A nagy formába lendülő Charleroi-t fogadja az Olaj

Kedd este 18:00-tól a szezont pocsékul kezdő, de az utóbbi hetekben nagy formába lendülő Proximus Spirou Charleroi-t fogadja a Szolnoki Olaj KK együttese a Bajnokok Ligája csoportkörének 7. fordulójában. A meccs beharangozóját olvashatjátok!

Bajnokok Ligája, E csoport,7. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 1-5) - Proximus Spirou Charleroi (belga, 2-4)
2016.11.29., kedd, 18:00 (TV - Sport1, 17:45)

A belga klub múltját, keretét augusztus végén bemutattuk már, de a magas posztokon volt náluk azért bőven változás. Kevin Tumba összesen egy mérkőzésen szerepelt ebben az idényben, így igazolniuk kellett a palánk alá. Bryan Davis volt az egyik választásuk, ő két hete még játszott a csapatban, de már Tajvanban van. Csereként elkezdték használni a már 2012 óta a gárda szolgálatában lévő, de leginkább a második csapatban szereplő, 21 éves, 221 centi magas szlovák centert, Michael Fuseket, de neki azért még elég kis szerepe van általában, már amikor egyáltalán pályára lép. Nála azonban fontosabb igazolás a 32 éves, 206 centi magas Brandon Bowman, aki az előző szezont az AEK Larnacánál, Cipruson töltötte, de több évet lehúzott a német élvonalban a Bonn, a Rasta Vechta és a Medi Bayreuth színeiben.

Várható rotáció:
Marnegrave - Richardson - Shepard - Bowman - Iarochevitch
Libert - Schwartz - Gaudoux - Harris - Kemp/Fusek

Ha a pontszerzésről van szó, akkor Bowman és Richardson a két húzóemberük (ők ketten érik el a 15.0-s átlagot a Bajnokok Ligájában, a többiek a 10-et sem), de az utóbbi időben nagyon beindultak, és elég egyértelmű lett, hogy a két irányítóra és Shepardre is oda kell figyelni, a padról Libert nagyon hasznosan szokott beszállni. A másik dolog, ami nagyon látványos náluk, hogy több embernél oda kell figyelni a triplákra - érdekes módon épp kezdő egyesük, Marnegrave nem ebből él, cserébe viszont a két kezdő magasemberük, Bowman és Iarochevitch is kitűnő százalékkal és elég komoly mennyiségben is termelnek kintről (előbbi a bajnokságban, utóbbi a BL-ben van 50%-os mutató fölött).

Pocsékul kezdték az idényt, úgy tűnt, hogy egyértelműen a legkönnyebb meccse lehet ez az Olajnak. A belga bajnokságban 1-4-gyel nyitottak, ami az ő múltjukat nézve nagyon vérszegény, a BL-t pedig szintén 0-4-gyel kezdték, be is adta lemondását Fulvio Bastianini, amit azonban nem fogadott el a klub, és meg is indultak kifelé a gödörből. A bajnokságban már október végén elkezdődött a javulás, ott most 5-5-tel állnak már a középmezőnyben, de nincsenek nagyon lemaradva, tekintve hogy az első két helyen állók közül az Ooestende is meglepő vereségekkel kezdte a szezont, az Antwerp pedig most kezdett egy gyengébb periódusba pazar idénykezdetük után - a két említett csapat 7-3-mal van a tabella élén. A nemzetközi porondon ettől függetlenül nem jöttek az eredmények két héttel ezelőttig - ekkor verték tükösimán Belgrádban a Partizant (70-84), illetve hazai pályán a Stelmet Zielona Gorát (86-69).

Az Olaj a bajnokságban két győzelmet aratott zsinórban, megverték a Jászberényt idegenben, illetve az ASE-t, de még ezeknél is fontosabb lehet, hogy pihenhettek a hétvégén az All-Star gála miatt. A Bajnokok Ligájában az utóbbi két mérkőzésen legalább annyi biztató volt már a gárda játékában, hogy nagyjából 1-1 félidő erejéig partiban tudott maradni ellenfelével a Szolnok, védekezésben mutattak biztató dolgokat, támadásban pedig teljesen jót nyújtottak Boriszovék addig, amíg legalább a tiszta helyzeteket értékesíteni tudták, de a második 20 percben mindkétszer simák lettek azok az összecsapások is.

2-3 héttel ezelőttig a magyar bajnok formájától függetlenül ez nemcsak a legnyerhetőbb meccsnek tűnt, hanem minden összehasonlítás nélkül fogható találkozónak is. Most is van esélye a Szolnoknak, azért a Charleroi nem egy világverő gárda, a Sassari jóval nagyobb nevekkel is el tudott bukni a Tiszaligetben, de a belgák előző két hétben látott játéka és eredményei után elmondható, hogy a lehető legrosszabbkor találkozik velük Sztojan Ivkovics együttese. Hazai közönség előtt be lehet húzni így is a győzelmet, de várhatóan nem lesz (sokkal) könnyebb dolga a Szolnoknak, mint az előző hetekben. Az mindenesetre biztos, hogy ezt a mérkőzést meg kell nyernie az Olajnak, ahhoz, hogy reális esélye maradjon arra, hogy továbbjusson a FIBA Europe Cup egyenes kieséses szakaszába - a legrosszabb csoportötödik, a csoporthatodikok és a két legjobb csoporthetedik megy ebbe a sorozatba.

A találkozót a Sport1 csatorna élőben közvetíti 17:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - basketballcl.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus