Az egyik francia éllovas látogat Sopronba

A francia bajnokságban eddig hibátlan mérleggel, 4-0-lal a második helyen álló Nanterre 92 lesz a Sopron ellenfele szerda este, a FIBA Europe Cup első fordulójában.

FIBA Europe Cup, D csoport, 1. forduló
Sopron KC (magyar, 0-0) - Nanterre 92 (francia, 0-0)
2016.10.19., szerda, 18:30 (TV - DIGI Sport 1, 18:15)

A Sopron nemzetközi kupaellenfeleiről nem ejtettünk külön szót, miután később kerültek másik csoportba, mint az eredetileg tervezett.

A Nanterre 92-t 1927-ben alapították, de 5 évvel ezelőttig gyakorlatilag teljesen ismeretlenek voltak. 2004/05-ben játszottak először a francia másodosztályban, 2007-ben pedig bekerültek a francia kupa döntőjébe, de 2011-ben tudták megnyerni a Pro B-t, ezzel jutottak fel az élvonalba fennállásuk során első alkalommal. Első Pro A-s idényükben még nem kerültek be a PO-ba, a másodikban azonban a 8. helyen igen, és óriási meglepetésre megnyerték a rájátszást, ezzel megvolt az első bajnoki címük, és elindulhattak az Euroligában is a következő idényben.

A 2013/14-as szezon a bajnokságban csalódást okozott számukra (10-ek lettek csak), de a francia kupát elhódították, 2015 tavaszán pedig TJ Campbell dudaszóra dobott kosarával 64-63-ra legyőzték a török Trabzonsport, ezzel megnyerték a EuroChallenge (a FIBA Europe Cup elődje) utolsó kiírását. Tavaly a 8. helyen bekerültek a rájátszásba a francia bajnokságban, de az alapszakasz-győztes AS Monaco 2-0-val elütötte őket a továbbjutástól, a EuroCupban pedig az első körben kiestek az A-csoportból, 4-6-os mérlegükkel az ötödikek lettek a Bilbao, a Trento, a Union Olimpija és az Oldenburg mögött.

Idén eddig pazarul szerepelnek, hiszen négy mérkőzésük közül csak egy volt szoros, a többit mind legalább 19 ponttal húzták be, de azt is hozzá kell tenni, hogy a két feljutót, a Hyeres-Toulon Var Basketet és a Le Portelt győztek le eddig, plusz a szintén nem túl acélos Orleans-t, mielőtt a hétvégén a Ryan Pearsonnal felálló Le Mans-t is egy 20-assal küldték volna haza. Így állnak most 4-0-lal azzal a Monacóval holtversenyben, amely tavaly (is) megnyerte az alapszakaszt.

Vezetőedzőjük Pascal Donadieu, akinek Mr Nanterre a beceneve, ez pedig sokat elárul róla - az 51 esztendős szakember az utóbbi évtizedekben a regionális bajnokságból vezette fel idáig a gárdát, amelynek egykor amatőr játékosa volt, és mindenegyes feljutás, hazai és nemzetközi siker az ő nevéhez fűződik. Igazi legenda a csapatnál és Franciaországban is.

Várható rotáció:
Warren - Schaffartzik - Riley - Morency - Lessort
Butterfield - Invernizzi - Conklin - Zanna

Ezt a 9 főt használták leginkább az eddigi meccseiken. Ugyanaz jellemző rájuk, ami a legtöbb francia csapatra: túlságosan magas embereik nincsenek, de tele vannak 2 méter körüli, atletikus játékosokkal, viszont az átlag francia csapatokhoz képest talán több a tripladobójuk. Két maradójuk van az előző idényből. Az egyik 198 centis, 31 éves kiscsatár, Mykal Riley, aki húzóember volt tavaly (13.5 pont, 5.7 pattanó, 40.7% tripla), illetve a 23 éves, francia kiscsatár, Hugo Invernizzi, aki már tavaly is kapott 18.6 percet meccsenként, és kintről szintén veszélyes volt (6.1 pont, 39.2% tripla).

Riley idén kisebb szerepet játszik eddig, de volt három elég komoly igazolásuk. Az egyik a 178 centis, 28 éves Chris Warren, aki a 2012/13-as bajnokcsapat tagja volt, az előző három idényt pedig leginkább Törökországban töltötte - ő gyakorlatilag mindent jól csinált eddig idén (18.3 pont, 7.0 gólpassz, 40% hármas). A német válogatott Heiko Schaffartzik is itt kötött ki a nyár folyamán - a 183 centis, 32 esztendős játékos általában Warrennel párban kezd, és eddig pazarul megy neki is a dobás (4 meccsen 12 bedobott tripla 48%-os hatékonysággal), tavaly pedig a Limoges csapatánál pattogtatott (7.4 pont, 2.8 gólpassz, 42.4% tripla). A nigériai Talib Zanna is hasznos eddig (15.0 pont, 6.8 pattanó) - a 26 éves, 206 centis erőcsatárral az előző két évben az Oklahoma City Thunder próbálkozott, de a D-Ligánál és a nyári ligánál tovább nem jutott náluk.

A két kezdő magas közül Mathias Lessort az érdekesebb - a 21 éves, 206 centis magasember tavaly is jól használta ki kevés játékidejét az Elan Chalonnál (12.4 perc, 5.6 pont, 4.4 pattanó), és ugyanez jellemző rá eddig itt is (17.8 perc, 10.3 pont, 5.8 pattanó). Jean-Frederic Morency visszafogottabb eddig (19.3 perc, 5.5 pont, 2.3 pattanó) - a 27 éves, 2 méter magas játékos tavaly hasonló produkciót nyújtott a Dunkerque-nél (20.4 perc, 6.3 pont, 4.0 pattanó). A két csere amerikai közül eddig a 27 éves, 198 centis Brian Conklinnak egyáltalán nem megy a játék (14.7 perc, 2.7 pont), a litván Juventus Utenától szerződtetett, 24 éves, 190 centi magas swingman, Spencer Butterfield viszont egész hasznos eddig (9.0 pont, 5.0 pattanó, 2.3 gólpassz, 40% tripla) - ő tavaly vezér volt csapatában (14.5 pont, 6.2 pattanó, 42.4% tripla).

Az látszik, hogy kifejezetten jól felépített gárdát alkotnak, és Morency-t, Lessortot és Zannát leszámítva gyakorlatilag mindenkin védekezni kell szorosan a triplavonalnál is. Warren lassítása, esetleges kikapcsolása kulcs, mert a játékot nagyban meghatározzák az ő védelemmegbontásai, befejezései és kiosztásai.

A Sopron 2-2-vel áll a bajnokságban - Kaposváron még egy nyerhető meccset buktak el a második félidőben, de megverték az ASE-t, a Jászberényt, és Szolnokon is kifejezetten jól tartották magukat. Nem sokkal rövidebb az ő rotációjuk sem még Dénes Gábor kiesését követően sem, de nagy feladat elé néznek Sabáli Balázsék az egyik francia listavezető ellen. Érdekes párosításokat láthatunk majd - az inkább fineszes Marko Spica az atletikusabb Lessort, Zanna kettőssel néz majd farkasszemet, de az is nagy kérdőjel, hogy mit kezd majd Jay Threatt Warrennel, illetve hogy esetleg Skip Mills őrzi-e majd a franciák legjobbját. Még az Olaj ellen látottnál is jobb játékra lesz szükségük, amire hazai pályán képesek lehetnek, de az előzetes erőviszonyok alapján azért nagy bravúr lenne egy magyar győzelem ezúttal.

A találkozót a DIGI Sport 1 18:15-ös műsorkezdettel élőben közvetíti.

Lesz majd élőképes stream is, ezt a holnapi nap folyamán tesszük közzé, ahogy az Alba Fehérvár meccsénél is.

Hajrá Sopron, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - Gémesi Balázs

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus