Az Adria Liga listavezetője látogat a Tiszaligetbe

Holnap este 17:00-tól az Adria Liga jelenlegi listavezetője, a szerb Crvena Zvezda ellen lép pályára a Szolnoki Olaj KK együttese a bajnokság 18. fordulójában, a Tiszaligetben. A magyar alakulat az esélytelenek nyugalmával léphet parkettre a találkozón, amelyet a SportM csatorna élőben is közvetít. Hogy ki az ellenfél pontosan, mi várható, arról olvashattok most egy kicsit részletesebb írást!

Adria Liga, alapszakasz, 18. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 5-12, 13.) - Crvena Zvezda (szerb, 14-3, 1.)
2014.01.25., szombat, 17:00 (TV - SportM, 16:45)

A Zvezda eddig kitűnő szezont tudhat maga mögött. Bár az Euroligából az első csoportkör után kiestek, nem vallottak szégyent, hiszen alig maradtak le a továbbjutást jelentő negyedik helytől - az ötödikek lettek 4-6-os mérleggel, előttük a Panathinaikosz 5-5-tel, a Laboral Kutxa és a Lokomotiv Kubany 6-4-gyel végzett, míg a Maccabi Tel-Aviv kiemelkedett a maga 8-2-jével.

A EuroCupban ettől függetlenül ott vannak, itt a második csoportkör L csoportjában 2-1-gyel holtversenyes elsők az orosz Nizsnyij Novgoroddal és a spanyol Bilbao Baskettel. A görög Panioniost mindannyian verték, a Zvezda kikapott Oroszországban, de megverte hazai pályán a spanyolokat, míg a Bilbao baszkföldön a Novgorodot. Itt még óriási körbeverések lehetnek, úgyhogy egyszerű dolga biztosan nem lesz a szerbeknek, ha tovább akarnak jutni - bár a kosárkülönbségük biztatóan alakul eddig a minitabellán (+7).

Legutóbb október végén találkozott a két együttes, akkor borzasztóan simán, 90-64-re diadalmaskodtak a belgrádiak, ezzel 4-1-gyel álltak az ötödik forduló után. Ezt követően ugyan azonnal kikaptak a Buducsnoszt otthonában, és Macedóniában az MZT is kifogott rajtuk a 12. fordulóban, de egyébként csak győzelmet tudnak felmutatni. Az AL idei legstabilabb csapata a "Vörös Csillag", nem véletlenül vezetik a tabellát 14-3-as mérleggel.

A jó szezon ellenére voltak változások az állományban. Ebben a hónapban több fiatal játékos is csatlakozott a Zvezda keretéhez, de a két említésreméltó esemény Blake Schilb távozása, illetve Tadija Dragicsevics visszatérése volt. Az amerikai kiscsatár-erőcsatár játékával elégedetlenek voltak a vezetők, így szerződést bontottak vele. Megkönnyítette a lépést, hogy a 2007/08-as szezon alapszakaszának MVP-je és legponterősebb játékosa visszatért hozzájuk, miután lejárt kéthónapos szerződése az euroligás, török Anadolu Efesnél.

Várható rotáció:
Nelson - Blazic - Szimonovics - Radenovics - Marjanovics
Jenkins - Lazics - Dragicsevics - Katics

Gyakorlatilag semmi nem változott náluk, Schilb helyét Ivan Radenovics foglalta el a kezdőben, míg Radenovicsot Dragicsevics pótolja a padon. Branko Lazics kihagyta az előző találkozót egy kisebb sérülés miatt, de most már Dejan Radonjics vezetőedző rendelkezésére áll a dobóhátvéd.

Szinte hibátlan keretet tudhatnak magukénak. Boban Marjanovics kiemelkedik hasznosság tekintetében: a hatodik legjobb VAL-átlaga van az egész ligában (16.59) és a harmadik legjobb lepattanózó (7.41), úgy, hogy mindössze 18.2 percet van fent a parketten mérkőzésenként - emellett majdnem 10%-ot ver mezőnyszázalékban bárki másra az egész ligában (67.31%).

Marjanovics mellett is vannak kiemelkedő játékosok: DeMarcus Nelson hátvédként is a negyedik legjobb duplaszázalékkal rendelkezik (61.96%), ráadásul a hetedik legtöbb labdát is szerzi (1.35). Marko Szimonovics (48.39%) és Charles Jenkins (47.83%) a liga két legpontosabban célzó tripladobója, Rasztko Katics pedig a hatodik legjobb faultkiharcoló (3.5). Jaka Blazic egészen kitűnő mindenes lett - fő profilja azért még mindig a pontszerzés, Radenovics pedig a pattanózásban fontos.

Amire talán rá lehet ülni ellenük, az a büntetőzés: Blazic, Katic, Radenovics, Marjanovics és Szimonovics is 70% alatti büntetőzők, ami nem számít túl jónak. Ezen felül Radenovics támadásban eddig kifejezetten gyenge számokat hoz - igaz, neki nem is feladata a pontszerzés vagy a Zvezda támadójátékának fellendítése. Összességében azonban nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy van olyan pontja a szerbek játékának, amiben jobb az Olaj, vagy amire látszólag eredményesen lehetne készülni.

 

A szolnokiak számára nagy pozitívum, hogy a Krka ellen, ha nem is feledhetetlen mérkőzésen, sziporkázó támadójátékkal, de sikerült begyűjteni a győzelmet, ráadásul elég nagy arányúra is sikeredett ez a diadal. Az utóbbi hetek után nagyon fontos volt végre egy sikeres meccs, főleg hogy nem áll túl könnyű sorozat előttük - a Zvezda-meccs után a Cholet és a Radnicski vendégei lesznek a következő egy hétben.

Az is jó jel az Olajnak, hogy mindenki egészséges - minél több ilyen meccs segíthet a játék összeállásában. Ez utóbbival, mármint a játékkal azért még voltak gondok kedden is, de a küzdés mellett a sok bevethető ember már a győzelem egyik kulcsa volt, ezt szlovén és magyar oldalról is megerősítették a résztvevők a mérkőzést követő sajtótájékoztatón.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy semmilyen nyomás nincs most a játékosokon, kis túlzással senki nem számít győzelemre, de még a szoros mérkőzéshez is nagy harc, illetve az elmúlt egy hónapban mutatottnál jobb játék szükségeltetik. Az már a Partizan ellen bebizonyosodott, hogy egy ilyen kiemelt ellenfélre talán jobban rá tud pörögni a gárda, míg az ellenfél hajlamos azt gondolni, hogy a győzelem már a pályáralépéssel megtörtént, ez lehet most is a magyarok legnagyobb esélye.

A találkozót a SportM csatorna élőben közvetíti 16:45-ös műsorkezdettel!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

 

Foto (1) - abaliga.com
Foto (2) - fibaeurope.com
Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus