Az Alba visszaszállhat a továbbjutásért folytatott harcba

Holnap este 18:30-tól Izraelben lép pályára az Alba Fehérvár gárdája - egy Bnei Herzliya elleni idegenbeli sikerrel megint jobb helyzetbe kerülhet a magyar bajnok.

FIBA Europe Cup, Csoportkör, F-csoport, 4. forduló
Bnei Rav-Bariach Herzliya (izraeli, 1-2) - Alba Fehérvár (magyar, 1-2)
2017.11.08., szerda, 18:30

Az izraeliekről az első egymás elleni mérkőzés előtt írtunk már három hete. A Bnei Herzliya akkor kihasználta, hogy az Alba az utolsó negyedre teljesen szétesett 19 ponttal győztek Székesfehérváron, az pedig elképzelhető, hogy a differenciának lehet még jelentősége is.

Azóta azonban nem nyert meccset a mostani vendéglátó, hiszen a második fordulóban hazai pályán kikaptak a Cmoki Minszktől 69-63-ra, a múlt héten pedig 66-62-es vereséget szenvedtek Charleroi-ban. Szoros meccseket buktak tehát, viszont 1-2-es mérlegük van csak, ahogy a fehéroroszoknak és az Albának is, és itt körbeverés is van a három gárda között egyelőre - borzasztóan sok forgatókönyv lehetséges még. A bajnokságban is begyűjtöttek három zakót azóta, tehát 0-5-ös sorozatban vannak összességében - az izraeli pontvadászatban mindössze 1-4-gyel szerénykednek, igaz, a tabella első feléből majdnem mindenkivel játszottak már. Halil Kanacevic elhagyta tegnap a klubot, így rá már nem számíthatnak.

Várható aktív rotáció:
Green - Mayaan - Dawson - Archie - Adrien
Singer - Thames - Rosenberg

Az Alba sem mutatott sokkal jobb formát ennél egészen egy héttel ezelőttig. Lóránt Péter és lényegében mindenki visszatért (Luka Markovicsot és a hosszabb ideje maródi Tóth Pétert leszámítva) a Szolnok ellen, de velük együtt is kikaptak, októberben nyolc mérkőzésből hetet elbuktak, és borzasztóan gyengén játszottak, nemcsak az eredmények nem érkeztek. A múlt heti, Minszk elleni második negyedtől kezdett megmozdulni valami, le is győzték a fehéroroszokat egy nagy fordítással 73-64-re, a hétvégén pedig Kecskeméten már egészen magabiztosan játszottak, 14 pontos győzelmükhöz nem nagyon fért kétség.

Van még hova javulniuk játékban, de a Minszk ellen Chris Horton mutatott fel kifejezetten hasznos dolgokat, a KTE-t pedig Trevis Simpson vezetésével győzték le - körvonalazódik, hogy mit szeretett volna látni az Alba már a szezon elejétől, kérdés, hogy mikorra látjuk ezt teljes egészében, mert a nemzetközi kupában eléggé idő szűkében vannak. Simpson és Horton egyre jobb játékával, valamint Lóránt visszatérésével Hill és Harris is egyre inkább a helyükre kerülnek, az előző két meccsen hozott két győzelemre pedig önbizalom szempontjából is építhetnek.

Az Alba ugyanúgy 1-2-vel áll, mint a Bnei Herzliya és a Cmoki Minszk, viszont mindhárom eddigi találkozóját hazai pályán játszotta, így idegenben kell kiharcolnia a továbbjutást. Az azonban látszódik, hogy nem legyőzhetetlen csapat sem a fehérorosz, sem az izraeli - előbbiek semmilyen különösebb dolgot nem mutattak Fehérváron sem, mégis győzni tudtak Izraelben, nem lehetetlen küldetés ez Dzunics Braniszlavék számára sem. A továbbjutáshoz három meccsből legalább kettőt hoznia kell a fehérváriaknak, most elkezdhetik ezeknek a begyűjtését, ha tudnak építeni az elmúlt egy hétre.

A különbségre sem biztos, hogy oda kell egyelőre figyelni, az egypontos győzelem is érhet még továbbjutást az Alba számára, ha mérleggel megelőzik holnapi ellenfelüket, egy vereséggel viszont már nem lenne saját kezében a sorsa a magyar bajnoknak, akármit játszik az utolsó két körben.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élő internetes stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus