Az Alba legnagyobb lehetősége egy EuroCup-győzelemre

Holnap este fél héttől a magyar bajnoki címvédő Alba Fehérvár együttese a török TED Ankarát fogadja, a szokásoknak megfelelően Veszprémben. Bár a törökök az utóbbi hetekben megmutatták, hogy komoly játékerőt képviselnek, a hátralévő mérkőzések - Novgorod, Buducsnoszt itthon, Juzsnij, PAOK, Ankara idegenben - figyelembe vételével kijelenthető, hogy a fehérváriak legkomolyabb esélye következik arra, hogy megszerezzék első győzelmüket a második számú európai kupasorozatban. Lássuk, ki az ellenfél és mi várható a találkozón!

EuroCup, Első csoportkör, F csoport, 5. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 0-4) - Aykon TED Ankara Kolejliler (török, 1-3)
2013.11.13, szerda, 18:30 (TV - Sport2, EuroSport2)

Ercüment Sunter együttese nagyon komoly átalakuláson ment végbe a nyáron, gyakorlatilag alig maradt játékosuk tavalyról, húzóemberük pedig egy sem. Az alsó két posztot idén az amerikai hátvéd, Clay Tucker, a lett irányító, Valters Kristaps, a csapathoz nemrég csatlakozó szerb Alekszandar Rasics, illetve a két török csere, Muhamed Baygül és Ali Kavaklioglu látja el.

A palánk alatt a tavalyi cserenégyes, Vanja Plisznics az egyetlen olyan kosaras, aki komoly szerepet játszik az együttesnél és tavaly is az állomány tagja volt. Mellé érkezett ötösbe Vladimir Golubovics, a padról pedig az amerikai-török Davud Kamer, illetve Berkay Candan segítenek be. A hármas poszt az egyetlen, ahol a törökök játsszák a főszerepet: Caner Erdeniz és Kerem Özkan bevethetőek kiscsatárként, de Candan itt is használható kosaras.

Várható rotáció:
Rasics - Clay - Erdeniz - Plisznics - Golubovics
Kavaklioglu - Kristaps - Baygül - Özkan - Candan - Kamer

A török bajnokságban öt fordulót követően 4-1-gyel állnak a tabella negyedik helyén, de olyan nagyon komoly csapattal még nem találkoztak: a 7. Usaktól kikaptak, négy győzelmükből három pedig a három sereghajtó ellen született - legutóbb a Mersint verték idegenben 84-80-ra. A EuroCupban gyengén kezdtek, az Ankara ellen nagyon elrontották az utolsó negyedet (60-84), ezt követően azonban felszívták magukat: vállalható vereséget szenvedtek Montenegróban (73-80), megverték idegenben a PAOK-ot (77-75) és drámai csatában kaptak csak ki a Novgorodtól a múlt héten (72-73).

A gárda messze legtöbbet használt játékosa Golubovics - a szerb center 24.5 pontot átlagol a EuroCupban, ami a legmagasabb érték az egész mezőnyben. 54 duplakísérlete volt eddig, ami szintén a legtöbb, de ezeket a lehetőségeket eddig 72.2%-ban pontra is váltotta a középjátékos - az több mint hatékony. Az átlagnál kicsit gyengébben büntetőzik - a EuroCupban 67.9%-kal, a bajnokságban kerek 60%-kal -, de még mindig abba a kategóriába tartozik, akit nem igazán érdemes lefaultolni. Emellett 9 pattanót átlagol az EC-ben, amit ráadásul úgy tesz meg, hogy meccsenként átlag 4.5-szer az ellenfél palánkja alatt szedi össze a lecsorgót. Abszolút kulcsember.

Kamer teljesen kiegészítő szerepre van kárhoztatva mögötte, de igazából Plisznics és a mindössze 20 esztendős Candan szintén - utóbbi kettő a lepattanózásból veszi ki leginkább a részét, ritkán néznek a gyűrűre. Akikre szintén figyelni kell pattanózás szempontjából az Valters és Tucker - a két hátvéd is nagyon sokszor besegít a játéknak ebben a műfajában Golubovicséknak.

Rasics megszerzése komoly fegyvertény. Nem csak azért fontos a szerb játékos érkezése, mert nagynevű kosarasról van szó, aki Európa elit bajnokságainak elit klubjainál pattogtatott, ráadásul 2-3 éve még a szerb válogatottnak is tagja volt, hanem azért, mert az alapvetően fejnehéz, csak Golubovicsra építő együttes játékát nagyban kiegyensúlyozhatja. Rasicsnak nem voltak túl jó szezonjai az utóbbi időben, de az Ankara megfelelő ugródeszka lehet számára. Tucker és Valters is hasznos játékosok, mindketten kiveszik a részüket a piszkos munkából és pontszerzésben is lehet rájuk számítani, de az igazi nagy durranás Rasics, ő fizikálisan és játékintelligenciában is messze kiemelkedik a keret külső posztos játékosai közül.

Amire érdemes lesz még odafigyelni a két szerben kívül az a triplázás. Az Ankarának nagyon nem megy a játék ezen szegmense a EuroCupban, főleg Tucker és Valters az, akiknek bedeszkázták a gyűrűt a triplavonalon túlról eleresztett dobásaiknál, de a török bajnokságban több kategóriával jobban művelik ezt a műfajt - a két centeren kívül mindenki vállalkozik, és igazán fakezű játékosuk csak egy van, a kezdő kiscsatár, Erdeniz, aki mindkét sorozatban 9-szer próbálkozott eddig, összesen 1 találata van.

Az Alba az elmúlt másfél hétben legalább az eredmények szintjén kijött a gödörből, ha már ez a játékukra még nem igazán mondható el. A Falcót megverték egy ponttal, de -19-ről felállva, majd jól tartották magukat a Buducsnoszt ellen idegenben, a hétvégén pedig majdnem egy húszassal győzték le a Jászberényt, így a bajnoki tabella harmadik helyén állnak 5-2-es mérleggel.

Az biztos, hogy a palánk alatt óriási csata várható. Somogyi Gergely eddig nem teljesített rosszul a nemzetközi kupameccseken, most viszont újabb nagy feladat előtt áll, gyakorlatilag neki kell megállítania az ellenfél ászát, kell ezt ráadásul megtennie a mérkőzés nagy részében. Ha Tóth Norbert vagy Juhos Levente képes lenne fizikálisan a versenyt Goluboviccsal, az komoly fegyvertény lenne, de Somogyi 220 centije és nagyon hosszú karjai ennél jóval nagyobb eséllyel okozhatnak zavart majd a szerbnél.

Hogy a 195 centis Rasics ellen ki fogja felvenni a kesztyűt, az megint jó kérdés - az erre elvileg alkalmas Braydon Hobbs egyre rosszabb formába kerül, és egyre inkább kezd egy egydimenziós tripladobóvá válni az elvileg irányítónak szerződtetett amerikai. Alapvetően nem egy-egyben kellene Rasiccsal foglalkozni, hiszen az Alba nagyon sok letamádást, kettőzést, csapdázást használ, de az egy-két játékost leszámítva nagyon rutinos törökök ellen kérdéses, hogy ez a taktika eredményesen használható-e, ráadásul a felállt védelemben akkor is fel kell majd vennie valakinek Rasicsot.

Sok mindent ki lehetne még emelni, de összességében talán a legnagyobb kérdés az, képes-e visszatalálni ahhoz a játékhoz a Carlos Frade együttese, amit nyújtott például a PAOK ellen, vagy legalább megközelíteni azt a szintet.

Az egészen biztos, hogy a Buducsnoszt vagy a Falco ellen bemutatott hibamennyiség nem fog beleférni ezen az estén sem - támadásban leginkább a koncentráción kell állítaniuk, az eladott labdák számát nagyon vissza kellene szorítaniuk egy esetleges siker reményében. Ennyire két emberes csapattal viszont nem találkozott, és nem is fog a fehérvári alakulat, úgyhogy védekezésben talán a legegyszerűbb feladatuk most van - nem biztos viszont, hogy a legkönnyebb is.

A találkozót rendhagyó módon két TV-csatorna, a Sport2 és a EuroSport2 is közvetíti!

Hajrá Fehérvár, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus