A szigetek derbijén a Sassari skalpjára vadásznak Perlék

A hét közepén a Szolnokot legyűrő Sassari lesz Perl Zoltánék ma esti ellenfele, a tét pedig nem kicsi, aki nyer, közel kerül a kupadöntőhöz.

Két hónapja talán még az Orlandina Basket legelvakultabb szurkolói sem álmodtak arról, hogy kedvenceik az alapszakasz feléhez közeledve a Serie A 6. helyén tanyáznak majd. Pedig jelenleg ez a helyzet, a lovagok ezer sebből vérezve, az egész őszt sérültjeik miatt megtizedelve küzdötték át, mégis abszolút reális már az, hogy a Betaland Capo d' Orlando az őszi szezon legnagyobb meglepetését okozva, számos nagynevű riválisát megelőzve ott legyen februárban, Riminiben az olasz kosárlabda egyik nagy ünnepén, a Coppa Italia nyolcas döntőjében. Ehhez ma Perlék egy újabb öles lépéssel kerülhetnek közelebb a 2015-ös bajnok Dinamo Sassari legyőzésével.

A Sassari jelenleg 5-6-os mérlegével a 8., a kupadöntő szempontjából még éppen bejutó helyen áll. Játékoskeretét tekintve ma is erős (papíron a mai házigazdánál is jóval erősebb) a Dinamo, de egy jó ideje nem igazán találja sem a játékát, sem a formáját a szárd gárda, mi több, egyes olasz elemzők már azt is megkockáztatták, a jelenlegi minden idők leggyengébb első osztályú Sassarija. Persze azt nem árt megjegyezni, a szárdok első osztályú történelme mindössze 2010 óta íródik, akkor jutottak fel először, és azóta egészen a 2015-ös bajnoki címig szinte töretlen volt a Sassari-sikersztori. Azóta azonban valami megszakadt, és a sikeredző, Meo Sacchetti elküldése óta folyamatosan keresi valódi énjét és játékát Szardínia büszkesége.

Sok múlhat azon, hogy 9 szerződés alatt álló légiósából melyik lesz az a 7, akit ma bevet Pasquini mester. A Bundesligából másfél hete érkező David Bell komoly fogásnak tűnik, mind a múlt heti Serie A debütálásakor, mind a BL-ben (a szonokiak legnagyobb bánatára) ragyogóan játszott. Bell remeklése, az ex-NBA profi Darius Johnson-Odom szardíniai helyzetét kérdőjelezi meg, hiszen eddig úgy tűnik, őket együtt nem tudja elképzelni csapatában Pasquini. De nemcsak Bell az, akire megkülönböztetett figyelmet kell majd fordítania a hazaiaknak, Trevor Lacey, Rok Stipcevic és Josh Carter is olyan potenciállal bír, amely meccsdöntő lehet. A szárdok korábbi gyors és ponterős "run n' gun" (fuss és dobd rá!) kosárlabdájából egyetlen motívum maradt mára: továbbra is nagyon erős fegyverük a tripla. Szerdán ezt a Szolnoki Olaj bánta a BL-ben, amikor is 19 hármas süllyedt el a magyar gyűrűben. A magas posztokon van talán a legnagyobb gondja a 2015-ös bajnoknak, ebben a szekcióban egyedül Dusko Szavanovics hozza eddig azt, amit vártak tőle, a litván Lydeka és a brit Olaseni formája és teljesítménye finoman szólva is hullámzó.

Hogy végül mi dönthet a szigetek derbijén (Derby del Isole - így hívják Olaszországban a két klub összecsapását), azt nehéz megmondani. A forma alapján, hiába a szerdai BL- győzelem, még mindig Perlék felé billen a mérleg, hiszen a Sassari még mindig messze nem meggyőző. Szintén a szicíliaiak esélyét növeli a hazai pálya, valamint az, hogy a horvát Mario Delas visszatérésére van már némi esély. Sok múlhat azon, hogy a vendégek mennyire akarnak tartalékolni a keddi, szintén fontos, belgiumi BL-csörtéjük előtt alig 3 nappal. A Sassari mellett a már említett játékoskeret-potenciál és az erős (de hullámzó hatékonyságú) triplázásuk mellett meglepő módon a védekezésük (itt is jellemző a hullámzó hatékonyság) szólhat, ebben a Dinamo sokat fejlődött az utóbbi években. Kiegyensúlyozott, éles csatát várunk, de ez sem lenne meglepő az idei Sassaritól, kis túlzással sportot űznek abból, hogy ellenféltől függetlenül szinte minden meccsük horror végjátékot hoz.

A szombaton 21.00-tól kezdődő Betaland Capo d' Orlando (6-5) - Dinamo Sassari (5-6) olasz bajnoki mérkőzést a szardíniai Videolinea élőben közvetíti. A csatorna élőképének elérhetősége az interneten nem ismert, így csak a mérkőzés élő statisztikáját tudjuk ajánlani, az  ide kattintva elérhető.

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                                   A Serie A 12. fordulójának teljes programja:  

                        A  SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető

 

Fotók: Orlandinabasket.it

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus