A Mornar Bar vendége lesz az Olaj

Holnap este 20:30-tól a montenegrói Mornar Bar vendége lesz a Szolnoki Olaj KK együttes a FIBA Europe Cup második csoportkörében.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, K csoport, 1. forduló
KK Mornar Bar (montenegrói, 0-0) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 0-0)
2017.12.20., szerda, 20:30

A Mornar Bart 1974-ben alapították, de nem nagyon vannak nagyobb eredményeik - háromszor voltak döntősök a montenegrói bajnokságban, háromszor a montenegrói kupában, illetve egy alkalommal a Balkán Ligában, de egyiket sem sikerült megnyerniük végül. Tavaly mindkét hazai sorozatban a Buducsnoszttól kaptak ki a döntőben (mint ahogy egy évvel korábban is), a nemzetközi porondon pedig a Bajnokok Ligájában szerepeltek, ahol a csoportkörben 3-11-gyel a D csoport utolsó helyén végeztek.

Idén egyelőre a montenegrói bajnokságban nem szerepelnek, hiszen Adria Ligáznak, ahol 5-7-tel ott vannak a középmezőnyben - a negyedik Partizan (6-6) és a 10. Petrol Olimpija (5-7) között egyetlen győzelem a különbség, ők is ott vannak a sűrűjében. A Bajnokok Ligája második selejtezőkörében kiejtette őket az Avtodor Szaratov, méghozzá elég nagy különbséggel összesítésben (158-132), majd a FIBA Europe Cup C csoportját nyerték meg (4-2) a finn Kataja Basket, a portugál FC Porto, illetve az osztrák Kapfenberg Bulls előtt.

Vezetőedzőjük az 59 esztendős Mihajlo Pavicsevics, aki testvérével, Djordje Pavicseviccsel együtt a klub legendája, ősidők óta irányítják ketten felváltva a klubot - Mihajlo 1989 és 1996, majd 2011 és 2013 között vezette a csapatot, mielőtt idén nyáron megint kinevezték a keret élére. Volt korábban montenegrói U20-as szövetségi kapitány, dolgozott a Crvena Zvezdánál, illetve 9 esztendőt lehúzott Finnországban is a 2000-es években.

Várható rotáció:
Needham - Vranjes - Raley-Ross - Micsovics - Lukovics
Mijovics - Bakics/Csalics - Mugosa - Pavics - Vujosevics 

Van négy kiemelkedő emberük, viszont elég sokan hozzá tudnak tenni az eredményességhez náluk. Két amerikai játékosuk közül a 27 éves Derek Needhamet honosították is, úgy volt, hogy játszik a montenegrói válogatottban az Eb-n, de végül Tyrese Rice került a helyére - játszott korábban Németországban, és a 2015/16-ban olasz bajnoki ezüstérmes Grissin Bon Reggio Emiliánál. Szintén a periméteren játszik a 30 esztendős, jóval kisebb, főleg északi, finn, ész, litván klubokban kosarazó, de a bolgár Beroe-tól érkező Brandis Raley-Ross. Mögöttük/mellettük a Borisz Bakics, Nemanja Vranjes, Marko Mugosa trióra kell leginkább figyelni, de egyelőre idén még a montenegrói válogatott Vranjesnek sem megy - Needhamnek és Raley-Rossnak legalább az Adria Ligában igen, igaz, a FIBA Europe-ban ők is haloványak, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk.

A magasembereknél van két szerb, akik közül Uros Lukovicsot jobban ismerhetik a magyar szurkolók és az Olaj is, hiszen a Partizannal járt tavaly (is) Szolnokon - ő egyértelműen a leghatékonyabb játékos a Mornar Barnál a FIBA Europe Cup (12.8 pont, 9.0 pattanó, 2.8 blokk, 17.8 VAL) és az Adria Liga (11.6 pont, 6.8 pattanó, 2.3 blokk, 17.2 VAL) alapján is. Mellette a másik kezdő magas is szerb, Sztrahinja Micsovics, akinek a pattanózás mellett a tripladobásban is kulcsfeladatai lennének... ha a nemzetközi porondon menne neki a dobás, de ezzel az első körben komoly gondjai voltak (4/18, 22.2 %). Mögöttük érdemes még szót ejteni a 24 éves, 203 centi magas Vukota Pavicsról, aki a pattanózás mellett pont a külső dobásaival tud segíteni - nála pont fordítva van, az ABA Ligában gyenge, a FIBA Europe Cupban eddig kifejezetten jó.

A montenegróiak kerete egyáltalán nem rossz, Lukovicsról és a válogatott miatt Vranjesről is lehetnek személyes emlékeink, viszont egyelőre a két amerikai kifejezetten gyenge a nemzetközi porondon, és igazából a három magasemberük mellett az összes periméterjátékosuk visszafogott teljesítményt nyújtott a hatékonyság alapján (sokan képesek 6-7 pontokkal megsegíteni az együttest, csak nem éppen túl jó százalékkal), itt nagyon sebezhetőnek tűnnek. Nincsenek viszont rossz formában, hiszen a válogatott szünet után mindössze négy ponttal kaptak ki a Cibonától (igaz, ez a Cibona már nem az a Cibona), nyertek az MZT Szkopje otthonában, viszont mindössze 8 pontos vereséget szenvedtek a Crvena Zvezdától, és közben öt ponttal legyőzték a Kataja Basketet, azzal lettek épphogy (összkosáraránnyal, nem is egymás elleni eredménnyel) csoportelsők.

Az Olajnál van honnan javulni, a novemberi szünet óta nem igazán játszott jól az együttes, ami a Falco ellen már nem fért bele, ki is kapott Dragan Alekszics gárdája, nem is kis különbséggel. Kicsit fejben kell összetennie magát a szolnoki keretnek, nagyon idegesnek tűnnek sokszor, ami főleg a szezon elején hozott eredményeket nézve érthetetlen. Ha elindul felfelé a Szolnok, és legalább hasonló produkciót nyújt, mint a szezon első heteiben, akkor egyértelmű nyerési esélyekkel utazik Montenegróba, mert jelenlegi ellenfele az eddig mutatott játékával bőven verhető alakulat, viszont ehhez rendezniük kell a sorokat. Kérdés, hogy hogyan tudják lereagálni a Falco elleni vereséget - ez akár segítség is lehet abban, hogy kicsit összeszedje magát a társaság azok után, hogy visszafogottabb játékkal is felülmúlták a Kaposvárt és a Kecskemétet.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de a szokásoknak megfelelően a holnapi nap folyamán közzétesszük az élő internetes stream elérhetőségét!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Bugány János

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus