A Södertalje Kingst fogadja a Szolnok

Holnap este 18:00-tól a Södertalje Kings lesz a Szolnoki Olaj KK ellenfele a FIBA Europe Cup második selejtezőkörének odavágóján. Lássuk, ki az ellenfél!

FIBA Europe Cup, Második selejtezőkör, 1. mérkőzés
Szolnoki Olaj KK (magyar) - Södertalje Kings (svéd)
2017.10.04., szerda, 18:00

A svéd klubot 1968-ban, 49 éve alapították, és ők a svéd rekordbajnokok 11 aranyéremmel - 1978 után 1987 és 1992 között győztek ötször, majd 2005-ben, illetve 2013 és 2016 között zsinórban négyszer tudtak felérni a csúcsra. Az előző idényben másodikok lettek, a Luleától kaptak ki a döntőben 4-1-re. A nemzetközi kupában semmilyen nagyobb eredményük nincs - folyamatosan résztvevői voltak az elmúlt években a EuroChallenge-nek, aztán a FIBA Europe Cupnak, az előző szezonban a második csoportkörbe is bejutottak, de ennél tovább már nem.

Vezetőedzőjük a 35 esztendős Ludwig Degernäs, akit idén nyáron neveztek ki, miután a svéd válogatott szövetségi kapitánya, Vedran Bosnic Svájcba szerződött. Degernäs a Södertalje neveltje, játszott is a csapatnál, de az elmúlt hét esztendőben Bosnic segédje volt a kispadon.

Várható rotáció:
Wilson - Pahlmblad - Anderson - Bizaca - Spires
Lindström/Blazevic - Sjölin/Agathangelidis - Karahmetovic - Holm - Ramstedt

Nincs túlságosan ismert játékosuk Martin Pahlmbladot leszámítva, akit szintén nem a nemzetközi sikerei miatt ismerhetnek a magyar szurkolók, hanem azért, mert játszott Pécsett - legutóbb a görög Kymisnél volt kiegészítő (4.1 pont, 1.7 pattanó). Derrick Wilson egy 25 éves amerikai irányító, aki a jó nevű Marquette egyetemen kiegészítő volt, aztán Olaszországban, legutóbb pedig Dániában kosarazott (12.6 pont, 4.6 pattanó, 4.4 gólpassz). Aaron Anderson egy 2 méter magas, 26 éves, mindkét csatárposzton bevethető játékos, aki 2014 óta a Södertalje csapatának tagja. A legnagyobb nevük a 202 centis, 34 éves, horvát Toni Bizaca, aki 2012 óta kosarazik már a svédeknél, kétszer volt a bajnokság MVP-je és egyszer döntő legértékesebb játékosának is megválasztották (16.7 pont, 39.4% tripla, 4.5 pattanó). Nicholas Spires pedig 210 centi magas, 23 éves, brit-svéd center, aki 2015 óta kosarazik az együttesnél (8.8 pont, 5.9 pattanó, 1.6 blokk).

A padon csupa fiatal svéd ül - közülük Mario Blazevic a legidősebb 24 évével, ő a másodosztályú Alvik Basket kiegészítője volt (5.1 pont, 3.2 gólpassz), a 22 esztendős Valter Lindström már az előző idényt is itt töltötte (7.8 pont, 39.3% tripla), a többiek közül pedig csak Adam Ramstedt nem tinédzser, ő 22 éves, a többiek pedig 19 esztendősek. Ramstedt (3.2 pont, 1.9 pattanó) és Henrik Sjölin (1.7 pont) rendszeresen játszottak egyébként az első csapatban az előző idényben is, de csak 8-9 perces kiegészítők voltak - idén talán nagyobb szerepük lesz -, míg Oskar Holm, Dimitris Agathangelidis és Adam Karahmetovic viszont a fiókcsapat, a Talje Knights tagjai voltak még tavaly, és ott sem igazán nyújtottak kiemelkedő produkciót.

Azt mondani sem kell, hogy ez a felhozal megközelítőleg sincs azon a szinten, ahol az Olaj első selejtezőkörös ellenfele, a Trabzonspor volt - minden tiszteletünk ellenére is a Södertalje legalább egy kategóriával gyengébb ellenfél. Félvállról nyilván nem veheti ezt az összecsapást sem a Szolnok, főleg azért sem, mert ez csak az első meccs lesz, minél nagyobb előnyt kell kiharcolni a visszavágóra, de ha nem nyugszik meg túlságosan Dragan Alekszics együttese a törökök kiejtése és a Pécs hétvégi, egészen sima legyőzése után, akkor ennek a feladatnak nem szabad gondot okoznia - a Tisza-partiak állománya jóval jobbnak tűnik. Azt is érdemes kiemelni, hogy az öt nagyobb nevük mögött csak Ramstedt haladja meg a két métert (208 centi), és ő sem igazán palánk alatti játékos, úgyhogy a svédek várhatóan majd megpróbálnak variálni a kezdőben is, különben a padról csak periméterjátékost tudnak beküldeni. Variálástól függetlenül azonban ebben a párharcban az Olaj favorit.

A találkozót nem közvetíti a TV, de amennyiben lesz élőképes stream, akkor holnap közzétesszük!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus