A Paks kiesett az EuroChallenge-ből

Nem igazán sikerült megnehezíteni a csoportot vezető török Gaziantep dolgát az Atomerőműnek, a paksiak végig hátrányban játszva szenvedtek 13 pontos vereséget az EuroChallenge 5. fordulójában.

EuroChallenge, alapszakasz-csoportkör, B-csoport, 5. forduló

ATOMERŐMŰ SE–ROYAL HALI GAZIANTEP (török) 61–74 (13–17, 16–19, 15–21, 17–17).
Paks, 600 néző.

V: Madinger (német), Rohacky (osztrák), Szundics (montenegrói).

ASE: Vaughn 8/3, McGruder 12/3, Körtélyesi 4, Eilingsfeld 9/6, Jones 13. Csere: Medve, Kovács Á. 9/3, Baki G., Tóth Á. 6, Kerpel-Fronius.
Edző: Dzunics Braniszlav.

Gaziantep: Bremer 9/3, Erdogan 12, White 19/12, Sztevics 4, Borovnjak 12. Csere: Akpinar 5/3, Lorbek 10/3, Göktas 3/3, Ogut.
Edző: Jure Zdovc.

A találkozót harapósan kezdte a török együttes, Borovnjak kosaraival korán elhúzott pár ponttal, majd White kétszer is betalált a triplavonalon túlról, amire a Paks Jones és Körtélyesi révén próbált válaszolni. A sokat dobó de sokat is kapó vendégek erre a találkozóra az eddigi talán legkeményebb védekezésüket húzták elő és sokszor akasztották meg a paksiak támadását, a figurákat nem tudták megvalósítani. McGruder hármasát követően 12-9-re zárkózott a hazai együttes három perccel az első negyed vége előtt, de ennél közelebb már nem engedte az atomvárosiakat a Gaziantep. Hasznos cserének bizonyult Kovács, aki szűk négy perc alatt négy értékesített büntetővel és egy labdaszerzéssel segítette csapatát. 17-13-as török vezetéssel mentek pihenőre a csapatok.

A második negyedet is a vendégek kezdték jobban, az addig már három gólpasszt is kiosztó, csapatát szépen mozgató Erdogan zsinórban kétszer betalált, majd Vaughn elrontott alley-oopja után egy leindításból White is kosarat szerzett, ezzel már nyolc pontra hízott a különbség, ráadásul Medve nagyon hamar összeszedte harmadik személyi hibáját, rá nem számíthatott Dzunics mester. A bajban Ellingsfield lépett elő, aki gyors öt pontjával igyekezett felrázni csapatát, de szűk három perccel a félidő vége előtt beindult a Gaziantep, előbb White szerzett 2+1 pontot, majd Göktas sarokhármasával kétszámjegyűvé nőtt a különbség. A hajrában még közelebb férkőztek a paksiak, de így is 36-29-es hátránnyal várhatták a harmadik negyedet. A hazaiak többször mentek be a gyűrű alá, de nem tudták értékesíteni dobásaik, összességében mindössze 39,1%-kal céloztak, miközben több kint dobásuk ellenére a törökök kereken 50%-kal tüzeltek mezőnyből.

A harmadik negyedet mindkét csapat egy-egy triplával nyitotta, hiába volt sok tiszta dobóhelyzete a vendégeknek Borovnjak zárásai mögül, ezúttal nem céloztak pontosan. Váltottak is, Erdogan kézbe vette az irányítást, miközben a paksi támadások esetlenek és elképzelés nélküliekké váltak, így ismét tíz fölé kúszott a török előny. A Paksból nagyon hiányzott egy igazi vezér, a kinti meccsen nagyon masszív dupla-duplát szállító Vaughn egyáltalán nem tudott faktor lenni, képtelen volt pontot szerezni, teljesen eltüntette a Gaziantep védekezése. Az Atom rengeteg labdát eladott, majd az utolsó percben White megszerezte 19. pontját is, a vendégek előnye pedig ezzel 13 pontra hízott az utolsó negyed kezdetére ( 57-44 ).

Az utolsó játékrészre sem sikerült úgy felpörögnie a hazaiaknak , hogy legyen esély a hátrány ledolgozására, ugyan egy-egy esetnél látszódott a tűz, de összességében hiányzott a kreativitás, miközben a vendégek megszereztek minden támadólepattanót, amikor igazán kellett. Az utolsó percekben még egy kicsit elindult a Paks, Eilingsfield és Vaughn tripláival 11-re zárkóztak a korábbi 15 feletti hátrányból, sőt McGruder büntetőivel egyszámjegyűvé olvadt a különbség, ám a Gaziantep lemendzselte a találkozó végét. Az utolsó percben Vaughn még kipontozódott, de ez már nem változtatott semmin, az Atomerőmű SE 74-61-es vereséget szenvedett, így továbbra is a csoport utolsó helyén tanyázik az EuroChallenge-ben.

Jure Zdovc: – Jó mérkőzést játszottunk, amelyen mindkét csapat erősen kosárlabdázott. Örülök, hogy sikerült ellenfelünk fölé kerekednünk. Gratulálok a Paksnak!

Dzunics Braniszlav: – Úgy gondolom, hogy megérdemelten győzött a török csapat. A játék minden elemében ők domináltak, precízebben, jóval koncentráltabban kosárlabdáztak.

Fotó: Fekete Zsuzsanna

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus