A Steaua Bukarest látogat Körmendre

Holnap este 19:00-tól az Egis Körmend a román Steaua Bukarestet fogadja a FIBA Europe Cup második selejtezőkörének odavágóján - a tavaly Fehérváron mindent megnyerő Brandon Taylor visszatér Magyarországra.

FIBA Europe, Második selejtezőkör, 1. mérkőzés
Egis Körmend (magyar) - Steaua CSM Eximbank Bucuresti (román)
2017.10.04., szerda, 19:00 (TV - DIGI Sport 1, 18:45)

A bukaresti alakulat 1952-ben alakult, 65 esztendővel ezelőtt, és 21-szeres román bajnokok - 1956 és 1966 között összesen kétszer nem nyertek, 1970 után pedig 1978 és 1991 között volt egy nagy sorozatuk, ott 14 évből 11-szer gyűjtötték be az aranyat. 1961-ben a BEK-ben is odaértek a harmadik helyre, ez a legjobb nemzetközi szereplésük. Az utóbbi évek már nem a sikerekről szóltak - csődbe is mentek, aztán 2008-ban olvadtak össze a Targovistével, azzal kerültek vissza az első osztályba, 2013-ban pedig a CSM Bukaresttel egyesültek. 2011-ből van egy román kupaezüstjük, de a bajnokságban a legnagyobb sikerük az elmúlt 20 évben az előző szezonban elért második hely volt - a döntőben a Kolozsvártól 3-0-lal kaptak ki.

Vezetőedzőjük a finn Jukka Toijala. A 45 esztendős szakember tavaly télen érkezett az együtteshez, úgyhogy az előző idény kitűnő szereplése már neki volt köszönhető, legalább részben. Korábban 1993 és 2005 között kosárlabdázott, 6 évig volt finn válogatott is, 2005-től 2016-ig pedig Finnországban edzősködött a Kouvot és egy év kivételével a Kataja gárdájánál. 2010 óta a finn válogatottnál segédedzőként is tevékenykedik Toijala.

Jelenlegi keret:
Taylor - Runkauskas - Marinov - Boone - Zekovics
Darwiche/Petrache - Lapornik/Sztojanovics - Diculescu - Fraseniuc/Negoitescu/Ionita - Baciu/Popa

Egyelőre 15-ös keretről tudni (a FIBA Europe Cup honlapja alapján, mert sem a eurobasketen, sem a Steaua hivatalos honlapján nincs frissített keretük). Brandon Taylort nem kell bemutatni, hiszen az előző idényben mindent megnyert magyar szinten az Alba Fehérvár kezdő irányítójaként. A 31 éves, litván Marius Runkauskas tavaly a gárda egyik legjobbja volt (16.2 pont, 42.1% tripla, 3.3 gólpassz) - nyert korábban háromszor a litván első osztályban tripladobóversenyt (az All-Star gálán rendezett viadal), egyszer ugyanezt megtette már Romániában is, volt litván All-Star, és 2015-ben román bajnok lett a Ploiestivel, amikor őt választották a bajnokság MVP-jének. A következő szezont a Lietuvos Rytasnál töltötte, ahol litván kupagyőztes lett, majd visszatért Romániába.

A 29 esztendős, bolgár Pavel Marinov a francia másodosztályban, a Lille együttesénél kosarazott, és bár mindössze 9 mérkőzésen lépett pályára, azokon kifejezetten jó volt (15.3 pont, 40.5% tripla, 4.0 pattanó, 4.1 gólpassz) - a szezon másik részét a román Pitestinél töltötte (34 meccs, 14.5 pont, 38.1% tripla, 4.4 pattanó, 4.0 gólpassz). A 32 éves,  203 centije ellenére mindkét magasposzton bevethető amerikai, Jason Boone az előző idény első felében a német MHP Riesen Ludwigsburgnál kosarazott, aztán a lengyel első osztályú Lublin egyik húzóembere volt (11.4 pont, 7.3 pattanó). A 29 éves, 209 centi magas, szerb Dragan Zekovics pedig Kendrick Perry csapattársa volt a Karpos Sokolinál, ahol az Adria Ligában 9.4 pontot és 3.6 pattanót, a másik két sorozatban (macedón bajnokság, Balkán Liga) pedig 11 pont és 5 pattanó környékén átlagolt - nála érdemes kiemelni, hogy kifejezetten jó keze van, a macedón bajnokságban például 48%-kal triplázott.

A cserékre rátérve a hátvédeknél a 20 éves Victor Petrache és a 19 éves Georges Darwiche is kiegészítők voltak az előző idényben, jó eséllyel most is azok lesznek. A 23 éves Jakov Sztojanovics szintén nem akkora név, a 28 éves, szlovén Luka Lapornik viszont volt szlovén válogatott (igaz, csak felkészülési meccseken), három évet lehúzott a Krkánál (járt Magyarországon többször is az Olaj ellenfeleként), az előző szezont pedig a spanyol élvonalban, a Joventutnál töltötte, igaz, 11 perces kiegészítőszerepben (3.3 pont). Dragos Diculescu és Daniel Ionita két 18 esztendős, fiatal román játékos - előbbi folyamatosan ott van a korosztályos válogatottakban, ő talán kaphat szerepet hármas poszton. A magasembereknél pedig a Catalin Baciu, Iuri Fraseniuc, Vlad Negoitescu, Bogdan Popa négyest megtartották - közülük a román válogatott Baciu (15.2 perc, 7.3 pont, 3.9 pattanó) és Fraseniuc (19.3 perc, 6.6 pont, 2.8 pattanó) játszottak komolyabb szerepet, utóbbi kettő abszolút kiegészítő volt.

Az világos, hogy ez a csapat teljesen más kasztba tartozik, mint a Körmend előző ellenfele, a Boras Basket - a kezdőjük kifejezetten jónak tűnik Taylor mellett három igazi nehéztüzérrel, egy pattanózó amerikaival, Marinov pedig sokolalú kosaras is. A padjuk már kérdéses, hiszen Lapornik az előző idényben alig játszott, úgyhogy inkább csak a palánk alatt mélyek igazán Baciuval és Fraseniuckal. Kérdés, hogy ezt az esetleges mélységi gondot a kisembereknél ki tudja-e használni a Körmend, illetve hogy náluk mindenki bevethető lesz-e ezúttal, ott lehet-e a pályán most Steven Davis, aki még a Boras elleni visszavágón sérült meg újra. Mindenképpen szükség lenne rá, mert kérdés, mire számíthatunk a vendégektől, egyelőre tétmeccsük még nem volt. A Bukarestnél azért jóval nagyobb nevű együtteseket is hazaküldött már nagy zakókkal a Körmend, viszont egészen biztosan nagyobb ellenállásba fognak ütközni a vasi piros-feketék, mint amivel a svédek ellen találkoztak.

A találkozót a DIGI Sport 1 18:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Körmend, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus