Az Alba legsimább vereségét szenvedte el az EC-ban

Az első negyedben még jól tartotta magát az Alba Ukrajnában, azonban egyre több labdát adtak el, amiből a Himik könnyű kosarakat szerzett. A védekezésben sem pörgött jól a Somogyi Gergely húzta fehérvári gárda, ellenfelük rengeteg üres hárompontossal kísérletezhetett, amit jó százalékkal értékesítettek is. A Juzsnij megszerezte ötödik sikerét és nagy lépést tett a továbbjutás felé. 

Európa Kupa, alapszakasz-csoportkör, F-csoport, 8. forduló
Himik Juzsnij (ukrán, 5-3) - Alba Fehérvár (magyar, 1 - 7) 81-52 (23-16, 14-9, 26-13, 18-14)

Vezette: Jersan (szlovén), Dragojevic (montenegrói), Radojkovic (horvát).

Juzsnij: Pusztovij 3, Popov -, Shuler 3/3, Travis 9/3, Delaney 14.
Csere: Riabcsuk 3/3, Zavadszkij 4, Freimanis 14/6, Prokopenko 3/3, Gatens 17/15, Kovalenko 9/3, Konyev 2. 

Alba: Hobbs 11/3, Moore 7/3, Szanati 2, Juhos 4, Tóth N. 3.
Csere: Somogyi 20, Supola -, Blaskovits -, Tóth P. -, Kemp 5/3, Olah -.

Kipontozódott: -

A mérkőzés részletes statisztikája ITT

Jól kapta el a rajtot a hazai gárda, két gyors kosárral kezdtek, ám az Alba nem ijedt meg, szigorítottak a védekezésen, emellett zsinórban hat pontot termeltek be. Popovot gyorsan lekapta a pályáról Karaszev, a Ljuberci mestere, csapata pedig egy 7-0-s futással átvette a kezdeményezést, leginkább a fehérváriak eladott labdáiból profitáltak. A vendégek viszont gyorsan rendezték a sorokat, Somogyi hatalmas blokkot mutatott be az Európa-bajnokságon remeklő lett Freimanison, a túloldalon pedig Moore hármasa és a center duplája segített. A negyed hátralévő részében azonban Freimanis és a triplavető Gatens villogott támadóoldalon, míg az Alba 17-15 után egy kicsit megállt támadásban (23-16). 

A rövid pihenő egyik csapatnak sem tett jót, eladott labdák, faultok jellemezték a 2. negyed első perceit. Az Alba sok faultot harcolt ki ebben az időszakban, és 3 perc elteltével Juhos két jó büntetője törte meg a kosárcsendet - ám a sokadik eladott labda után nem sikerült még közelebb jönnie a fehérváriaknak, sőt Kovalenko két jó megoldása után pillanatok alatt 10 pontra hízott a Himik előnye (30-20). Időkérést követően védekezésben kissé feljavult a magyar csapat, de támadásban továbbra sem találták meg azt a játékost, akiben benne lett volna a pont. Gatens második triplája után Carlos Frade kénytelen volt ismét időt kérni, de nem sok minden változott: a Himik növelte is előnyét – Maurice Kemp dudaszós hármasa adhatott némi gyógyírt az első félidei szenvedésekre (37-25).

 

Az első két negyed statisztikáira pillantva szembetűnő volt, hogy a hazaiak relatíve rossz, illetve nem extra dobásmutatói (40% mezőnyből, 42% a triplavonal mögül, illetve 50%-os büntetőzés) is bőven elegendő volt, mert az Alba ezzel szemben 29, 22 és 83%-ot tudott felmutatni – de utóbbi jó arány sokat nem számított, hiszen a két gárda 6-6 büntetőt dobhatott mindössze. Lepattanókban (19-26) viszont jobbnak tűntek a vendégek.

Fordulás után mindkét oldalon kiosztottak 1-1 blokkot a nagyemberek, majd Somogyi tett a helyére egy löbbölt labdát. Ezután viszont megint jöttek a labdavesztések, amelyekből pontokat szerzett a hazai csapat, és pillanatok alatt 15 lett közte, majd egy újabb elszórt lehetőség után 2+1-gyel büntetett Delaney. A negyed közepén Hobbs triplája nagyon kellett, hogy ne nőjön 20 pont fölé a különbség, majd Hobbs Somogyit szolgálta ki remekül – 13 pontra visszajött a Fehérvár. Somogyit azonban le kellett ültetni pihenni, Gatens pedig két támadásból beszórt két hármassal, majd Romeo Travis egy duplával 20 pont fölé hizlalta a különbséget (57-36), majd Gatens megint kintről csengetett. Az Alba időt kellett, hogy kérjen, de ez sem használt, az ukránok semmi extrát nem csinálva is növelték az előnyüket. 

Az utolsó játékrészben Somogyi Gergely igyekezett mindkét palánk alatt, azonban áttörésre már nem lehetett számítani, az ukránok cseresora gyorsan 30 pont fölé növelte a különbséget. Somogyi utolsó másodperces kosara után a 30 pontos vereséget elkerülte ugyan a vendégcsapat, de ez lehetett az egyetlen örömük ezen az estén. 

 

Fotó, slide: Soós Attila/Kezdő5.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus