A Valencia megszorongatta a Madridot; a Barca viszont hengerelt!

A tegnap esti Szuperkupa elődöntőkben míg a Valencia komoly ellenállást fejtett ki a Real Madrid ellen, addig a Laboral Kutxának esélye sem volt győzni hazai parketten. Az FC Barcelona tökéletes csapatjátékkal és kiemelkedő egyéni teljesítményekkel rukkolt elő, amelyre nem volt válasza Marco Crespi legénységének. A Királyi Gárda bár szenvedve, de spanyol magjának, a Rudy Fernández-Sergio Llull-Felipe Reyes triónak köszönhetően végül döntőbe jutott. Nézzük meg, hogyan alakultak a találkozók! (+STATISZTIKÁK, VIDEÓK)

Real Madrid – Valencia Basket Club: 89 – 76 (19-26, 24-17, 17-15, 29-18)

Köszönhetően a Rudy Fernández-Sergio Llull-Felipe Reyes triumvirátusnak a Real Madrid „túlélte” az elődöntőt a Valencia ellen, amely végig brilliánsan játszott ám a hajrában elkészült erejével. Sokkal precízebben és megfontoltabban nyitott Velimir Peraszovics mester legénysége: Sam Van Rossom triplával kezdte a találkozót, amelyet Pablo Aguilar és Kresimir Loncar egységei követtek, míg túloldalon csak Rudy Fernández villogott (8-16). Hiába hívta maga köré Pablo Laso tanítványait, a „blancók” nem tudtak keményíteni védekezésükön, így megérdemelt fórral zárták az első negyedet Pau Ribasék (19-26). A második etapban már inkább a Real Madrid szája íze szerint alakult a derbi: nemcsak azért, mert Serhiy Lishchuk és Kresimir Loncar is kénytelen volt három személyi hibája miatt padra ülni – bár ezzel elveszett a vendégek fölényes belső játéka -, hanem csapatjátékán is szintet emelt, pontosabban kivitelezte támadásait (43-43). A harmadik szakasz első perceiben Andrés Nocioni és a klasszis formában pattogtató Rudy Fernández ritmusváltása révén a mérkőzésen először hét ponttal meglépett a Királyi Gárda (56-49). De a Romain Sato-Kresimir Loncar duó higgadtságával képes volt reagálni a fővárosiak rohanására, újra egált mutatott az eredményjelző tábla (56-56). Csupán kétpontos hátrányban kezdhette a rendes játékidő záró etapját a tavalyi bronzérmes és úgy tűnt maradt még tartalék a csapatban az offenzívát illetően (62-66). Ám a védelmi ellenállás csökkent, amelyet elsősorban Sergio Llull használt ki: a robbanékonyságáról ismert spanyol válogatott ezúttal periméterről tüzelt nagy hatékonysággal; egymás után süllyesztette el hárompontosait. De még ekkor sem tört meg a Valencia lelkesedése és 3:40-nel a végső dudaszó előtt a Kresimir Loncar-Sam Van Rossom párosnak köszönhetően újra partiban volt a döntő kiharcolásáért (75-74). A hajrában azonban sokkal koncentráltabb arcát mutatta a Madrid: a csapatkapitány, Felipe Reyes pedig feltudott nőni a Rudy Fernández-Sergio Llull duó mellé, így nagyobb pontaránnyal ért révbe, mint  ahogy az a játék képe alapján várható lett volna. 
Fegyelmezetten és kiváló triplamutatóval rajtolt a Valencia, azonban a Real Madrid hosszabb padja és spanyol magja ellen nem volt ellenszere, így megérdemelten jutott egymást követően harmadszor is fináléba Pablo Laso legénysége. Érdemes kiemelni még Sergio Llull-t, aki tökéletesen célzott a 6,75-ös vonal mögül (5/5). 

A Real Madrid legjobb dobói: Fernández 21/6, Llull 16/15, Reyes 13
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Loncar 17/3, Van Rossom 12/9, Lucsics 9/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

Rudy Fernández és Sergio Llull zsenialitása:
Pau Ribas és Vlagyimir Lucsics szép összjátéka:

Laboral Kutxa – FC Barcelona: 66-95 (16-31, 13-18, 17-22, 20-24)

A második elődöntő már korántsem tartalmazott hasonló izgalmakat, a Barcelona szabályszerűen átrobogott baszk ellenfelén, amely saját közönsége előtt kapitulált. Már az első percekben tudatosította a katalán bajnokcsapat, hogy ellenfelének nincs keresnivalója a pályán (2-9), sőt tovább növelte az iramot Tomas Satoransky és a fiatal, ám egyre magabiztosabb Alex Abrines (16-31). Csak a francia irányító, Thomas Heurtel okozott kellemetlen perceket a gránátvörös-kékeknek (25-36), de a Barcánál mindig akadtak olyan játékosok, akik vállukra vették a gárdát – így nem is volt meglepő a félidőre kialakult húszpontos differencia (29-49). A második félidőben tovább erősödhetett a vitoriaiak félelme, ugyanis az addig kétpontos csapatkapitány, Juan Carlos Navarro is „megérkezett” a meccsbe: a katalánok élő legendája a harmadik etapban négy triplával terhelte meg a hazaiak gyűrűjét. A bajnokcsapat a záró szakaszban sem engedett ki és látványos akciókkal szórakoztatták rajongóikat illetve fájdították a hazai szurkolók szívét. A Barca nemcsak periméterről célzott pontosabban, de az „ikertorony” Tibor Pleiss-Ante Tomic duó révén a festékben is jókora dominanciával élt, magabiztosan nyerte a lepattanócsatát, elhomályosítva a Kim Tillie-Colton Iverson párosban rejlő potenciált (30-41). 
Esélyt sem adva fektette két vállra a gránátvörös-kék had Marco Crespi legénységét, amelyből komoly erőt meríthet a fináléra ősi riválisa, a Real Madrid ellen. 

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Heurtel 17/6, Bertans – San Emeterio 11/9 – 11/3, Johnson 8/3
Az FC Barcelona legjobb dobói: Abrines 16/12, Satoransky 15, Navarro 14/12

A mérkőzést összefoglaló videó:
A fiatal tehetségek: Tomas Satoransky és Alex Abrines

Négy tripla egy negyedben avagy Juan Carlos Navarro játékba lendül:
Felcserélt szerepben - a feladó Justin Doellman, a végrehajtó Tomas Satoransky:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus