztrahinja Milosevicsnek köszönhetően sokkal jobban pattanóztak, mint a meccs korábbi szakaszában, a szerb főleg a támadópalánk alatt serénykedett. A 26. perc közepén aztán Muric színészkedésért technikait kapott, az ezért megítélt két büntetőt Willie Warren bedobta, ráadásul a labdabirtoklásból Holiday triplát szórt, így ezen a meccsen óriási előnynek számító 9 pont volt a Szolnok fórja ekkor, Milosevics újabb támadópattanó utáni 2+1-es akciójával pedig megvolt a közte 10 is a 27. perc közepén (41-31). A szakasz vége nagyon felemás képet mutatott: büntetőknek és egy óriási kavarodás utáni Buljan-ziccernek köszönhetően 4 egységre zárkózott vissza a Krka (41-37), de a negyed legvégén kétszer is betalált az Olaj, most Keller Ákos tudott majdnem dudaszóra kosarat szerezni, így 8 ponttal álltak jobban a szolnokiak a záró 10 perc előtt (45-37).

Az utolsó negyed elején úgy tűnt, el is dőlhet a meccs, ugyanis hiába dobott Buljan kitekeredett helyzetből ziccert, Keller, Milosevics és Warren is válaszoltak, plusz a szlovének egy támadás alatt kihagytak 4-5 ziccert, amitől Buljan láthatóan elszállt fejben. 33 perc után időt kellett kérnie Alekszandar Dzsikics vezetőedzőnek, hiszen csapata a 12 pontos hátrány mellett mentálisan is gödörben volt (51-39). A játékmegszakítás semmit nem használt, sőt, a magyarok lendületet kaptak, Warren legjobb periódusát ekkor élte - zsákolás, gólpassz Kellernek -, Milosevics pedig továbbra is magas fokon pörgött, így a 38. perc kezdetén már 19 pontosra duzzadt a szolnokiak előnye. A szlovének abszolút tanácstalanul játszottak, Holiday triplája után 22 pontos is volt a hátrányuk (63-41). A végeredmény 65-48 lett, ezzel az Olaj nagyon szépen javította kosárkülönbségét is, nemcsak a győzelmet szerezte meg.

Fotó, slide: Kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus