A novgorodi triplák jelentették az Alba vesztét az Európa Kupában

Ma este Obie Trotter tavalyi klubjával, a Magyarországon az utóbbi években nemzetközi kupameccseken rendszeres vendégeskedő Nizsnyij Novgoroddal játszott a bajnoki címvédő Alba Fehérvárral Veszprémben, az Európa Kupa alapszakasz-csoportkörének hatodik fordulójában. Bár jól kezdett a Frade-legénység, az első 13 triplakísérletéből 10-et értékesítő oroszok a középső két negyedben uralták a játékot, a Ramone Moore húzta fehérvári alakulat pedig 15 pontos hátrány után sem adta fel, de végül már nem érte utol riválisát.

Európa Kupa, alapszakasz-csoportkör, F-csoport, 6. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 1 - 5) - Nizsnyij Novgorod (orosz, 5 - 1) 78 - 84 (23-18, 17-29, 19-19 19-18)

Veszprém, Veszprém Aréna, 1100 néző

V.: Mantyla (finn), Halliko (észt), Koljensics (montenegrói)

Alba: Hobbs 11/9, Ram. Moore 21, Oláh 2, Juhos 13/3, Somogyi 8.
Csere: Tóth N. 3, Kemp 16, Tóth P. 1, Supola -, Szanati 3, Blaskovits -.

Novgorod: Golovin -, Panyin 20/18, Babbitt 8, Szaveljev 5/3, Brezec 15.
Csere: Paul 9/3, Hvosztov 7/6, Antonov 13/6, Baburin 3/3, Gubanov 4, Ivlev -.

Kipontozódott: Antonov (29. perc), Hvosztov (39. perc)

Rögtön az elején kemény védekezéssel kínálta meg ellenfelét az Alba, ez nem ízlett a vendégeknek, első három támadásuk eladott labdával zárult. A magyar bajnok a támadóoldalon sem tétlenkedett, Oláh szerencsés kosarával és Somogyi pontos középtávolijával előbb vezetést szerzett, majd Moore duplájával már 8-1-re meglépett a Fehérvár. Panyin - aki már a kinti meccsen is sok bosszúságot okozott Carlos Frade együttesének - állt a Novgorod élére, zsinórban két triplát elsüllyesztve törte meg a többperces kosárcsendet. Moore azonban továbbra is szenzációsan játszott, az első tíz percben összesen nyolc pontot szerzett, és 21-11-nél már tíz egységgel tartott előrébb a hazai csapat. Brandon Paul kosaraival zárkózott a Nyizsnij, de a negyed így is 23-18-as Alba-előnnyel ért véget.   

A második negyedet is jól kezdték a kék-fehérek, az első két percben nem rontottak támadást Juhosék, a vendégek csak faultok árán tudták megállítani a hazai rohamokat. A lepattanókban feljavultak az oroszok, de a különbség továbbra is 5-6 pont körül mozgott, mert Hobbsék minden kapott kosárra megfeleltek. A fekete mezesek nagyon bíztak a távoli dobásaikban és a negyed közepétől ez be is jött. Főleg a szenzációsan játszó Panyin járt élen ebben a műfajban - a klasszis bedobó a félidőig 20 pontig, közte hat tripláig jutott. A Novgorod - némi bírói respekttel - és zsinórban beszórt hármasaival előbb utolérte, majd le is hagyta az Albát. A negyedet Panyin újabb hármasa zárta, így félidőben 47-40-re már a látogatók vezettek.      

Az első húsz percben hatékonynak bizonyuló zónavédekezéssel kezdte a második félidőt Lukics mester együttese, de a túloldalon Carlos Frade is ezzel próbálta megállítani az orosz triplaesőt. Feszülté vált a mérkőzés, egyik oldalon egy sportszerűtlen hiba, a másikon egy technikai borzolta a kedélyeket. Brezec eredményes játékával tíz fölé nőtt a vendégelőny, majd -15-nél időt is kellett kérnie a Fehérvár mesterének. Hasznos volt a rövid pauza, a mérkőzés hektikusságát jól jellemezően ezúttal az Alba produkált egy 9-0-ás rohanást, időkérésre kényszerítve a másik kispadot is. A nagy adok-kapok végeztével döntetlennel zárult ez a negyed, azaz továbbra is hét egységgel, 66-59-re vezetett a Novgorod.   

Hvosztov és Hobbs triplapárbaja után Somogyi Brezecen bemutatott blokkja és Kemp zsákolása hozta lázba a fehérvári szurkolókat. Ezután sokáig felváltva estek a kosarak, így nem tudott az egyenlítés közelébe kerülni az Alba. Mindkét csapat sok hibával játszott, pontatlan időszak következett és ez a Novgorodnak kedvezett. Az utolsó két percben aztán óriási hajrába kezdett a Fehérvár. Ramone Moore négy pontjával előbb öt egységre zárkóztak, majd a letámadásnak és a szerzett labdáknak hála egy perccel a vége előtt már csak egy triplányi különbség volt a csapatok között. Ennél közelebb azonban már nem sikerült kerülni Kempéknek, végül 84-78-ra a Nyizsnij diadalmaskodott, de erre az eredményre inkább a fehérváriak lehetnek büszkébbek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus