Az Alba magabiztosan győzte le a Körmendet a Europe Cupban

Az első félidőben tartotta magát a Körmend a Fehérvár otthonában, utána fokozatosan elléptek a hazaiak - a Nevezis kezében a piros-feketék sorsa.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, J csoport, 6. forduló

Alba Fehérvár (magyar, 5-1) - Egis Körmend (magyar, 3-3) 88-68 (19-16, 26-23, 27-18, 16-11)

Alba: Kovács 10, Harris 5/3, Simpson 12/6, Lóránt 9, Keller Á. 7/3
Csere: Horton 8, Keller I. 6/6, Filipovity 7/3, Pointer 18/3, Mohammed 6, Varga -.

Körmend: Hollins 10/6, Dillard 5/3, Davis 4, Fanning 11/3, Horti 4.
Csere: Németh 3/3, Halász -, Csorvási 16, Ferencz 8/6, Wright 7/3. 

A mérkőzés teljes statisztikáját itt megtekinthetitek!

Egyik csapat sem találta a dobásait, az első két perc után 0-0 állt az eredményjelzőn – némileg váratlanul Keller Ákos triplája törte meg a kosárcsendet, majd Harris is bepörkölt egy távolit, Kovács ziccere után pedig már 8-0-ra vezetett az Alba. Gasper Potocnik nem tehetett mást, kikérte az idejét, de különösebb foganatja nem volt, legalábbis támadóoldalon, a hatodik percben 13-2 állt az eredményjelzőn. A védekezéssel nem volt problémája a Körmendnek, és szép lassan a kezek is bemelegedtek: a csereként beálló Csorvási és Ferencz pontjaival, majd Dillard zsákolásával  13-12-re visszajöttek a vendégek. A negyed vége felé Horton és Pointer harcolt ki büntetőket, ezzel igyekezett menekülni a Fehérvár, de mindössze három pontos előnnyel mehetett a kisszünetre. 

A második negyed elején szintén a Csorvási-Ferencz duó szállította a pontokat, és 22-22-nél utolérte ellenfelét, a fiatal Németh Ákos hármasával pedig a vezetést is átvették a piros-feketék. Dzunics időkéréssel és Kovács Ákos visszaküldésével próbálta meg keverni a lapokat, és ez bejött, Kovács sorra harcolta ki a büntetőket, amivel lendületbe jöttek a hazaiak, Keller Iván triplájával és Pointer közelijével 9-0-s futást repesztettek. Ekkor Hollins rázta meg magát, szép egyéni akciókkal tartotta meccsben csapatát, majd Dillard is hozzászólt egy hármassal, ugyanakkor a vezetést nem tudták átvenni, mert a túloldalon rendre hibáztak védekezésben. Amikor Davis faultgondok és egy technikai miatt padra került, egy időre nyomasztó palánk alatti fölénybe is került a Fehérvár, Lóránt és Horton révén révén nyolc ponttal elléptek, Horti duplája nagyon kellett a félidő végén a Körmendnek (45-39). 

Csorvási rögtön beköszönt a második félidő idején, de az Alba Simpson triplájával és Simon újabb gyors lerohanás végén kiharcolt büntetőivel válaszolt, majd Simpson három büntetős akciót csinált Hollinson, így 55-45-nél, a 24. percben tíz pontra hízott a differencia. Csorvási próbált életet lehelni a Körmend támadásaiba, támadópattanót is szedett, ugyanakkor Simpson megint beszórt egy hármast, majd Lórántnak adott gólpasszt, 60-47-nél Potocnik már nem halogathatta tovább az újabb időkérést. A küzdéssel nem is volt gond, a pauza után rögtön két támadópattanót is szedtek, de kintről sorra hibázták el a kísérleteiket, vagy egyéni akciókból akartak kosarat dobni, így az Alba kényelmesen növelte az előnyét, már 17 pontnál is járt a differencia (68-51). Dillard leültetésével próbálkoztak a vendégek, Hollins és Wright rögtön dobott is egy-egy hármast, de így is 15 pontos előnnyel zárt a Fehérvár (72-57). 

Nem adták fel a vendégek, Fanning rögtön egy triplával nyitott, ugyanakkor Pointer kétszer villant, majd Filipovity is nagyot zsákolt, így az addigi legnagyobb különbségre, 18 pontra hízott a hazai előny. Időt kellett kérnie a Körmendnek, mert elúszni látszott a hajó - sikerült is elállítani a vérzést, de a különbséget nem tudták csökkenteni. A negyed közepétől kezdve egyre több hiba csúszott a vendégek játékába, eközben a hazaiak szép megoldásokkal szórakoztatták a közönséget, a veterán Mohammed villogott, ennek köszönhetően 84-64-nél már 20 pontos fórjuk volt. A végén a fiatal Varga Máténak is lehetőséget adott Braniszlav Dzunics, csapata összességében simán hozta a győzelmet, és 5-1-es mérleggel, csoportelsőként jutott tovább a kieséses szakaszba. A Körmend is követheti, de már nincs a saját kezében a sorsa: holnap a Nevezisnek győznie kell a Büyükcekmece otthonában. Ha ez nem történik meg, akkor már csak nagyon halvány esélyeik maradnak csoportharmadikként. 

fotó: fiba.basketball/Jene Sándor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus