A tavasz mérkőzése előtt Perlék (Élőképpel!)

Egy igazi "négypontos" kiesési rangadón teheti szinte biztossá bennmaradását a Perl Zoltánt ezúttal is nélkülöző Orlandina Basket.

Kezdjük egy kis matekkal: ha a jelenleg a 14. helyen álló, 16 pontos Betaland Capo d' Orlando legyőzi az utolsó (16.) és 12 pontos Manital Torinót, 7 fordulóval a Serie A alapszakaszának vége előtt, 6, de gyakorlati értelmében 8 pontos (mivel ez esetben oda-vissza megveri legnagyobb riválisát, annak már nem lesz elég, ha pontszámban utoléri, meg is kell előznie őt) előnyre tesz szert az egyetlen kieső helynek számító utolsó hely előtt. Ez persze még nem jelent matematikai biztonságú bennmaradást, de akkora előnyt mindenképpen, amely után egyértelműen fellélegezhetnek Perlék, és lekerül a nyomás csapatról, amely egy mai győzelemmel biztonságos távolságra távolodhatna a kieső-zónától.

Sajnos Perl Zoltán helyzete továbbra is változatlan, ma is csak szurkolóként lehet ott csapata mellett.

A mai ellenfelet, az újonc Auxilium CUS Manital Torinót (amely tulajdonképpen egy torinói egyetemi klub alapjaira épült) sokan egy kézlegyintéssel elintéznék, holott 7 kiváló légiósa mellett még 4 jelenlegi vagy egykori felnőtt olasz válogatott kosaras is állományban van Torinóban. Az egykor (a jelenlegi 2009-ben alapított klub jogelődjénél) magyar mester (az 1956-os forradalom alatt kivándorolt egykori Vasas és magyar válogatott játékos, Tóth Lajos, aki Olaszországban telepedett le és lett sikeres játékos, majd edző) által is gardírozott Torino idei Serie A-s szereplése sokkalta inkább múlt eddig a balszerencsén, mint a csapat erején és formáján. Nincs olyan egylet a jelenlegi mezőnyben, amely több "billegő" végjátékot és hosszabbítást bukott el a végjátékok "szerencsejátékában", mint a Torino, lásd legutóbb, amikor hiába vezettek szinte végig a 13 ezer nézője által támogatott, európai szinten is sztárcsapatnak számító Milano otthonában, Fortuna  a milánói klasszisok mellé állt, és hosszabbításra mentve az ütközetet végül felülmúlták a "Torót". De ezen a hajszálon bukott mérkőzések sorában említhetjük a két csapat őszi mérkőzését, amelyet 67-67-es állásnál, kevesebb mint 3 másodperccel a záró dudaszó előtt éppen a ma hiányzó Perl Zoltán zseniális alapvonali gólpassza döntötte el az Orlandina javára.

A piemonti csapat legnagyobb sztárja az a DJ White, aki a 139 NBA mérkőzése (5.8 pont / 3.2 lepattanó - Oklahoma, Toronto, Charlotte, Boston) mellett tavaly egy rövid ideig az Euroligában is szerepelt a Laboral Kutxa játékosaként. White a két csapat novemberi összecsapásán még nem szerepelt (sérült volt), az azóta nyújtott teljesítményéről mindent elmond, hogy 23.4-es VAL átlagánál nincs jobb az olasz első osztályban! Nem White a vendégek egyetlen ex-NBA profija - a csapat másik veszélyes pontgyárosa Jerome Dyson. Ő a Sassarival olasz bajnokságot nyert, 2013-ban az izraeli első liga pontkirálya, és rövid időszakig a New Orleans Hornets játékosa is volt - vele sem találkoztak ősszel a szicíliaiak. Ahogy Christian Eyenga sem volt ott a novemberi Torino-Capo bajnokin, hiszen akkortájt még a Dinamo Sassari játékosaként az Euroligában is szerepelt, mi több, januárban is ott volt (a Tiszaligetben a legjobb Sassari játékos volt) még a Szolnokon elvérző szárdok EuroCup csapatában.

A Torinóhoz februárban igazoló Eyenga (2010 és 2012 között 54 mérkőzésen játszott az NBA-ben, mint a Cleveland Cavaliers és a Los Angeles Lakers játékosa) is komoly erősítés. A sereghajtó cserecentere is próbálkozott már a földkeregség legjobb ligájában, a brit-nigériai Ndudi Ebi 19 találkozón lépett pályára Minnesota Timberwolvesban. Rajta kívül a többi kiegészítő ember is minőséget képvisel az újoncnál: az amerikai bedobó, Ian Miller a tavaly tavaszi feljutásban szerzett döntő érdemeket, míg a nemrég igazolt ausztrál válogatott hátvéd, Chris Goulding a tavalyi évadban az ACB ligás Zaragoza egyik alapembere volt. Hogy a torinói keret milyen erős, azt jól mutatja, hogy a csapatnál csak 2-3. opció az 1-es és 2-es poszton az Charlon Kloof, aki a holland válogatott legjobbja volt a 2015-ös Eb-n.

Említettük azt is, hogy a Torino olasz magja is acélos, ezt mi sem jellemzi jobban, mint hogy az a Stefano Mancinelli is a keretük tagja, aki jelenleg az olasz válogatott csapatkapitánya, és komoly európai és euroligás tapasztalattal bír. Mancinellin kívül az egykori velencei Guido Rosselli az, aki még most is tagja az immáron Ettore Messina által irányított Squadra Azzurra bővebb keretének, míg az erőcsatár Tomasso Fantoni és az irányító Iacopo Giachetti korábban volt többször is tagja az itáliai felnőtt nemzeti válogatottnak. A vendégek szakvezetője az a Francesco Vitucci, aki elmúlt évadban Hanga Ádám mestere volt a Sidigas Avellinónál.

Hiába szól a hazai pálya, Boatright zsenialitása és akár még a pillanatnyi forma is az Orlandina Basket mellett, a mérkőzés tétje olyan nagy és tabellautolsó vendégek állománya olyan minőségi, hogy minden túlzás nélkül abszolút kétesélyes, és megjósolhatatlan a ma esti derbi kimenetele.

A vasárnap 18.15-től kezdődő Betaland Capo d' Orlando - Manital Torino olasz bajnoki mérkőzést a torinói Rete 7, mint a Manital Torino idegenbeli mérkőzéseinek kizárólagos közvetítője, élőben sugározza. A csatorna élőképe az alábbi linken elérhető.

Emellett ha nem is folyamatosan, de láthatunk azért élőképeket a mérkőzésről máshol is: az olasz liga a www.legabaskettv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít (a vasárnapi meccsek esetében körkapcsolásszerűen), így Perlék mai összecsapásáról is többször mutatnak majd élőképet. A szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

                             A BEKO Serie A 23. fordulójának teljes programja:

                    A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus