A Paks a címvédőt fogadja

Ma este 18:00-tól a magyar bajnokság listavezetője, az Atomerőmű SE gárdája a EuroChallenge előző évi kiírásának győztesét, az orosz elitligához tartozó Krasnye Krylia Szamarát fogadja Pakson. Hogy kivel is néz farkasszemet ma Dzunics Braniszlav együttese, és mi várható az összecsapáson, azt nézzük át kicsit részletesebben!

EuroChallenge, Első csoportkör, B csoport, 3. forduló
Atomerőmű SE (magyar, 1-1) - Krasnye Krylia Szamara (orosz, 1-1)
2013.11.19., 18:00 (TV - DIGI Sport 1, 17:45)

A tavaly kitűnő évet záró szamarai együttes négy amerikai játékosa közül mindössze egyet tudott megtartani - Aaron Miles, a csapat első számú irányítója maradt, Chester Tre Simmons, Omar Thomas és Andre Smith viszont távoztak. A helyükre sem kis nevek érkeztek, sőt...

Demetris Nichols 2007-es NBA draftolt, játszott is a ligában, de megfordult francia élcsapatoknál is. Julian Wright még jobb előélettel rendelkezik, hiszen ő ugyanazon a drafton, amelyen Nichols elkelt, 13. választott volt - a New Orleans Hornets tette le mellette a voksát. Az NBA sok volt neki, tavaly pedig már Európában játszott - Willie Warren csapattársa volt a Maccabi Rishon LeZionnál. A harmadik nevet, Bracey Wrightot a szolnokiak révén ismerhetjük, ő tavaly a Cedevitával járt a Tiszaligetben, játszott az Euroligában három szezont is, 2005-ben pedig őt is draftolták - két évet húzott le a Minnesota Timberwolvesnál anno.

Oroszok terén sem állnak rosszul. A válogatott Anton Ponkrasov mellett a több orosz elitklubban is megforduló Viktor Kejru is őket erősíti - igaz, utóbbi jó ideje sérült, valószínűleg vele nem kell foglalkoznia ezúttal a Paksnak. Még hárman vannak Ponkrasovon kívül, akik értékelhető perceket kapnak. Artyom Zabelin, Jurij Vaszilijev és Anton Puskov oldják meg Wright mellett a négyes és ötös posztot - közülük előbbi kettő kap általában több lehetőséget, Puskov alig-alig lép pályára.

Várható rotáció:
Miles - B.Wright - Nichols - J.Wright - Vaszilijev
Ponkrasov (- Kejru) - Zabelin - Puskov

Kejru sérülése miatt egyelőre nagyon szűk lehetőségekkel dolgozik Szergej Bazarevics mester. Egyesben, kettesben és hármasban a sokoldalú, három poszton is bevethető Ponkrasov az egyetlen ténylegesen használt csere, míg a felső két pozícióban Puskov csak mutatóban kerül általában parkettre, lényegében hét fős aktív rotációval dolgoznak tehát.

Idén eddig 50%-osak mindkét sorozatban. Az orosz bajnokság, a PBL ebben a szezonban nem indult el, így a leggazdagabb orosz klubok csak a VTB Ligában szerepelnek. Itt a Szamara 3-3-mal áll a B csoport negyedik helyén. Három vereségüket az első fordulóban a Himki vendégeként (62-66), aztán a harmadik fordulóban az Asztana vendégeként (95-98), majd legutóbb Lettországban, a VEF Riga ellen szenvedték el (77-80). A végjátékok nem mennek nekik egyelőre, hiszen három zakójuk alkalmával összesen 10 ponttal maradtak el az ellenfelektől.

A EuroChallenge-ben címvédőként azonnal kikaptak a török Royal Hali Gazianteptől hazai pályán - itt is a végjáték nem ment, hosszabbításban buktak 89-96 arányban. Nagyváradon aztán javítottak, 15 ponttal (89-74) verték a románokat, így 1-1-gyel, a Pakssal azonos mérleggel állnak.

A mérlegük ezúttal nem hazudik, rettenetesen kétarcúak, de ha mégis ki kellene emelni valamit, akkor az a támadásbeli potenciáljuk és a védekezésbeli gyengeségük. Év elején 62 pontot kaptak a Himkitől, hogy utána 98-at engedjenek az Asztanának, és bár hátul stabilizálódni látszódnak, de 70-75 pontot így is kapnak bárkitől, itt mindenképpen van keresnivalója az ASE-nek. Túl kell viszont dobnia a Paksnak ellenfelét a győzelem érdekében, támadásban ugyanis teljesen más a helyzet a Krasnye Kryliánál, a négy amerikainak és Ponkrasovnak köszönhetően szinte kimeríthetetlen lehetőségekkel rendelkeznek.

Nichols és B.Wright nagyon jól dobnak kintről, és vállalkoznak is bőséggel, ha valakik ellen kifejezetten hatástalan lehet Dzunics betömörülős, triplát feladós védekezése, akkor az ez a páros. J.Wright abszolút fakezű, nem véletlenül nem húzta sokáig az NBA-ben, de ott kiscsatárként erőltették, itt most erőcsatárt játszik. Nem is vállal kintről, és kifejezetten jó atletikus képességei miatt a palánk alatt is megél 203 centis magassága ellenére is - a EuroChallenge-ben 11.0, a VTB-ben 9.5 pattanót átlagol meccsenként. Miles igazi csendes pusztító: a VTB-ben 7 pont mellett 8.5 gólpasszt és 6.5 pattanót átlagol, a EuroChallenge első két meccsén pedig 21 gólpasszt osztott ki és 7 labdát szerzett összesen - ha pontokban nem is lesz a legjobb most sem, talán a legfontosabb alkatrész a gépezetben.

Ami jó hír lehet, hogy ha ők nem, akkor más sem. Ponkrasov egyelőre inkább hasznos, mint pontérzékeny, a kinti dobások kifejezetten nem mennek neki idén, de elég sokat tesz hozzá a csapathoz a játék többi elemében, és egyelőre három posztot kell bejátszania, ez sem könnyíti meg helyzetét. Zabelinben is van pont, ráadásul kintről is elvállalja az erőcsatár, ha úgy adódik, de Puskov és Vaszilijev támadásban szinte teljesen veszélytelenek, 1-2 kosaruk van meccsenként.

Az ASE jó hangulatban készülhet az összecsapásra, hiszen előző 5 meccsükből négyet megnyertek, 7-1-gyel vezetik a magyar tabellát, a török Gaziantep otthonában is helytálltak, a hétvégén pedig bajnoki címvédő Alba Fehérvárt küldték haza majd' egy húszassal. Abból a találkozóból azért kár kiindulni, egy szinte tökéletesen más felépítésű, és nem túl nagy vállalással megkockáztatható, hogy jobb csapattal kell ma megmérkőzniük, hiszen a 9-10 embert rotáló Alba helyett itt most nagyjából 7 emberre kell készülni, és amíg a fehérváriaknál hiányoztak az egyéniségek és az igazi tripladobók is, addig a Szamaránál ebből a kettőből semmi esetre sincs hiány.

Annyi biztos, hogy Dzunicsnak kicsit változtatnia kell az alapelképzelésein, mert az általa alkalmazott, betöréseket inkább védő taktika ezúttal Nichols és B.Wright miatt nem lesz minden esetben alkalmazható - szinte borítékolható, hogy ez a két ember azonnal megbünteti azt, amit szombaton az Alba az egész meccs folyamán nem tudott.

Kifejezetten érdekes lehet J.Wright és Jarrod Jones párosa, már ha egymás ellen összekerülnek a palánk alatt. Két rugólábú atlétáról van szó, mindkettőnek meggyűlhet a baja a másikkal, de épp ezért nem lenne meglepő, ha nem Zabelin/Vaszilijev fogná az egyiket és Szabó Zsolt a másikat. Perdöntő lehet, hogy mit tud kezdeni Kovács Ákos és Deonta Vaughn az oroszok eszével, Milesszal - az ő kikapcsolása/limitálása lehet a kulcsa annak, hogy sikerüljön valahogy megbénítani a vendégek ritmusos támadójátékát, hiszen Miles mellett csak Ponkrasov ért a játékszervezéshez, a többiek kifejezetten befejező emberek, a többiek mozgatásához, a tempó diktálásához semmi közük nincs.

A találkozót a DIGI Sport 1 csatorna élőben közvetíti 17:45-ös műsorkezdettel!

A mérkőzést a EuroChallenge hivatalos honlapján, a fibaeurope.com-on statisztika formájában lehet követni - a pontos linket a mérkőzés előtt közzétesszük ebben a cikkben!

Hajrá Paks, hajrá magyar kosárlabda!

 

Fotók - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus