Az Alba Minszkben juthat tovább

Holnap este 17:30-tól az Alba Fehérvár a Cmoki Minszk vendége lesz, a tét pedig mindkét együttes számára a továbbjutás a FIBA Europe Cup F csoportjából. Lássuk, hogy az egyes forgatókönyvek esetén hol végez Dzunics Braniszlav együttese.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, F csoport, 6. forduló
BC Cmoki Minszk (fehérorosz, 3-2) - Alba Fehérvár (magyar, 3-2)
2017.12.06., szerda, 17:30

A fehéroroszokról írtunk már október legvégén, az első egymás elleni találkozó előtt. Azóta semmilyen változás nem volt keretükben.

Várható rotáció:
Adamovics - Kudravcov - Czerapowicz - Mescsarakov - Szemianiuk
Saddler - Traszcinecki - Paliascsuk - Kravish - Szalas

A székesfehérvári vendégjátékuk óta játszottak ugyan 2 meccset a Balti Ligában (és ma is fognak egyet), illetve 8 találkozót a fehérorosz bajnokságban, de ezekben teljesen más kerettel játszanak, mint a VTB Ligában vagy a FIBA Europe Cupban. A VTB Ligában kikaptak a UNICS-tól, megverték a Novgorodot, majd otthon kikaptak az Avtodor Szaratovtól, szombaton pedig a Lokomotiv Kubanytól szenvedtek vereséget, megint hazai pályán, így 3-5-ös mérleggel rendelkeznek. A FIBA Europe Cupban az Alba elleni 73-64-es zakó után legyőzték idegenben a Spirou-t, méghozzá négy ponttal, így az egymás elleni eredmények feléjük billentik a mérleg nyelvét, aminek még nagy jelentősége is lehet, mert az előző körben hozták a Bnei Herzliya ellen a kötelezőt egy 83-65-ös diadallal, így pedig ők is 3-2-vel állnak a csoportban, ahogy a belgák és Lóránt Péterék.

Az Alba azon a bizonyos Minszk elleni mérkőzésen kezdett el kimászni a gödörből, hiszen egy egészen borzasztó októbert tudtak lezárni úgy, hogy elég komoly hátrányból álltak fel azon a találkozón, és azóta egyetlen egyszer sem kaptak ki - összességében 6 meccses győzelmi sorozatban vannak, amiből három találkozót a bajnokságban, hármat pedig a nemzetközi kupában húztak be.

Ami nagy kérdés a fehérváriaknál, hogy a hosszú szünet mennyire törte meg a lendületüket, mert egyre jobb formába kerültek november közepére, de három hete nem léptek pályára, csak edzőmeccsen és egyes játékosok az All-Star gálán. Ha megközelítőleg olyan teljesítményt és főleg védekezést tudnak produkálni Hortonék, amit a novemberi időszakban, akkor minden esélyük megvan a győzelem megszerzésére még idegenben is - azt láthattuk a fehérvári találkozón, hogy a Minszk semmi különöset nem tud azon túl, hogy végigbrusztolják a meccset, azt meg az előző két körben az Albától láthattuk, hogy nem nagyon számít nekik az idegen pálya, egy 25 meg egy 22 pontos sikert arattak Izraelben és Belgiumban. Arról tegnap olvashattatok, hogy Markovics Luka, Kovács Ákos és Alhaji Mohammed sem lesz bevethető, de utóbbi eddig sem játszott - a másik két játékos távolléte érzékeny veszteség lehet a rotációban és főleg akkor, ha mondjuk Hillnek nem megy annyira, de egy meccsen talán tudják pótolni őket a többiek, és ha a légiósoknak és a két kezdő magyarnak megy, akkor az ő teljesítményük el is döntheti az Alba javára a találkozót a viszonylag rövidebb pad ellenére is.

A tét nem kicsi, a győztes ugyanis egészen biztosan csoportelső, hiszen mindkét gárda jobb egymás elleni eredményekben a Spirou-nál. A vesztes abban reménykedhet, hogy a belgák kikapnak Izraelben, hiszen az egymás elleni mutató miatt ekkor a második helyen még befuthat az itt kikapó gárda is. Tehát:

Az Alba Fehérvár:

1. Első helyen végez, ha nyer
2. Második helyen végez, ha veszít, és a Spirou is veszít a Bnei Herzliya vendégeként
3. Harmadik helyen végez, ha veszít, és a Spirou nyer a Bnei Herzliya vendégeként

Egy ki-ki meccs idegenben sosem egyszerű, de a magyar alakulat mutatott annyit az elmúlt hónapban, a Minszk pedig semmi különöset nem a fehérvári találkozón, hogy az Albának abszolút reális esélye legyen arra, hogy önerőből harcolja ki a továbbjutást, és ne kelljen a Spirou eredményét figyelnie - tehát nyerjen Fehéroroszországban is.

Az összecsapást a televízió nem közvetíti, de az élő internetes közvetítés elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus