ASE: Ha tovább akarnak jutni, ezt hozni kell

Amikor kisorsolták a csoportokat, felszisszentek az Atomerőmű SE csapatáért szorítók. Valljuk be, nem éppen a legkönnyebb csoportot kapták, talán csak a Jászberény került hasonló erősségű kvartettbe. Az első fordulóban a csoport talán leggyengébb csapata, a CSM Oradea (Nagyvárad) látogat az Atomvárosba, azonban ez sem ígérkezik könnyű menetnek.

EuroChallenge, B-csoport, 1. forduló

Atomerőmű SE - CSM Oradea
Paks, Gesztenyés úti Sportcsarnok, 18.00 (TV: Digi Sport)

A Nagyvárad csapatát az állandóság jellemzi, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a tavalyi légiósak közül hármat - Franklint, Dillont és Csomagicsot - ebben az idényben is a soraikban tudhatnak, ráadásul négy román játékos is az együttesnél maradt. Ami a távozókat illeti, őket is ismerhetjük, ugyanis Milos Pesic Kaposvárra, Ivan Sztefanovics Kecskemétre, Lázár László pedig Jászberénybe igazolt. A történethez teljességéhez az is hozzátartozik, hogy Sztefanovics közben lesérült, Pesic pedig távozott új klubjától. Rajtuk kívül még Sasha Topchov és Nemanja Maric hagyta ott a nagyváradi gárdát, ám mindannyiukat igyekeztek megfelelően pótolni.

Sean Denison személyében jókezű kanadai center érkezett, de a délszláv légiót sem építették le, ugyanis megszerezték a rutinos bosnyák bedobót, Vujadin Szuboticsot, valamint a vajkezű triplagyárost, Radovan Markovicsot. Természetesen a román piacon is körbenéztek, és két válogatott játékost le is igazoltak azon melegében: Daniel Popescu irányítóban, míg Titus Nicoara erőcsatárként vethető be.

Látható tehát, hogy a Nagyvárad is erős, és bő kerettel érkezik, akik közül többeknek már a tavalyi szezon során lehetőségük volt összeszokni. Az átigazolásokat ráadásul már augusztus elején befejezték, így a felkészülés során végig teljes kerettel dolgoztak. Az idény előtti edzőmeccsek során három magyar csapattal is megmérkőztek, és legyőzték az Alba Fehérvárt, a Nyíregyházát és a Kecskemétet is. A szezon során eddig remekül teljesítenek, és az ASE-hoz hasonlóan vezetik hazájuk bajnokságát.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Franklin - Szubotics - Dillon - Csomagics - Denison
Popescu - Markovics - Pasca - Nicoara - Tibirna

Ami a paksiakat illeti, itt már kicsit nehezebb összeszokottságról beszélni. Mindhárom légiós távozott a nyáron, annak ellenére is, hogy Zo Williams megtartásáért mindent megetettek, de ő a két évvel ezelőtti EC-ellenfelüket, a Ventspils-t választotta. A magyarok közül Kámán hazatért a nevelőegyesületéhez, a Zalaegerszeghez, míg a legnagyobb itthon játszó tehetségnek tartott Vojvoda az újjáépülő, és jelentősen megfiatalodó Szolnok csapatához igazolt. A kispadon is történt változás, az idény közben kinevezett Schmidt Bélát a bajnok Alba Fehérvár edzője, Dzunics Braniszlav váltotta, aki három játékost is magával hozott korábbi állomáshelyéről, Szabó Zsolt, Jarrod Jones és Medve Máté személyében, valamint Baki Gergely is ide tette át a székhelyét. A maradék két légiós kiválasztásával komolyan megküzdöttek a paksiak, ám a bajnoki rajt előtt szerződtetett Vaughn úgy néz ki, jó fogás lesz, és a múlt héten az Oklahoma City Thundertől kitett, majd gyorsan Paksra igazoló McGruderrel kapcsolatban is bizakodó a szakvezetés.

Ami az esélyeket illeti, a keretek és a forma alapján kétesélyes a meccs, ám azzal Pakson is tisztában vannak, hogy ha ezt nem nyerik meg, akkor nagyjából le is mondhatnak a továbbjutásról. A csoport papíron leggyengébb tagja ellen a győzelem kötelező, és nagyon fontos is, hiszen egy jó teljesítmény a rajton mindig megadja egy sorozat alaphangját. Nagyon fontos kérdés lesz, hogy az említett McGruder hogy fog beépülni a csapatba, hiszen vele kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy még mindig nincs egy hete, hogy Paksra került. A Kecskemét elleni hétvégi találkozón szinte negyedről-negyedre jobban mozgott, és értette meg magát a társaival, ha a beilleszkedése továbbra is jól halad, akkor megoldhatja a támadásban és védekezésben egyaránt meglévő hiányosságokat, és szép sikerekre vezetheti az atomvárosiakat.

Várható rotáció jelen állás szerint:
Kovács - Medve - Körtélyesi - Szabó - Jones
Vaughn - McGruder - Kerpel-Fronius (Baki) - Eilingsfeld - Tóth

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus