A tavalyi alapszakaszelső a Tiszaligetben

Holnap este 17:00-tól a Szolnoki Olaj KK vendége a tavalyi alapszakaszelső, bosnyák Igokea együttese lesz az Adria Liga idei kiírásának 21. fordulójában. A vendégek az előző szezonhoz képest gyengébben szerepelnek, ám motiváltan érkeznek a Tiszaligetbe, hiszen van még esélyük a Final Fourba kerülésre, míg a szolnokiaknak jó felkészülés lehet ez a keddi, sorsdöntő EuroChallenge-ütközetre. Hogy mi várható, azt lássuk részletesen!

Adria Liga, alapszakasz, 21. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 6-14, 12.) - Igokea (bosnyák, 12-8, 6.)
2014.01.22., szombat, 17:00 (TV - Sport1, 16:45)

Az Igokea idén jóval gyengébben szerepel az AL-ben, mint tavaly. Akkor a bajnokság ezen szakaszában toronymagas listavezetők voltak 15-5-ös mérlegüknek köszönhetően. A nyáron átalakultak, és az azért látszik, hogy a mostani állományuk - ha nem is sokkal, de - gyengébb, mint volt az egy évvel ezelőtti. 12-8-as mérlegük nem rossz, de az ellenfelek is erősödtek tavalyhoz képest, jobban játszanak, így ez egyelőre idén "csak" a hatodik helyhez elegendő.

Az is közrejátszhatott visszaesésükben, hogy míg tavaly nem vettek részt a nemzetközi kupasorozatokban, idén a EuroCup 48-as főtábláján kaptak helyet. Itt sem sikerült azonban kiemelkedőt alkotniuk, sőt. Az Adria Liga alapszakaszának győzteseként, és a Final Four bronzérmeseként csak csoportutolsók lettek 3-7-es mérleggel az E csoportban az orosz Himki Moszkva, az izraeli Hapoel Jeruzsálem, a török Pinar Karsiyaka, a bolgár Lukoil Akademic Szófia és a román CSU Asesoft Ploiesti mögött.

Jelenlegi formájuk ennél az összképnél azért pozitívabb, hiszen utolsó három találkozójukat hozták a Krka (83-74) és a Zadar (65-58) ellen otthon, valamint a Union Olimpija (66-62) ellen idegenben.

Idén januárban új edzőjük lett. Mint ismeretes, Dragan Bajiccsal épp az Olaj elleni mérkőzés előtt bontottak szerződést november közepén. Helyét segédedzője, Milutin Lastinic vette át, de a gyenge eredmények miatt neki is távoznia kellett, így érkezett meg januárban Vladimir Jovanovics. Egy új játékosuk is van az idegenbeli mérkőzés óta, a rutinos, 33 éves amerikai center, Lance Williams.

Várható rotáció:
Gordic - Stemberger - Dozet - Jorovic - Nikolics
Bakics - Gipson - Gajovics - Mirkovics - Williams - Bunic

Ami egyből látszik, hogy erőcsatárban és centerben tele vannak, 5 embert folyamatosan forgat Jovanovics mester, úgyhogy itt fizikai fölényt nagyon nehéz lesz kiépíteni (még ha a minőséggel vannak is problémáik), sűrűn tudnak váltani a bosnyákok és szokásuk is ez. 1-2-es posztokon is kezdenek feltöltődni, ráadásul a Gordic-Stemberger-Gipson trió adja talán a legkomolyabb minőséget a csapatban - fontos azonban, hogy Borisz Bakics felépült melléjük, így négy embert tudnak használni ebben a két pozícióban, mennyiségi problémájuk tehát itt sincs.

Akire a legtöbb figyelmet kell fordítani, az a bosnyák válogatott hátvédje, Nemanja Gordic, aki tavaly még a Partizánnál játszott az idény második felében, most pedig az egész liga ötödik legértékesebb játékosa a VAL pontok alapján (16.89) és a harmadik legponterősebbje is (15.83). Gordic magasságához képest nagyon jó mezőnyszázalékkal rendelkezik, ebben 10. az egész mezőnyben (46.92%). Nagy erőssége a tripladobás, ebben a liga ötödik legjobbja majdnem 40%-kal (39.71%), a hármasokkal azonban egyébként is gondja lehet az Olajnak.

A magyarok zónavédekezésének alapja, hogy behúzódnak, és inkább kintről hagyják az ellenfelet dobni. Ez a holnapi napon nem biztos, hogy kifizetődő lesz, tekintve hogy Sinisa Stemberger a negyedik (42.86%), Teddy Gipson pedig hatodik (38.46%) a nehéztüzérek listáján. Mellettük a felépülő Bakics 41.7%-kal, Goran Gajovics 40%-kal, Uros Mirkovics pedig 39.5%-kal dob a kintről, ami még akkor is tiszteletet parancsoló számsor, ha utóbbi három messze nem vállalkozik annyit kintről. Nem véletlen, hogy csapatszinten 37.03%-kal szórják a hármasokat, ezzel pedig az AL legjobbjai.

A büntetőket is egészen jól dobja Gordic, hiszen 72.29%-kal a 10. az egyéni listán, és sok faultot is harcol ki (4.78). Olyan nagyon senkinek nem éri meg odaütni, mivel az alapemberek közül Gipson és Branko Jorovic 80% környékén büntet, Stemberger és Williams és 72% fölött vannak, de még Uros Nikolics is 68%-ot tud, ami egy magasembertől nem rossz. Akiket érdemes lehet a vonalra küldeni az Milan Dozet (55%) és Dusko Bunic (42.5%).

Visszatérve Gordichoz: nagyon sokat lesz nála a labda, hiszen ponterőssége mellett ötödik a gólpasszlistán (5.0), de 9. legtöbb eladott labdája is neki van (2.44).

Ami az Olaj malmára hajthatja a vizet az a bosnyákok pattanózása, ebben kifejezetten gyengék. Az összpattanókat nézve az utolsó előttiek (28.3), és ez leginkább annak köszönhető, hogy a támadópattanókat messze a legrosszabbul szedik (6.75). A festékbeli minőségbeli problémát mutatja az is, hogy blokkolni se nagyon szoktak, ebben is messze utolsók (0.9). A periméteren azonban nagyon kell velük vigyázni, mert sok labdát szereznek (7.2), és nagyon keveset adnak el (12.1) a ligaátlaghoz képest.

 

A Szolnok kicsit megtorpant az előző egy hétben. A Reggio Emilia elleni szép győzelmet (90-78) követően a szlovén kirándulás nem sikerült a magyar együttesnek, hiszen előbb a Union Olimpija verte őket elég simán (57-74), majd a Krka akadályozta meg azt, hogy egy körrel a második csoportkör vége előtt már biztos továbbjutó legyen az Olaj a EuroChallenge-ben (78-89).

Elvileg mindenki egészséges Dragan Alekszics együttesénél, de amellett, hogy nem kifejezetten a legjobb ellenfél az Olaj számára az Igokea a már említett kiváló triplázás miatt, azt sem szabad elfelejteni, hogy pont a remélhetőleg csak elnapolt, és nem elbukott EC-továbbjutás miatt teljesen más motivációval léphet pályára a két gárda.

Az Olaj számára semmi tétje nincs ennek a meccsnek, hiszen jövőre is van szabadkártyájuk, három nap múlva viszont sorsdöntő mérkőzést játszanak a francia Cholet ellen az EC-ben, így egyértelműen az a fontosabb összecsapás a kettő közül. Az Igokea hat fordulóval az alapszakasz vége előtt egyetlen vereségre van a negyedik helyen álló Cibonától, így számukra viszont létkérdés, hogy megnyerjék ezt az összecsapást, mert a Cibona a Krkát fogadja - komoly, kétmeccses hátrányba kerülhetnek 5 körrel a vége előtt, ha kikapnak most Szolnokon.

Az nyilvánvaló, hogy veszíteni nem szeretne a szolnoki együttes, azt sosem akar senki, és egy győzelem jó ráhangolódás és plusz önbizalom lenne a keddi, Cholet elleni ütközet előtt, komolyabb gond azonban akkor sem történik, ha éppen nem sikerül győzni. Ez a lelki állapot (nincs teher, az ellenfélnek pedig nagyon kell a győzelem)  minden meccsen elsülhet pozitív vagy negatív irányba is, szombat délután kiderül, hogy ebben az esetben melyik lesz az igaz a szolnokiak szempontjából.

Az összecsapást a Sport1 csatorna élőben közvetíti 16:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus