Az Alba a Charleroi ellen javíthat

Holnap este 18:15-től az Alba Fehérvár a belga Proximus Spirou Charleroi-t fogadja a FIBA Europe Cup csoportkörének második fordulójában.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, F-csoport, 2. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 0-1) - Proximus Spirou Charleroi (belga, 1-0)
2017.10.24., kedd, 18:15 (TV - DIGI Sport 1, 18:00)

A belgák történelméről írtunk már tavaly, miután a Szolnok BL-ellenfelei voltak. Tavaly 6-8-cal a Bajnokok Ligája D-csoportjának hatodik helyén végeztek, így a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjében folytathatták, ahol azonban a későbbi győztes Nanterre összesítésben hét ponttal búcsúztatta őket. A bajnokságban mindössze az ötödik helyen zártak 18-18-cal, és bár a negyeddöntőben pályahátrányból kiejtették az Okapit 2-1-gyel, az elődöntőben a későbbi győztes Oostende kisöpörte őket 3-0-s végeredménnyel.

Várható rotáció:
Marnegrave - Grant - Thomas - Tuttle - Gorgemans
Gibbs/Casero-Ortiz - Libert - Marchant/Delalic - Iarochevitch - Fusek

Új vezetőedzőjük van, a 39 éves amerikai-belga Brian Lynch, aki az előző három évben a Limburg Unitednél dolgozott, onnan tette át székhelyét ezen a nyáron.

Gyakorlatilag teljesen átalakult a keretük, csak Niels Marnegrave, Alexandre Libert, Ioann Iarochevitch és Michal Fusek maradtak a tavalyi csapatból, de öt új légióst is igazoltak, minden amerikait lecseréltek. Közülük kettőt, Scott Thomast és Seth Tuttle-t jól ismeri Lynch, hiszen mindkettő volt játékos a Limburg Unitednél - Tuttle tavaly volt a legjobb embere, Thomas pedig egy évvel korábban söpört be pár elismerést a belga bajnokságban. A 22 éves, 183 centi magas Jack Gibbs most végzett a Davidson egyetemen, kiváló statisztikákkal (22.1 pont, 4.0 pattanó, 4.1 gólpassz, 39.2% tripla), a 30 esztendős, 193 centi magas Keaton Grant pedig a francia élvonalbeli JDA Dijonnál volt húzóember (11.9 pont).

A hátvédsorban még Sigfredo Casero-Ortiz található, de eléggé mellékszerepben a 20 éves, 185 centi magas kubai-belga játékmester. Thomas mögött Dorian Marchant és Haris Delalic látják el a cserehármas szerepkörét - előbbi 24 éves, 198 centis belga, utóbbi pedig 23 éves, 202 centis bosnyák. Marchant egyértelműen a triplákban jó, tavaly majdnem 40%-kal vállalt kintről, míg Delalicnak a pattanózás az erőssége, nem lenne meglepő, ha négyes poszton is látnánk. Centerben a maradó, de egyelőre még nagyon nyers, 224 centis Fusek mellett a 25 éves, 212 centis Amaury Gorgemans van még, de őt is leginkább pattanózásra használják - messze ez a Spirou leggyengébb posztja, nem lenne meglepő, ha alacsony szerkezetben is sokszor látnánk őket, illetve Iarochevitch játszana elég sokat ötösben.

Eddig kifjezetten felemásan szerepelnek, hiszen a bajnokságban 1-3-mal állnak, és egyetlen győzelmük a Basic-Fit Brussels ellen is egypontos volt - egyébként sorrendben a Belfius Mons-Hainaut, a bajnok Telenet Oostende és a Willebroek Kangoeroes verte őket. A FIBA Europe Cup második selejtezőkörében viszont oda-vissza legyőzték a cseh BK Pardubicét, összesítésben 39 ponttal múlták felül ellenfelüket, a csoportkör első fordulójában pedig két ponttal győztek a Cmoki-Minszk otthonában (76-78) - egyelőre egy héten egyszer tudnak jól játszani, viszont pont a nemzetközi porondon.

Az Albának a Charleroi-tól függetlenül is vannak problémái, ez egyre világosabb volt az utóbbi hetekben, és a Pécs elleni első félidőben csúcsosodott ki. Lóránt és több légiós kidőlésével teljesen megborult a hierarchia, többen nem tudják ellátni a nagyobb, fontosabb feladatkörüket, és mintha ez a csapatszellemre is rányomná a bélyegét - 51-12-es állást csak szakmai indok nem magyarázhat, fejben is megborult a magyar bajnok. Hogy ezt mennyire tudja Dzunics Braniszlav helyrebillenteni pár nap alatt, az még nagy kérdés, de mindenképpen muszáj lenne erre nagy hangsúlyt fektetniük, ha ki akarnak lábalni a gödörből. Ugyanaz a keret vág neki ennek a találkozónak is, mint a pécsinek, úgyhogy Lóránt (és Fenner, valamint Horton) továbbra sem lesz.

Ha az Alba mutat valami tartást ezúttal, akkor a végeredménytől függetlenül elindulhat kifelé a gödörből - igaz pálfordulást igazából csak attól a pillanttól lehet várni, amint Lóránt visszatér, de az előzetes tervek szerint erre már nem kell sokat várni. Csak a matematikát és a FIBA Europe Cupot nézve egy újabb vereséggel nagyon nehéz helyzetbe kerülne a fehérvári gárda, hiszen két hazai vereség után három idegenbeli mérkőzésen és egy hazai találkozón kellene kivívni a továbbjutást, és összegyűjteni három vagy inkább négy győzelmet. Ilyen szempontból természetesen nagyon nem mindegy a végeredmény, de hosszabb távon nézve jóval fontosabb, hogy milyen játékot és küzdést mutatnak azok után, hogy egy egészen borzalmas mérkőzésen vannak túl, és egyértelműen lejtmenetben vannak.

A találkozót a DIGI Sport 1 18:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti, de a holnapi nap folyamán természetesen beszámolunk majd a netes elérhetőségről is!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus